Vineri la VACANŢE MUZICALE 2015

1

Ziua de vineri, la VACANŢELE MUZICALE 2015, începe cu recitalul cursurilor de măiestrie. De la ora 19, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului judeţean, studenţii cursului de chitară păstorit de Constantin Andrei şi cei de la cursul de flaut coordonat de Dorel Baicu, vor ieşi la rampă cu creaţii din muzica clasică, creaţii care au fost studiate în sălile de curs. Acompaniamentul de pian este asigurat de către reputata pianistă şi prietenă statornică a VACANŢELOR MUZICALE, Verona Maier.
În Piaţa Turnului, la ora 21, va poposi vreme de aproape două ore trupa „TAXI”.

Constantin Andrei va susţine la Vacanţele muzicale 2015 cursul de măiestrie dedicat chitarei clasice.

Constantin AndreiConstantin Andrei s-a născut la data de 13 iunie 1966 la Bucureşti.

Absolvent al Şcolii Populare de Artă Bucureşti în 1982 la clasa prof. Simion Sihota, iar apoi al Academiei de Arte “George Enescu” din Iaşi, la clasa conf. univ. Mihai Babii, face parte din prima promoţie (1995) din România de absolvenţi universitari cu specialitatea chitară clasică.

Din anul 2007 este Conferenţiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca şi la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamţ.

Deţine o bogată experienţă, dovadă fiind numeroasele participări la manifestări muzicale de prestigiu. Astfel, a susţinut recitaluri la: Atheneul Român, Castres, Albi, Mazamet în Franţa, Institut für Musik Osnabrück în Germania, Conservatorio di Musica di Cosenza în Italia; Sălile Radio din Bucureşti, Cluj, Iaşi; Filarmonicile din Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Sibiu, Craiova, Tg.-Mureş, Satu Mare, Botoşani, Oradea; la Piatra-Neamţ (cu ocazia “Vacanţelor muzicale”) şi la Castelul Corvinilor de la Hunedoara; Muzeele de Artă din: Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Bistriţa, Biblioteca Judeţeană „G.T.Kirileanu” din Piatra-Neamţ, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti.

Numele său este legat de realizarea unei prime audiţii absolute, cea a concertului pentru chitară şi orchestră de Dumitru Capoianu, prezentat mai întâi la Filarmonica din Târgu-Mureş, în 21 iunie 1989, sub bagheta lui Horia Andreescu, iar apoi sub cea a dirijorilor Ilarion Ionescu-Galaţi, Petre Sbârcea, Modest Cichirdan şi Robert Houlihan.

Din 1993, a participat la cursurile de master-class ale chitariştilor Costas Cotsiolis, John Duarte, Pablo Márquez, Michel Sadanowsky, Claire Stancu-Delerue, Roland Mueller şi de asemenea ale cvartetului de chitare din Champagne-Ardenne (Franţa), acest ultim curs desfăşurându-se la Vacanţele muzicale de la Piatra-Neamţ.

De asemenea a organizat cursuri de măiestrie în cadrul Academiei de Muzică “Gh. Dima”- Cluj-Napoca, cursuri suţinute de Claire Stancu-Delerue în 1997, R. Mueller în 1999, Ulrich Müller în 2005 şi Ennio Guerato în 2010.

Din 1996 este membru în juriile Festivalurilor Internaţionale de la Sinaia şi Craiova, precum şi în ale celor de la Iaşi şi Alba Iulia. În anul 2003 înfiinţează la Cluj-Napoca Festivalul Naţional de Chitară, iar din 2005 Festivalul Internaţional de Chitară TRANSILVANIA, de atunci şi până în prezent fiind directorul artistic al acestui festival.

În 30 aprilie 2004 îşi susţine teza de doctorat cu titlul : « Renaşterea şi Barocul Muzical – Epoci ale Lăutei şi Chitarei – Transcripţia pieselor vocale şi de dans de la Lăută la Chitară».

Din 27 martie până în 2 aprilie 2006 este invitat în Germania pentru a susţine cursuri de măiestrie şi două recitaluri la „ Institut für Musik Fachochule” din Osnabrück.

În luna februarie 2006 a luat fiinţă la Cluj-Napoca Asociaţia de Chitară Transilvania, instituţie nonguvernamentală, non profit, ce are ca obiectiv principal promovarea şi dezvoltarea şcolii interpretative româneşti de chitară atât în ţară cât şi peste hotare, al cărei preşedinte este.

Începând cu anul 2008 deţine funcţia de Decan al Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ, iar din anul 2011 este Director al Filialei Piatra Neamţ.

În perioada 05-08 aprile 2011 a fost invitatat la Conservatorio di Musica di Cosenza- Italia pentru a susține cursuri de măiestrie și un recital.

Desfăşurând o activitate de concert foarte bogată, au susţinut recitaluri şi concerte cu Activează, din 2000 ca membru al Trio-ului de chitare ANDREI, iar din 2004, împreună cu violonistul Titus Flueraş în formaţia camerală „Duo Melos”, iar împreună cu aceste formaţii a concertat în ţări ca: România, Ungaria, Austria, Italia, Spania, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, China, SUA, Japonia etc. Agenda lor concertistică este bogată şi variată ca şi repertoriul pe care-l abordează: Fr.Biber, A.Vivaldi, B. Marcello,G. Fr. Händel, M. Giuliani, F. Carulli, F. Sor, A. Diabelli, E. Granados, I. Albeniz, N. Paganini, F. Margola, J. Nin, R. Di Marino, A. Andrei, B.Bartok, A. Piazzolla.

Singur, dar şi împreună cu Dorel Baicu 2alţi colegi artişti, a efectuat o serie de înregistrări, însumând până la momentul de faţă paisprezece albume.

Dorel Baicu Simon va susţine, în cadrul ediţiei curente a Vacanţelor muzicale, cursul de măiestrie destinat studenţilor care studiază flautul.

Născut în 1959 la Constanţa, Dorel Baicu studiază flautul în Bucureşti cu profesorii Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu.

Absolvent al Conservatorului “C. Porumbescu” în 1982, se dedică unei cariere instrumentale cu veleităţi solistice, camerale şi orchestrale.

Studiază în Italia şi Germania cu maeştri de mare renume precum Antonio Bachelli si Pierre Yves Artoud, muzica de camera si muzica contemporana.

În 1982 fondează Trio “Syrinx” cu care dezvoltă în timp o activitate remarcabilă, dovadă fiind premiile naţionale şi internaţionale, precum si turnee (Rusia, Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania, Spania, Anglia, Portugalia, Africa de Sud, China, Coreea, Brazilia, Norvegia, Malta, S.U.A. Africa de Sud,Grecia etc.) înregistrari, festivaluri naţionale şi internaţionale, numeroase participări la diverse manifestări artistice.

Este laureat al concursurilor de la: Llangollen – Anglia, Ancona –Italia, Stressa – Italia, Martigny –Elvetia, Capri – Italia, Tokyo – Japonia, precum şi al concursurilor naţionale de muzică de camera.

În 1985 înfiinţează (ca membru fondator) primul Festival de Muzică Contemporană în Bacău, iar în 1986 primeşte premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România pentru popularizarea creaţiei muzicale contemporane româneşti.

Este membru fondator al Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea şi al Concursului “Domenico Cimarosa”- din Aversa (Italia).

Este invitat în calitate de membru al juriului în diverse concursuri naţionale şi internaţionale, de flaut sau muzică de cameră, susţine numeroase cursuri de perfecţionare.

Cu Trio “Syrinx” a înregistrat pentru casa de discuri “Electrecord”, B.B.C. – Anglia, Edi – Pan din Italia.

În calitate de solist, a susţinut peste 200 de concerte în compania filarmonicilor din ţară sau din Italia, Franţa, Rusia, Bulgaria, Anglia, Spania etc. precum şi nenumărate recitaluri solistice, cu un repertoriu foarte vast, ce cuprinde lucrări reprezentative din literatura flautistică.

Este doctor în muzică, iar din anul 2007 se dedică şi activităţii pedagogice, în calitate de conferenţiar la catedra de flaut a Universităţii de Arte “G. Enescu” din Iaşi.

Concertează cu flaut Aurumite Verne.Q.PowellBoston.

Verona Maier îndeplineşte, la ediţia a XLII-a a Vacanţelor muzicale, sarcina de corepetitor al festivalului. Pianistă cu o experienţă artistică şi pedagogică bogată, Verona Maier este o prezenţă constantă la Vacanţe, răspunzând cu amabilitate de fiecare dată când a fost solicitată.

Verona-MaierÎncepe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă „George Enescu”, pe care îl absolvă în 1980. În vara aceluiaşi an este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent conferenţiar la catedra de muzică de cameră. Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie (Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia, Cehia) şi participă la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul Internaţional al Muzicii Noi şi Festivalul Artelor (Bucureşti), Festivalurile Internaţionale de la Palencia şi Santander (Spania), Festivalul „Festum Musicae” (Iaşi), Festivalul de Artă Medievală (Sighişoara), „Zilele Muzicii Româno-Americane” (Constanţa), Festivalul filmului elveţian (Bucureşti), Festivalul de Teatru Atelier (Sfântu Gheorghe), Festivalul „Max Deutsch” (Paris).

Alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate, apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră „Simfonietta” sau Orchester Contemporary Opera Zürich, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul „Concordia”. Manifestă o preferinţă deosebită pentru muzica de cameră, domeniu în care colaborează, între alţii, Daniel Kientzy (saxofon), Pierre Yves Artaud, Claudi Arimany, Alan Weiss, Virgil Frâncu (flaut), David Harris, Aurelian Octav Popa (clarinet), Remus Azoiţei, Florin Croitoru (vioară), Ioana Ostafi, (violoncel), Ion Ivan Roncea (harpă), Sarah Meredith, Elisabeth Lawrence (mezzo-soprane). Alături de Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici şi Robert Dumitrescu, face parte din formaţia de cameră Studioul de Muzică Veche, unde evoluează la clavecin şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe şapte CD-uri realizate în ţară şi în străinătate. De asemenea, a fost solicitată de o serie de regizori români la realizarea consultanţei de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran: „Moara lui Călifar” (Şerban Marinescu, 1986), „O vară de neuitat” (Lucian Pintilie, 1994), „Craii de Curtea Veche” (Mircea Veroiu, 1996), „Scrisorile prietenului” (Mircea Veroiu, 1997).

În 2004, a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural – clasa I”, de către Preşedinţia României.

Trupa „Taxi”

poza_TaxiAvând la activ peste o mie de concerte, o participare la Eurovision, şapte albume, numeroase videoclipuri, zeci de premii, „Taxi” este una dintre cele mai iubite trupe din România.

„Taxi” s-a lansat în 1999, venind direct cu o soluţie: „Criogenia lansează România”. Cântând despre „Luna” (”The Moon”), a ajuns să reprezinte România la Eurovision, la doar un an de la înfiinţare. Subiectele abordate au devenit apoi din ce în ce mai variate – de la mesaje sociale – „Aici sunt banii dumneavoastră” sau „Oamenii politici” –, la „Comunitaru’” sau „Americanofonia”, la balade cântate de generaţii întregi – „Jumătatea mea”, „Nu mai eşti”, „Mi-e dor şi doare”, „Ea încă mă iubeşte”, „Prea sus”, „Nebunia furtunii”, „Cineva, înaintea ta”, „Ai închis marea în ochi”, „Te văd în toate femeile”, „Stelele care cad”, „Dragostea ca o pereche de pantofi”.

În ultimii ani, Dan Teodorescu, împreună cu trupa sa, a continuat să aibă preocupări diverse: a explicat pe larg „Subtitrarea la români”, s-a preocupat de iluminatul stradal – „Strada mea cu-n singur bec”, după care a petrecut câteva zile pe plajă şi a depistat o „Dramă în Vamă”. A lansat mesaje motivaţionale – „Bă, treci la coadă!”, dar şi-a păstrat şi latura romantică, foarte bine reprezentată prin „Cele două cuvinte”, Non Stop” şi „Eşti iubibilă”. Trilogia celor două cuvinte a atras atenţia tuturor generaţiilor asupra trupei „Taxi”, cele trei videoclipuri având parte de nenumărate remake-uri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. vasilica spune

    Felicitări organizatorilor, finanţatorilor şi tuturor celor ce s-au implicat în derularea „Vacanţelor muzicale”. Felicitări doamnei Mihaela Simion care în fiecare an ne aduce în faţă artişti deosebiţi de care poate n-am fi auzit altfel.Toate concertele din acest an au fost extraordinare şi ne-au încântat sufletul. Mare mi-a fost bucuria când am văzut în faţa noastră aseară nişte artişti extraordinari, care promovează un gen de muzică deosebit, iar faptul că sunt şi cercetători m-a impresionat maxim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate