Zebră de ultimă generație la Piatra-Neamț: 180.000 de lei să traversăm o stradă

1
Ilustrație

Primăria Piatra-Neamț vrea să investească aproape 180.000 lei (1,8 miliarde lei vechi) din bugetul local într-o trecere pentru pietoni pe un drum unde ocolirea capacelor de canal care nu sunt la nivel e o aventură și unde o stație de autobuz este amplasată în curbă și în vârf de rampă.

Proiectul pe care cei din primărie vor să îl treacă prin Consiliul Local cuprinde, în fapt, trei treceri pentru pietoni care vor fi situate pe strada Cetatea Neamțului, în:

  • Zona parohie Sf. Dimitrie Basarabov Dărmănești
  • Zona pensiune Casa Dimineți în Cerdac
  • Zona Direcția Silvică Gârcina.

Fiecare trecere pentru pietoni va avea: 2 semafoare pe stâlp, 3 semafoare pe consolă, 2 semafoare pentru primul vehicul, 2 semafoare pentru pietoni, 2 dispozitive acustice avertizare pietoni, 2 dispozitive push-button, 1 cabinet pentru automat dirijare ciriculație, 1 automat dirijare circulație, 1 modul GSM, 1 modul GPS, 2 stâlpi cu consolă, 2 camerete de tragere.

În primă fază se vor investi cei 180.000 lei în trecerea pentru pietoni din zona bisericii. Durata de execuție: 6 luni.

Costurile impresionante se justifică în proiectul de hotărâre care urmează să fie votat în următoarea ședință de Consiliu Local de faptul că în Piatra-Neamț se află în implementare un proiect de sistem de management inteligent al traficului care presupune componenta de asigurare a priorității pentru vehiculele de transport public, monitorizare video, identificare automată a numerelor de înmatriculare, sistem de enforcement, sistem de informare.

De asemenea, se mai invocă faptul că acea zonă este una cu risc ridicat pentru pietoni, lucru pe care, bineînțeles nu îl poate contesta nimeni. Nicio persoană cu discernământ nu se poate opune înființării unei treceri pentru pietoni dacă aceasta are potențial de a salva chiar și o viață, însă costurile sunt, totuși, mari într-o perioadă în care deja avem 50% cofinanțare din bugetul local la marile proiecte de mobilitate urbană.

Dacă s-ar dori, s-ar putea găsi, în opinia noastră, o soluție temporară de înființare a unei treceri pentru pietoni cu niște costuri mai reduse prin refolosirea semafoarelor dezafectate din oraș, iar cu economia făcută s-ar putea aduce la nivel o parte dintre canalele de pe drum.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Florin spune

    Îi rugăm pe specialiștii în siguranța rutieră să centralizeze datele privind numărul de accidente din zona centrală a orașului, mai exact în intersecția de la Telekom. Ambele treceri sunt nesigure (și cea din fața Telekom, și cea din fața teatrului). Numai în acest an s-au produs câteva evenimente soldate cu victime. De reținut: accidentați pe zebră. Personal cunosc pe cineva care a ajuns de pe zebră la spital, în sala de operații.
    La fel de nesigură e și trecerea de pe Alexandru cel Bun (în aceeași intersecție). DE CE? Pentru că se circulă în viteză, se parchează după bunul plac (și vizibilitatea este redusă) etc.
    Aici nu se pot face investiții pentru siguranța cetățenilor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate