Viermii preistorici Osedax – devoratori de oase – se hrăneau cu carcasele plesiozaurilor

0

Într-un articol în revista Biology Letters, oamenii de știință au raportat urme fosile ale Osedax – un gen de viermi mistuitori de oase, care mănâncă și locuiesc în schelete de balene moarte și alte oase de pe fundul mării – de la plesiozauri în vârstă de peste 100 milioane de ani și oase de broască țestoasă de mare.

Viermii Osedax, cunoscuți sub numele de viermi de oase, viermi zombie, sau viermi devoratori de oase, au fost descoperiți prima oară pe o carcasă de balenimage_2341-Osedax-priapusă în 2002.

Există mai mult de 10 specii care pot fi găsite în oceanele de pe tot globul, la adâncimi de până la 4 km. Ei fac parte din familia de viermi Siboglinidae (viermi barbă). Ca toate speciile din familie, nu au gură, anus, sau intestin.

De obicei, viermii de oase cresc până la 3-4 cm lungime. Ei consumă oase de balenă, fapt care i-a determinat pe mulți biologi marini să creadă că ei au co-evoluat acum 45 milioane de ani, ramificare a rudelor lor care se hrăneau prin chimiosinteză.

Dar dr. Nicolae Higgs de la Universitatea Plymouth, Marea Britanie, și Dr. Silvia Danise de la Universitatea din Georgia și Universitatea Plymouth, au constatat că viermii Osedax provin de acum cel puțin 100 de milioane de ani și subzistă pe oasele de reptile preistorice, cum ar fi plesiozauri și broaște țestoase de mare.

Oamenii de știință au studiat fragmente fosile luate de la un plesiozaur descoperit în Cambridge și o broască țestoasă de mare găsită în Burham, Marea Britanie.

Folosind un scanner tomografic computerizat, ei au fost capabili de a crea un model computerizat al oaselor, și au găsit găuri și cavități în concordanță cu tehnica folosită de viermii Osedax.

„Și descoperirile noastre arată că acești viermi devoratori de oase nu au co-evoluat cu balenele, însă aceștia au devorat schelete de reptile marine mari care au dominat oceanele în epoca dinozaurilor.”

Sursa: www.sci-news.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate