[VIDEO] Satana deghizat în profesor

0

„Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov este un roman care se simte, nu se citește. Considerat un roman eclectic, tocmai pentru că îmbină cu o măiestrie excepțională elementele binelui cu cele ale răului, la prima vedere crează senzația unei lecturi cel puțin ciudate, ceea ce nu poate fi mai departe de adevăr.

Diavolul în carne și oase răscolește un oraș cât se poate de liniștit și monoton, Moscova, iar într-un plan paralel, Hristos își cunoaște și aproape leagă o prietenie bolnăvicioasă cu cel ce îi va deveni mai târziu călau, Pilat din Pont.

Întretăierea de planuri fundamentale diferite, atât din punct de vedere al conținutului, cât și din punct de vedere cronologic mai poate fi întalnită, ca și exemplu, la Mario Vargas Llosa, scriitorul peruvian.

Maestrul și Margareta este un roman al trecerii, prin iubire, de la om la supra-om. Bulgakov l-a finalizat pe patul de moarte, orb, dictându-i ultimele corecturi soției sale. Din paginile lui transpare o dorință acerbă de a trăi și a iubi, chiar dacă cele mai pure sentimente par a fi mai mereu în contratimp cu oribila lume înconjurătoare. Cuplul Maestrul și Margareta suferă până în pragul nebuniei pe pământ dar iși desăvârșește iubirea în vis și în Lună, într-un final apoteotic al unui roman ce nu trebuie să rămână necitit.

Ca și ecranizare în regia lui Vladimir Bortko, istoria Maestrului și a Margaretei se întinde de-a lungul celor 10 episoade ale serialului, de la începuturile creștinătății, până în anii ’30, în Rusia condusă de Lenin și Stalin. Iisus Hristos, Diavolul, un scriitor sinucigaș, Pilat din Pont, un motan enorm, împătimit după votcă și trabucuri, și Margareta, cea mai frumoasă femeie din lume, sunt personajele aproape neverosimile ale acestei povești despre iubire, disperare și mântuire, care a schimbat fața literaturii.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate