Violonistul Răsvan Dumitru şi pianistul Horea Haplea, recital de excepţie la Piatra-Neamţ

0

Miercuri, 19 octombrie,  sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ a fost gazda unui recital cameral de excepţie susţinut de violonistul Răsvan Dumitru şi pianistul Horea Haplea. Evenimentul  a fost organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
Cei doi tineri muzicieni au interpretat următoarele lucrări: Sonata Primăverii, de Ludwig van Beethoven şi Sonata nr. 2 a lui Serghei Prokofiev, reușind să încânte publicul cu energia transmisă.
La recitatul care a prilejuit deschiderea stagiunii artistice 2016 – 2017 a Academiei  de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ a fost prezent și  președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, care a ținut să  precizeze că instituția  pe care o conduce va sprijini mereu asemenea inițiative.
La  final, cei doi artiști au fost răsplătiți de public cu aplauze la scenă deschisă.
Totodată, melomanii vor avea ocazia mâine, 20 octombrie ora 18.00, la Muzeul de Artă (în cadrul Expoziției Aurul și argintul antic al României) să participe la un recital de muzică barocă. Recitalul va fi susținut de studenții claselor de canto ale Academiei de Muzică Gheorghe. Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț; la pian, lect univ. dr. Ligia Ghilea; coordonator, lec. univ. dr. Gabriela Pepelea.

Răsvan Dumitru  s-a dedicat studiului viorii de la vârsta de 5 ani, a urmat  Liceul de Artă din Brașov, la clasa de vioară a profesoarei Maria Mireanu, apoi Academia  de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, ca discipol al profesoarei Victoria Nicolae. Între anii 2007-2011, a fost prim concert-maestru al orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar între anii 2008-2010 a fost șef de partidă al compartimentului viorii a doua din Orchestra Națională de Tineret a României.

Răsvan Dumitru a fost distins cu premii la o serie de concursuri naționale și internaționale, fiind semifinalist la Concours Musical International de Montreal (2006). A concertat, ca solist, alături de o serie de orchestre românești, între care amintim Filarmonica din Brașov, Filarmonica de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca și Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. De asemenea, artistul a susținut concerte și pe marile scene ale lumii (Germania, Austria, Elveția, Olanda etc.). Violonistul abordează cu interes și stilul de interpretare al repertoriului baroc, colaborând cu o serie de ansambluri de profil. Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viață de către fundația elvețiană „Musique et Vie“, în urma unui concurs organizat în anul 2005.

În prezent este șef al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania“, urmând totodată studiile doctorale ale Academiei de Muzică „Gh. Dima“, unde este și cadru didactic asociat, predând muzică de cameră.

Horea Haplea a studiat la Alba Iulia cu prof. Cristina Munteanu, continundu-și formarea la Liceului de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj-Napoca, la clasa prof. Gerda Türk. În 2004 a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, specializarea Pian, la clasa prof. Daniel Goiți și prof. Cipriana Gavrișiu și Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat vocal-simfonic, la clasa prof. Florentin Mihăescu. În 2006 a absolvit și masteratul de interpretare pian, la clasa prof. Daniel Goiți și prof. Adriana Bera.

Horia Hapleaa fost recompensat cu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, iar activitatea sa artistică include un număr impresinant de apariții în recitaluri și concerte. A colaborat cu Orchestra Radio din București, Filarmonica „George Enescu“, Filarmonicile din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, unde a cântat sub bagheta unor dirijori ca Florentin Mihăescu, Gh. V. Dumănescu, Christoph Rehli, Hirofumi Yoshida sau Sun-Young Lee.

Între premiile obținute de-a lungul anilor se numără: Premiul I la Concursul „Ferdinand Weiss“ (Cluj – 2005), Premiul I la Concursul Internațional din cadrul Festivalului Mozart (Cluj – 1998), Premiul I la Concursurile de la Deva, Bistrița, Premiul II la competițiile de la Timișoara, Iași etc.

În 2012, Horea Haplea a obținut titlul de Doctor în muzică, în prezent fiind lector la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca (disciplinele Acompaniament canto și Acompaniament lied-oratoriu) în cadrul Departamentului de Canto și Artă Scenică.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate