Vindem Dacia şi Ford de miliarde de euro, până în Madagascar şi Togo. Toate ţările unde ajung

0

dacia-logan-2-paris-3_62818100Aproape doua miliarde de euro pe primele sapte luni ale acestui an. La atat se ridica exportul de masini  romanesti , ceea ce face si masina cel mai cautat produs romanesc in strainatate, potrivit datelor de la Statistica. Vanzatorii sunt cei doi producatori de masini din Romania, Dacia si Ford , iar statistica imparte exporturile pe categorii de autovehicule. Astfel, masinile sunt imartite pe tipul de carburator si pe capacitatea cilindrica.

Cele mai vandute masini romanesti sunt cele pe motorina, de pana in 1.000 de centrimetri cubi. 88.000 de unitati in valoare de 700 de milioane de euro au fost vandute in primele sapte luni ale anului. Cele mai importante tari de destinatie sunt Franta, Turcia si Italia.

Pe locul doi, ca vanzari si valoare, se afla autovehiculele pe benzina de pana in 1.000 de centimetri cubi, fiind vandute  51.200 de bucati, de 440 de milioane de euro. Principalele destinatii sunt Germania, Franta si Marea Britanie.

Autovehiculele Dacia si Ford pe benzina  intre 1.000 si 1.500 de centimetri cubi ocupa locul al treilea in top cu o valoare de export de 394 de milioane de euro pentru 65.000 de unitati. Acest tip de atutorism este preferat in special in Algeria, Germania si Italia.

De 309 milioane de euro se vand masini pe benzina cu o capacitate cilindrica intre 1.500 si 3.000 de centrimetri cubi, pricnipalele destinatii fiind Algeria, Germania si Marea Britanie.

Pentru masinile diesel de peste 2.500 de centimetri cubi, vanzarile de pe primele sapte luni sunt de doar 5 milioane de euro.

Cele mai putin vandute masini romanesti sunt cele pe benzina de peste 3.000 de centimetri cubi. Doar 88 de bucati.

In total, in perioada ianuarie-iulie, exporturile romanesti de masini au totalizat 1,96 de miliarde de euro, fiind vandute 253.006 de unitati. Spre comparatie, cel mai vandut produs romanesc de anul trecut, bujiile, totaliza vanzari de 1,2 miliarde de euro.

Daca cele mai mari vanzari de masini din Romania se fac in tarile europene, totusi Dacia Si Ford ajung si in cele mai indepartate tari din lume. Astfel, cu exceptia Australiei, marcile de masini produse in Romania ajung pe toate continentele, chiar si in destinatii exoticce precum Insulele St. Pierre si Miquelon, Birmania, Djibouti, Togo sau Madagascar.

Romania are doua fabrici producatoare de autovehicule, Dacia, la Colibasi-Pitesti si Ford, la Craiova. Dacia are o capacitate anuala de productie de 350.000 de unitati, iar Ford intre 40.000 si 60.000 de unitati.

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate