De luna viitoare se schimba produsele traditionale romanesti

0

Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care reglementeaza situatia produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de luna viitoare . Consumatorii vor putea identifica astfel mai usor aceste produse, iar fabricantii care  faceau concurenta neloiala „marketandu-si” alimentele in acest fel vor trebui sa gaseasca noi metode de a-si spori vanzarile. Aceasta pentru ca intrarea in vigoare a actului normativ va permite trierea mai minutioasa a produselor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de „produs traditional”. Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata exista in jur de 4.200 de produse traditionale inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar pana si oficialitatile se indoiesc  de veridicitatea lor.

Cascavalul Rucar a ajuns produs polonez. Nemtii de la Lidl l-au adus in Romania.

Ce este un produs traditional

Potrivit ordinului, produs traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul naíonal si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozítia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse semilare apartinand aceleiasi categorii. Pentru a putea fi comercialiazat sub aceasta denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind traditional si trebuie sa figureze in Registrul national al produselor traditionale infiintat si administrat de catre Ministerul Agriculturii. De asemenea, numai acele alimente care se obtin si prin operatiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vandute drept produse traditionale.

Cum le recunost

Potrivit actului normativ ce va intra in vigoare de luna viitoare, la locul de comercializare a produselor traditionale sunt obligatorii afisarea forocopiilor atestatelor de inregistrare in Registrul. Totodata, aceste produse se marcheaza cu un logo national.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate