VIDEO – Proiectele de renovat școli ca să bage primarul capul în poze dau peste cap educația copiilor din Piatra-Neamț

1

De ceva timp, sistemul de învățământ din Piatra-Neamț este dat peste cap. Copiii sunt mutați de la o unitate de învățământ la alta în mod haotic și foarte multe investiții făcute din banii părinților sunt distruse ca să se facă în loc altceva, de multe ori la o calitate mai îndoielnică decât ceea ce se distruge. Toată această campanie haotică de renovat unități de învățământ pare să aibă ca scop principal să producă materiale foto în care primarul Carabelea să bage capul în poză și să se laude în speranța disperată de a mai fi ales încă o dată. Desigur că multe dintre proiectele cu care se pozează el acum nu sunt din mandatul său, ci sunt făcute cu mult înainte de a visa el să fie primar, prin anii 2018-2019, dar asta mai puțin contează. Mulți văd, puțin cunosc, asta pare să fie deviza administrației Carabelea.

În fuga disperată după imagine și like-uri, renovările unităților de învățământ din Piatra-Neamț au început fără nicio logică și fără să se stabilească dinainte unde vor fi mutați copiii. Nimeni nu a făcut un inventar al investițiilor făcute deja în școli pentru ca acolo unde nu sunt acte să se intre în legalitate cu îmbunătățirile sau dotările făcute din banii părinților. Nimeni nu a mai corelat proiectele făcute acum câțiva ani cu realitățile din 2023. Nimeni nu a consultat părinții sau școlile. Totul s-a făcut după evidențele precare pe care le avea primăria, iar în actele primăriei nu figurau multe din investițiile deja făcute în școli așa, că ele se vor distruge și arunca la gunoi sau, după caz, vor fi însușite de băieți deștepți și duse în alte locuri în funcție de ce combinații sunt.

Cazul cel mai de actualitate este intrarea în reabilitare a Școlii nr. 5, proiect care s-a făcut fără a se stabili de la început ce se va întâmpla cu copiii. Totul pare să aibă ca țintă doar pozele cu primarul la finalul lucrărilor și mai puțin interesul copiilor și al părinților.

Din păcate, și la această școală primarul a ținut să își depășească atribuțiile și a început să caute locuri unde să mute copiii, deși nu e treaba lui asta. Pe ultima sută de metri, situația a fost rezolvată chiar de cei pe care primarul îi acuză că nu se implică. Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, împreună cu Florentina Moise, șefa ISJ Neamț, și Adrian Niță, prefectul județului, au căutat soluții, au mers pe teren, au identificat o variantă și au pus la dispoziția conducerii Școlii nr. 5 spații la fostele Școli Normale unde să poată fi relocați elevii.

Desigur că acum mingea e din nou în teren la primărie, aceasta trebuind să rezolve repede igienizarea și mutarea dotărilor de la școala 5 în noile spații. Credeți că va rezolva ceva? Noi credem că nu, pentru că e o soluție propusă de social democrați și scopul vieții politice a primarului PNL este să facă tot posibilul să găsească nod în papură la orice vine dinspre PSD, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea educației copiilor. Se pare că în lupta disperată a PNL contra PSD e permis orice.

Pentru a înțelege mai bine ce fac cei de la primărie, vă vom da două doar două exemple edificatoare din zecile de exemple care se pot da.
Primul exemplu. O clădire de la școala nr. 4 în care se află centrala termică ar fi cu pereți metalici și nu ar corespunde normelor ISU. Această clădire va fi demolată și centrala înlocuită. Nimeni nu va da explicații cum de a funcționat și pus în pericol viața copiilor, dacă nu era conformă normelor ISU, nimeni nu va răspunde cum de a fost autorizată de primărie și așa mai departe.

Al doilea exemplu, tot de la această școală: băile care arată impecabil și geamurile care arată perfect și au fost făcute recent chiar de primărie pe bani publici urmează să fie distruse, puse alte geamuri și făcută altă instalație sanitară fără să explice nimeni de ce se cheltuiesc banii de două ori pe aceleași investiții. Aceste băi sunt celebrele toalete în care primăria a investit o mulțime de bani și care au fost inaugurate cu prea mult fast de fostul primar Dragoș Chitic care a tăiat panglica la ele, de a devenit subiect național.

Ca să încheiem discuțiile pe aceste proiecte, bomboana de pe coliva investițiilor constă în faptul că nici măcar nu există la această oră toți banii necesari lucrărilor la unele unități de învățământ. Proiectele fiind vechi, au estimările de costuri depășite cu mult, materialele de construcții fiind acum mult mai scumpe, motiv pentru care proiectele vor acoperi doar începutul investițiilor restul banilor trebuind puși de la bugetul local. La bugetul local desigur că nu sunt prinși acești bani, cel puțin în cazul școlii 4 pe care am luat-o ca exemplu. Banii vor fi prinși după ce se termină proiectul tehnic și se scoate execuția la licitație. Deci, și financiar totul este un mare haos, cu multe necunoscute care pot duce la începerea lucrărilor și terminarea lor peste ani, iar riscul este unul real, exemplul clar fiind grădinița din spatele Cinema Panoramic care în teorie ar trebui să fie gata de reabilitat peste 2 luni, dar în realitate lucrările vor dura mult mai mult.

Pentru a-și asigura prezența electorală în poze, primarul Andrei Carabelea nu s-a limitat doar la a face o varză din aceste proiecte. A bulversat și mai mult reabilitarea școlilor, depășindu-și total fișa postului și intrând ilegal peste organizarea actului educațional care este o atribuție exclusivă a școlilor și inspectoratului. Astfel, în mod abuziv, primăria s-a apucat de făcut propuneri de mutat copiii, de modificat orare și de discutat probleme educaționale cu conducerile școlilor. Desigur că această dorință arzătoare a primarului de a băga capul în poze îl costă acum, deoarece părinții și cadrele didactice sunt nemulțumiți pe bună dreptate de modul în care sunt împrăștiații copiii si zăpăcite orele.

Văzând cât de tare s-a dat totul peste cap, acum primarului Andrei Carabelea i s-a mai tăiat puțin din cheful de comunicare și la întâlnirile cu părinții nu a mai venit, ci a trimis angajați de la primărie, iar conferința de presă pe tema școlilor a transformat-o în declarație de presă unde jurnaliștii nu au avut voie să pună întrebări.

Chiar și așa, cu totul dat peste cap, Carabelea nu pare să renunțe la dezideratul lui de a băga capul în poze și în continuare ține morțiș să își depășească atribuțiile și să organizeze actul educațional. Ba chiar se supără că cei de la Inspectorat nu colaborează cu el de parcă el ar avea vreo atribuție sau competență în organizarea actului educațional. E atât de disperat de a fi el în față încât cere el inspectoratului sau altor instituții să pună spații la dispoziție pentru mutarea elevilor pe perioada reabilitărilor când de fapt el e cel care trebuie să pună la dispoziția ISJ Neamț o lista cu spații și ISJ să se ocupe mai departe și ar fi trebuit să facă asta chiar de când a dat drumul la proiecte. Culmea tupeului este că primarul face toate aceste depășiri de atribuții și competențe ca și cum ele ar fi firești și ceartă instituțiile care nu se supun nebuniei administrative total ilegale și total haotice pe care acest primar o conduce. Atitudinea sa față de inspectoratul școlar e ca atunci când mergi regulamentar pe o stradă cu sens unic și un alt șofer care a intrat pe interzis te înjură și îți arată degetul ”corespunzător” pentru că nu te dai la o parte din fața lui.

La fel de grav este și faptul că, din câte se pare, nimeni din primărie nu îl mai poate opri pe primar din disperarea sa, chiar dacă nu e locul lui acolo. Nu credem că toți cei de la primărie se încalță cu fesul și nu i-a explicat nimeni primarului că treaba asta cu mutat elevi, propus orare, schimbat programe și ce mai ține de actul educațional excede competențelor și atribuțiilor primăriei și se poate încadra oricând la abuz în serviciu. Cu siguranță cineva l-a avertizat, dar cum altfel să se insereze printre părinții cu drept de vot dacă nu interacționează cu ei și cum să se laude el că rezolvă desfășurarea actului educațional decât depășindu-și atribuțiile și băgându-se cu ciubotele în el?

Tot la acest capitul este de notat și lipsa de fermitate a Inspectoratului Școlar și a altor instituții care ar putea oricând cu legea în mână să oprească aceste proiecte care bulversează elevii și părinții, dar cel mai probabil nu o fac de frica gherilei și propagandei PNL care ar sări pe ei cu acuzații că se opun investițiilor în școli.

Primul astfel de caz în care primăria a dat totul peste cap și au rezolvat alții în urma lor situația a fost cel al grădiniței din zona gării unde pe ultima sută de metri s-au găsit soluții de relocare a copiilor, deși asta ar fi trebuit să se facă înainte de se face proiectul de reabilitare.

Acum este în plin proces de bulversare și se caută soluții greu de găsit pentru copii care vor trebui să se mute de la Școala Nr 5 undeva, nu se știe încep unde, deoarece primăria va începe lucrări aici ca și la celelalte unități de învățământ fără să impună constructorului să lucreze în vacanțe sau după orele de curs sau să facă în vacanță interiorul și în timpul școlii exteriorul.

Următoare unitate de învățământ care va fi total dată peste cap este școala nr. 4 unde primarul a băgat iar capul în poză fără să aibă competențe sau atribuții și a propus mutarea copiilor la Forestier și la Școala nr.10. Chiar recent a avut loc o întâlnire a reprezentanților primăriei cu părinții și profesorii la care Andrei Carabelea a lipsit, întâlnire de la care aveți mai jos secvențe video relevante, dar o întâlnire din care nimeni nu a înțeles nimic decât că primăria face de capul ei, nu s-a gândit dinainte ce va face cu elevii, nu are toți banii și nu știe când începe și când termină reabilitarea. Singura certitudine este că se vor distruge aproape toate investițiile făcute în ultimii ani în școală.

Distrugerile care vor avea loc la școala nr 4 și se vor face în numele progresului sunt de fapt rezultatul corupției și incompetenței din primărie. Primăria, ca proprietar al clădirilor școlii nr. 4, a acceptat să se facă aici din banii părinților foarte multe îmbunătățiri, dar fără proiecte sau avize ISU, DSP, etc. Primăria a acceptat tacit investirea mascată în școală a fondului clasei, deși aceste colecte de bani e știut că sunt ilegale. Mai mult de atât, chiar primăria, din bani publici, a pus geamuri despre care acum se spune că nu sunt conforme și trebuie aruncate sau au renovat băi la care acum se spune că trebuie schimbate instalațiile, adică distrus tot și făcut de la capăt.

Este foarte posibil ca în cazul școlii nr. 4 suma valorii investițiilor ce se vor distruge, a cheltuielilor de relocare a copiilor și a cofinanțării să depășească cu mult banii pe care se va lăuda Carabelea că i-a atras pentru reabilitarea unității de învățământ. Dar ce contează asta? Mulți văd, puțini înțeleg. Important e să bage primarul capul în poze în speranța că pietrenii îl vor mai vota o dată.

La toate aceste lucruri ar fi fost corect să avem și răspunsuri de la primarul disperat după poze, dar tocmai ce am fost la o conferință de presă care de fapt era o declarație de presă la care nu am avut voie să punem întrebări, ci doar primarul a răspuns el la ce credea el că trebuie să răspundă.

Din păcate, situața nu se va îmbunătăți, ci, din contra, va fi din ce în ce mai rea și educația copiilor din Piatra-Neamț din ce în ce mai afectată și bulversată. Șansele ca primarul Andrei Carabelea să recunoască faptul că proiectele de reabilitarea a școlilor au fost făcute greșit și fără să se țină cont deloc de actul educațional sunt minime. Nu va renunța primarul la niciun proiect care să-i ofere ocazia să bage capul în poze, indiferent de cât de tare va afecta educația copiilor sau de câți bani se vor cheltui inutil. Primarul pare disperat să facă poze cu investiții și să obțină like-uri, chiar dacă investițiile sunt păguboase și like-urile în mare parte de la activul de partid și de la useri falși. Narcisismul politic va avea prioritate, motiv pentru care sfătuim părinții să găsească soluții pentru această criză și să se adapteze la deciziile unei administrații locale care nu ține cont de dorințele și nevoile lor și ale copiilor lor.

Deoarece subiectul este unul controversat și prezentat în antiteză de factorii politici, recomandăm să se citească și ce scrie presa plătită de primărie și ce spune propaganda PNL, deoarece e foarte important să își formeze fiecare propria opinie și să se lămurească cine încearcă să-i mintă și să-i manipuleze și cine le spune adevărul.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. John spune

    Felicitari maxime pentru documentare si articol! Ati pus foarte bine accentul pe aceasta situatia cauzata de habarnistul nostru de primar, care nu are nici minimele cunostinte despre ceea ce se petrece in jurul lui!
    Concret, chiar Gradinita 6, cea din spatele Cinematografului Panoramic, este reabilitata prin fonduri europene trebuia sa fie gata de anul trecut, din toamna (trec frecvent prin zona si stiu ce scria pe panoul de informare), acum fiind la o noua prelungire valabila pana la finalul lunii martie 2023.. dar nu va fi gata nici in iunie la cum se misca..
    Ce nu ati punctat, este cum de a pus mana pe aceste contracte, firma de casa a primariei MONDOTERM SRL care nu are capacitatea efectiva de a lucra.. toata vara am vazut maxim 2-3 oameni care au lucrat.. cat anume nu se stie, probabil daca ar avea oameni, pe care sa ii si plateasca ar lucra, insa incearca doar stoarcerea de bani si trage de timp aiurea…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate