VIDEO: Supraaglomerație la CAS Neamț. Nadia Harpa: “Facem tot ce e omenește posibil pentru a depăși această situație”

2

La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, vin zilnic mai mulți oameni după cardul care le dă acces la… sănătate, mai mulți decât poate personalul instituției să deservească.

Cum a apărut această neplăcere ne explică chiar directorul general al instituției, Nadia Harpa:

Într-adevăr, se formează o supraaglomerație care crează neplăcere atât cetățenilor, cât și personalului.

Situația e la nivel național. A început de când s-a încheiat protocolul cu Poșta Română și TOATE cardurile naționale de asigurări de sănătate se eliberează DOAR prin CAS. Mai bine de jumătate dintre persoanele care se prezintă la sediul CAS Neamt, vin să își ridice cardurile.

De asemenea, cererile formulate pentru eliberare card duplicat începând cu luna februarie 2022 au fost achitate cu suma de 15,52 lei, iar în prezent suma de plată este de 12,97 lei, motiv pentru care trebuie se restituie fiecărui solicitant câte 2, 55 lei. Din această cauză, sunt mai multe operațiuni de făcut în sistem până la eliberarea cardului. Iar sistemul se blochează și… durează!

Chiar dacă respectivul asigurat nu solicită restituirea celor 2 lei și 45 de bani, noi suntem obligați să facem și această operațiune”, declară Nadia Harpa- director general al CAS Neamț, pentru ZiarPiatraNeamț. Ro.

Potrivit sursei citate, întregul personal de la Serviciul Evidență Asigurați din cadrul CAS Neamț a fost cooptat în această perioadă.

Poate nu ar trebui să spun asta, dar colegii mei… merg la baie prin rotație. Simt presiunea din partea cetățenilor, când îi vezi că stau la coadă și tu nu poți face nimic mai mult decât să lucrezi fără pauze… E obositor, dar încercăm să eliberăm cât mai multe carduri în cel mai scurt timp posibil”, adaugă Nadia Harpa.

Chiar dacă se dau bonuri de ordine, sunt mult prea mulți oameni care vin zilnic la sediul CAS Neamț. Coada se scurtează cu greutate, căci operațiunile dinăuntru durează mai mult acum. Poate că dacă ar trebui să caute după CNP și să dea cardul solicitat, ar fi simplu, dar acum sunt făcute vreo cinci operațiuni în sistem până să se poată elibera acel card.

Din această cauză, în unele zile sunt oameni care stau afară și așteaptă să le vină rândul, chiar dacă nu au un număr de ordine luat, că toate cele 40 sunt deja luate de alți solicitanți, ajunși înainte… Oricum, zilnic sunt date între 100-120 de bonuri de ordine.

Am căutat formule pentru a veni în sprijinul lor, să nu mai fie nevoiți să vină la sediul CAS pentru card, cum ar fi distribuirea prin medicii de familie, dar e imposibil la momentul de față din cauza procedurilor operaționale de introducere în sistem.

Și da, știm că pentru toți e urgent, pentru că serviciile medicale se acordă doar în baza cardului de sănătate sau a adeverințelor doveditoare a calității de asigurat. Îi înțelegem și vin cu rugămintea ca și ei să ne înțeleagă. La CAS Neamț facem tot ce e omenește posibil pentru a depăși această situație.

Profit de situație și vin cu rugămintea și la medici, de fapt la toți furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu CAS Neamț, de a nu mai trimite la sediul CAS decât persoanele NEASIGURATE”, transmite Nadia Harpa.

În acest context, directorul CAS Neamț vine cu următoarea precizare:

Adeverinţe de asigurat se eliberează doar în următoarele cazuri (conform dispozițiilor art. 7 (1) lit. d) din Ordinul CNAS nr. 1549/ 2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat):

a) pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate;

b) pentru înlocuirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate până la eliberarea cardului duplicat”.


Așadar, la CAS Neamț și la toate casele de asigurări de sănătate din țară personalul e același, volumul de muncă- mult mai mare, pentru că sunt foarte mulți oameni nevoiți să vină să-și ridice personal cardurile și din toate celelalte cause precizate mai sus.

În alte județe, situația e și mai gravă.

Tragem un semnal de alarmă și sperăm că autoritățile competente vor găsi soluții la nivel național pentru rezolvarea acestei situații neplăcute.

Andreea T.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Cornel spune

    Dna Director spune ca nu poate sa faca mai mult decat sa se lucreze fara pauze. Dar ce, le sunt platite si pauzele ? Din cele 8 ore de munca la C.A.S. cate sunt pauze? La salariile pe care le au sunt incluse deci si pauzele.

    1. Chelar Emiliea spune

      Vreau sa-mi verific vechimea in munca

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate