Workshop în cadrul campaniei de informare și conștientizare pentru proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”

0

Prefectul județului a participat astăzi, 6 mai a.c., în calitate de invitat, la cel de-al doilea workshop din anul 2015 care se derulează în cadrul campaniei de informare și conștientizare pentru proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.
workshopWorkshop-ul este organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor iar obiectivul principal al campaniei, care se desfășoară la nivel național, regional și local, îl reprezintă conștientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitrați, promovarea unei strategii de replicare a intervențiilor proiectului pe tot teritoriul României și prezentarea rezultatelor proiectului desfășurat în perioada 2008-2015.
La dezbateri au participat reprezentanți ai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ai autorităților locale și centrale, reprezentanți ai instituțiilor publice în domeniu cât și experiți pe probleme de mediu.
„Tema dezbaterilor de astăzi ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” pare să se adreseze unei categorii de specialiști. În realitate, este un domeniu de cel mai mare interes pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Spun aceasta motivat de două dezbateri pe care le-am propus în cadrul Colegiului prefectural ”PROGRAMUL DE ACTIUNE IN ZONELE VULNERABILE LA NITRATI ÎN JUDETUL NEAMȚ” și mai de curând tema privind ”MONITORIZAREA SURSELOR PUBLICE DE APĂ DIN LOCALITĂȚILE RURALE”. Cele două analize au suscitat un interes din partea presei și a cetățenilor, cum puține dezbateri au generat.
De aceea, vă felicit pentru proiect și pentru campania de conștientizare a publicului cu privire la poluarea cu nitrați.

Prefectul, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, are ca obiectiv esențial menținerea sănătății populației și protejarea mediului, iar atributul de conducere a serviciilor publice deconcentrate îi conferă și mecanismul pentru atingerea acestui obiectiv, prin armonizarea activității celor mai importante instituții ale statului care acționează în domeniu. Mă refer aici la Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcţia pentru Agricultură și Oficiul de studii Pedologice şi Agrochimice, acestea din urmă având legătură specială cu gestionarea problematicii dezbătută astăzi.
Județul Neamț are o importantă tradiție în creșterea animalelor, iar relieful și condițiile de mediu au fost dintotdeauna propice acestei îndeletniciri. Cu grijă față de mediu, autoritățile administrației publice locale, crescătorii de animale, cetățenii posesori de animale în gospodării pot, în cunoștință de cauză, și cu sprijinul instituțiilor responsabile să protejeze mediul și chiar să valorifice ca îngrășământ gunoiul de grajd, cu respectarea fâșiilor de protecție pentru apele de suprafață.
Un inventar ceva mai vechi al localităţilor declarate zone vulnerabile la nitraţi număra 45 de localități din județul nostru, acoperind zonele cu tradiție în creșterea animalelor. Direcţia pentru Agricultură, Oficiul de studii pedologice şi agrochimice şi Camera Agricolă judeţeană, au asigurat asistenţa de specialitate autorităţilor administrației publice locale pentru elaborarea Planului local de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole şi au realizat centralizarea acestora în vederea raportării către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Nu voi intra în amănuntele prevederilor legale deoarece, pe agenda acestei întâlniri este un punct distinct de prezentare a legislației europene și românești, în materie.
Aș vrea să adaug doar atât – fără apă și aer curate nu putem vorbi de sănătatea publică, iar prevenirea poluării este factorul major de protejare și conservare a resurselor naturale. Știu că la nivelul județului ne putem baza pe specialiștii din instituțiile implicate, dar trebuie mereu insistat pe educarea publicului și de aceea salutăm, încă odată evenimente de genul celui de astăzi.” a declarat prefectul județului, Ioan Vlad ANGHELUȚĂ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate