[VIDEO] O educatoare, acuzată de părinții de la grupa mică a Grădiniței nr. 12 din Piatra-Neamț

11

La Grădinița cu program prelungit nr. 12 din Piatra-Neamț s-au încins spiritele după ce o serie de înregistrări audio realizate la sfârșitul săptămânii trecute au ajuns în posesia părinților celor 27 de copii de la grupa mică.

Întrucât s-a stabilit în ședința care a avut loc astăzi, în prezența conducerii instituției, a educatoarelor, părinților și Inspectorului Școlar General Mihai Obreja, că aceste înregistrări sunt ilegale și nu pot fi considerate probe în anchetă, nu vom furniza aceste materiale audio, deși au ajuns și la noi. Confirmăm în acest sens o parte dintre acuzațiile părinților, în baza a ceea ce am ascultat, lucru recunoscut, de altfel, și de educatoarea în cauză.

Părinții reclamă faptul că una dintre cele două educatoare care au în grijă cei 27 de copii din grupa mică a țipat la micuții cu vârste de 3-4 ani, a creat diferențiere între copii, îi amenință cu diverse lucruri pentru a le crea teamă, unii dintre acești părinți suspicionând că micuții ar fi fost și loviți. O parte dintre părinți a acuzat faptul că acești copii sunt loviți cu arătătorul peste tibie, bruscați, mulți dintre ei având vânătăi similare. Educatoarea și-a cerut scuze pentru faptul că a țipat la micuți, considerând că nu există justificare pentru acest lucru, și-a asumat vina în această privință, însă neagă vehement acuzațiile de lovire.

Conducerea instituției a declarat că în baza sesizărilor se va convoca Consiliul de Administrație și, implicit, o comisie de disciplină unde părinții vor fi chemați să dea declarații. În urma acestui proces, se va stabili adevărul, spune conducerea școlii, și măsurile care se vor lua.

Cert este faptul că educatoarea adusă în discuție va intra în concediu medical și ulterior în concediul de creștere a copilului, iar locul acesteia va fi ocupat temporar de o altă educatoare, urmând a se găsi un înlocuitor permanent. În această privință, unii părinți sunt rezervați cu privire la eficiența vreunei sancțiuni, în contextul în care educatoarea va intra în concediu.

În cadrul acestei ședințe, atât părinții, cât și educatoarea căreia i s-au adus acuzații și-au exprimat punctul de vedere. Vizibil afectată de eveniment, educatoarea a părăsit în mai multe rânduri sala, însă și-a păstrat calmul și a încercat să răspundă acuzațiilor.

Părinții, pe de altă parte, unii mai vocali, alții mai tăcuți, solicită vehement luarea unor măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc, derapajele în educație să fie sancționare drastic, deoarece, susțin ei, copiii sunt speriați și acest lucru se răsfrânge asupra comportamentului lor de acasă și de la grădiniță.

Inspectorul Școlar General Mihai Obreja a asistat cu răbdare la tot ceea ce au discutat părțile, iar, la final s-a adresat în mod direct tuturor părinților prezenți.

„Situația a semănat puțin cu episodul biblic, judecata lui Iisus, dat pe mâna poporului cum se spune, de Pilat din Pont, după ce s-a spălat pe mâini. Doamnele director au dat-o pe doamna educatoare pe mâna dumneavoastră, între ghilimele. Meseria e foarte grea. Eu sunt învățător la bază, și mă uitam la doamna educatoare, cu 13 ani experiență. E puțin. Cred că și la mine sunt puțini 40 de ani de experiență, o spun în fiecare zi. Eu v-aș alege pe fiecare dintre dumneavoastră, părinți, și vi i-aș da măcar o oră pe acești 27 de copii.

Eu nu am venit aici să iau decizii, școala are obligația să rezolve problema. Sunt situații în care cadrele didactice au lovit copii, și trebuie să recunoaștem aceste lucruri. Nu vreau să minimalizez ce se întâmplă la această grupă. Uneori, te folosești puțin de timbrul vocii când vrei să fixezi ceva, dar între anumite limite. Dacă depășești limita, copiii sunt instabili emoțional la 3 ani și apar modificări.

Eu nu spun că nu este ceva în neregulă aici. Nu vreau nici să trecem peste eveniment, dar nici să îi oferim o dimensiune prea mare. Doamna educatoare pleacă, va veni altcineva. Veți vedea în perioada de acomodare refuzul din partea unor copii care au fost obișnuiți cu cineva. Nu analizez înregistrările, pentru că există și o lege care interzice acest lucru. Va fi această soluție, dumnealor vor analiza, vor dispune măsuri dacă se confirmă acuzațiile. Sunt dispus să revin ori de câte ori cereți dumneavoastră.

Mesajul meu adresat tuturor colegilor a fost să aibă grijă de copii, să facem cât mai mult pentru copii. Pe de altă parte, minima înțelegere trebuie să existe. Este foarte, foarte greu să lucrezi cu 27 de copii din mediul urban. Trebuie să ai rezistență, echilibru, le mai pierzi, dar nu se justifică derapajele. Copilul trebuie să fie în siguranță, să beneficieze de toate condițiile, să fie tratat cu respect, indiferent de comportament, fără diferențe.

Îmi displace tratamentul diferențiat între copii care îmi amintește de evenimentele dinainte de 90, aceasta nu e în regulă și se va stabili ce s-a întâmplat. Sancțiunile împotriva segregării sunt de ordin penal. De câte ori apar asemenea situații am disponibilitatea să mă implic.” , a precizat Mihai Obreja.

Ca o concluzie, se așteaptă deciziile comisiei de disciplină. Pe de altă parte, ar trebui găsite soluții pentru reducerea numărului de copii repartizați educatorilor. 27 de copii foarte mici de care să se ocupe 4 ore, fără pauză, o singură educatoare este foarte mult.

Vom umări cazul și vom reveni.

Ce vedeți mai sus este un efect. Este important de punctat cauza, căci ne luptăm încontinuu cu efectele, dar nu înlăturăm niciodată cauza. Cauza sunt directorii de unități de învățământ numiți pe criterii politice sau de altă natură decât competența.

În cazul de mai sus avem un cadru didactic care este pus să aibă grijă de 27 de copii preșcolari, lucru imposibil de realizat în condiții de performață educațională și pentru cel mai experimentat educator.

Vinovați sunt directorii de școli care, deși știu că normele de copii pe cap de cadru didactic sunt prea mari pentru a se putea face un învățământ civilizat, nu solicită mai departe schimbarea acestor norme. Nu vor să deranjeze guvernanții și tac slugarnic în birourile lor de directori, sperând la încă 4 ani pe funcția de conducere.

Până ce nu vom avea directori responsabili și profesioniști în unitățile de învățământ, nu va cere nimeni schimbări ale sistemului care să fie în beneficiul copiilor. Ne vom păcăli în continuare unii pe alții că se poate face un învățământ eficient în condițiile actuale, iar cazurile similare celui de sus vor fi din ce în ce mai dese.

(I.R./I.M.)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
11 Comentarii
  1. gabi spune

    Asta e rezultatul mutiltudinii de compromisuri pe care le face toata lumea , cu buna stiinta .Asa ca nu va mai mirati si sariti de cur in sus .Cine seamana vant culege furtuna .

  2. Nico spune

    Buna seara! Aici este vorba de o răzbunare personala care a adunat în jur niște părinți ocupați și creduli. Și la alte grupe vin copiii cu hăinuțele agățate și cu zgârieturi de la mobilierul vechi. Sunt exagerări…bine faci bine găsești.Ganduri bune sa aveți!

  3. Popov Liliana spune

    In aceeasi gradinita acum ceva ani am avut si eu experienta unei situatii asemanatoare care m-a ,,costat,,doi ani de terapie psihologica!Copilului i se spunea ca un mos va lua parintii iar el va ramane orfan daca spune acasa ca este batut.
    Nu contest greutatea meseriei….dar nu obliga nimeni cadrul didactic sa practice fix acea meserie.Nu pomeneste nimeni efectele pe termen lung ale inconstientei cuiva….Trist este ca acel cineva are parte de increderea si afectiunea copilului care nu pune la indoiala veridicitatea afirmatiilor acestuia!

    1. Nico spune

      Sunt exagerări . Mobilierul este vechi … vânătăi, zgârieturi hăinuțe agățate… răzbunare personala. Gânduri bune sa avem și să nu mai credem chiar tot ce ni se spune.

    2. I spune

      Am citit acest reportaj și nu pot sa nu reactionez .La un moment dat afirmați ca in ședința respectiva s-a hotărât ca înregistrările sunt ilegale as dorii sa va reamintesc ca nici o persoana prezenta la ședința respectiva nu poate decide legalitatea înregistrărilor dat fiind ca in sala nimeni nu avea competențe juridice.Ma surprinde ușurința cu care ați renunțat in a ma difuza înregistrările și ma face sa cred ca nu sunteți nici pe departe obiectivi voi cei din redacție .Sunt foarte sigur ca altele ar fi fost comentariile dacă toată lumea putea asculta cum s-a comportat educatoarea .Se pare ca libertatea presei rămâne încă pentru o vreme doar un vis frumos !!!!!!!!!O ultima precizare dacă înregistrările ar fi fost ilegale nu cred ca ar mai fi fost difuzate pe postul național Antena 1!!!!

  4. Carmen spune

    Nr.mare de copii la o grupă nu este doar vina directorilor!Cînd ai cost standard/elev ( care Dzeu știe cum e calculat ptr ca nu te încadrezi cu salariile la un nr.de copii conform legii ! ),cînd părinții „presează” pe toate căile ca vor o anumită grădiniță (care are totuși un spațiu limitat !) ce poți face tu ca director? Si cu grupe de preșcolari peste 20 e crunt! Iar pe părinți i-aș întreba : ei nu au ridicat niciodată tonul la „țincul năbădăios ” de 3-4 ani ? Si e unul/maxim 2 !Or ,cadrele didactice sunt oameni ! Ați văzut cum arată (psihic vorbind) uneori o educatoare/învățătoare după 4-5 ore cu clasă peste 25 copii? Si a doua zi o ia de la capăt ptr ca marea lor majoritate iubesc nespus copiii !

  5. Anomima spune

    Dl Anonim. Un număr asa de mare la grupa mica este inuman. Nu respectă legea educației…de unde si problema. Punct.!!! Limbajul dv. spune multe despre dv . Ma intreb cum este copilul dv….Daca noi ridicam tonul la copilul nostru de acasa pentru ca simtim ca nu ne facem intelesi …oare la 27 nu se poate intampla…pe dna în cauză tb sa o împiedice profesia, tactul didactic…pe dv sa vb asa in spatiul public EDUCATIA.

  6. Elena spune

    Violenta trebuie condamnata.Insa este extrem de greu cu 27 de copii.Acasa mamele nu pot avea grija de de 2-3 copii si au pretentia sa ii educe o singura fiinta-educatoarea.Am ascultat ce limbaj avea acel parinte;Oare asa vorveste si acasa?Vinovat e sistemul.Ar trebui maxim 10 copii la grupa.Este om si dansa.

    1. Emy spune

      Lumea .asta. Sa Stricat cu Totul de Cap . E Paranoia , Depresiva , Suferă de Anxietate. LA Dom Doctor. I Miron sa pună , Tratament ceva Tabletcuta. DA sa lase. Copilașii in Pace , ALTFEL exista. POSIBILITATEA. sa fie. Vedeta pe prima pagina , ca. CRUDUȚA ! Sunt părinți INTOLERANTI .

  7. Albastru Demetil spune

    Nu departe de acest nou scandal, aproape de sfârșitul anului trecut s-a mai petrecut un caz de agresiune, de acea dată într-o creșă din sistemul de stat, în cartierul Precista. Atunci s-a ținut cont de înregistrările făcute în timpul programului și le-am auzit la știri la radio și la TV. Acum de ce sunt considerate ilegale? La mall ești înregistrat video când mănânci, când cumperi lenjerie poți aparea în sistemul de înregistrare video al magazinului, pe stradă sau în trafic suntem zilnic surprinși de camerele video și nu ne întreabă nimeni dacă vrem să fim înregistrați. Dar într-un un caz de agresiune a unor copii de 3 ani care sunt terorizați de educatoare într-o sală de clasă, iar singura metodă de a descoperi adevărul fiind o înregistrare video sau audio, acestea sunt apreciate ilegale? Ce este mai ilegal, fapta de a inregistra sau faptele surprinse pe fundal??

  8. Anonimous spune

    Pai băi xxxx dacă nu va credeți in stare sa aveți grijă de atâția copii dispăreți dracului de la grădiniță. Dacă era sa vad copilul meu cu vânătăi vă xxxxx. E bine ca știți sa stați pe telefon in timpul programului și sa lăsați copii singuri in clase .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate