[VIDEO] La masă cu oamenii străzii – Adăpostul Speranța din Piatra-Neamț

6

50 de porții de mâncare pentru cei aproximativ 40 de oameni ai străzii din adăpostul de la Speranța nu sunt tocmai ușor de oferit, mai ales când iei decizia să nu cumperi mâncarea gata făcută, ci să o faci tu ca să fie cât mai gustoasă și cât mai consistentă… dar nu e ceva imposibil. Atât timp cât o redacție de ziar care nu a mai făcut așa ceva a putut să o facă, înseamnă că oricine poate.

Adăpostul din cartierul Speranța găzduiește, mai ales acum, pe perioada iernii, zeci de oameni ai străzii. De aproape două luni, o mână de oameni, voluntari ai Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț, merg zilnic, seară de seară, și oferă o masă caldă acestor amărâți. Cum reușesc să facă asta, doar ei știu, însă recunoștința primită e mult mai importantă decât oboseala sau investiția făcută. Ei ne-au inspirat și pe noi…

Urmărind acest demers, redacția ziarpiatraneamt.ro a decis să se alăture acestor voluntari și, în seara de 23 ianuarie, a asigurat masa pentru aproximativ 35-40 de persoane. Am vrut să dăm un exemplu că oricine poate, cu un mic efort financiar și fizic, să facă acest lucru.

Dincolo de mulțumirea că ai ajutat un om în nevoi, necondiționat, fără să judeci, afli o altă latură a ceea ce înseamnă un „om al străzii”. Mulți dintre ei au ajuns acolo din motive pe care nu le dorim nimănui, iar viața lor este o continuă supraviețuire. O seară la masă cu oamenii străzii din Adăpostul Speranța e o lecție de viață și o lecție de umilință.

Când vei arunca mâncarea pe care nu o mai mănânci, te vei gândi la ei, când vei sta la caldură în casă, te vei gândi la ei, când îți vei permite să îți cumperi ceva ce îți dorești, te vei gândi la ei. Și vei fi recunoscător pentru ce ai și bucuros să dai mai departe din puținul tău.

Îi găsiți acolo, seară de seară. Cam aceiași oameni, aproximativ 40-50, în funcție de condițiile meteo, fiecare cu povestea lui, cu drama lui, cu neputința lui. Noi, în ani de zile, am început să-i cunoaștem de pe străzi, să le știm poveștile și pe unii, care chiar merită, am încercat să-i ajutăm cum am putut.

Poți și tu ajuta, dar nu oferind bani pe stradă. Banii le fac rău unora dintre ei care, doborâți de propria dramă, se refugiază în băutură. Dacă vrei să ajuți cu adevărat, ajută-i prin intermediul unei instituții de asistență socială sau al unui ONG specializat pe așa ceva.

Dacă doriți să ajutați cu o masă caldă într-o zi, luați legătura cu Carmen Suciu de la Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici. Nu veți regreta.

O mică parte din ce am văzut și ce am simțit puteți vedea în video-ul de mai jos:

Iosub Robert

P.S.: Ideea de a oferi mâncare celor aproximativ 40 de oameni ai străzii din adăpostul de la Speranța aparține fetelor de la ziarpiatraneamt.ro, nu conducerii ziarului. Banii cheltuiți pentru cele 50 de porții de mâncare sunt din buzunarele jurnaliștilor de la ziarpiatraneamt.ro, nu din donații. Mâncarea a fost făcută de fetele de la ziarpiatraneamt.ro (felul 1 ciorbă cu perișoare, felul 2 piure cu cârnați și murături, desert ruladă și fursecuri), iar majoritatea produselor folosite au fost achiziționate de la producătorii din Neamț.

Mulțumesc colegelor de la ziar pentru idee, implicare și mai ales pentru că au stat și au gătit pentru 40 de oameni. Mulțumesc doamnei Carmen Suciu care ne-a ajutat cu împărțirea mâncării la adăpost. Mulțumesc oamenilor străzii care m-au primit la masa lor și au vorbit cu mine. Și, nu în ultimul rând, mulțumim primăriei care a înțeles cum se face cu adevărat asistența socială și a înființat acest adăpost de noapte pentru oamenii străzii.

Poți și tu ajuta oricând. Trebuie doar să vrei să vezi cum arată zâmbetul unui om care nu a mai zâmbit de atât de mult timp încât a uitat cum se zâmbește. Să vrei să vorbești 10 minute cu om cu care nu a mai stat nimeni de vorbă în afară de cei asemenea lui. Să vrei să te trezești dimineața fericit pentru că ai făcut un lucru bun și mai ales mulțumit cu ce ai și ce ești.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Daniel spune

  Mulți sunt acolo pentru ca nu au vrut sa facă ceva cu viata lor, problema este ca sunt persoane care merita sa locuiască într. Un asemenea adăpost dar ei sunt dați afară pe timpul veri. Singurele reguli care se respecta sunt alea din pușcărie și băgați în seama sunt doar atunci când se câștigă ceva de pe urma lor.

 2. ioan spune

  daca nu e politica …e binevenita

 3. Cornel spune

  Un Gest Creștinesc , pornit din Dorința de a Da de Sufletul cuiva : din părinți ori familie , Sau Ptr că fiind în seara de 23 spre 24 azi , sa dorit O Unire , Empatie și cu cei vitregiți de Soartă , din multiple cauze , Nu neapărat toți de acolo sunt boschito , au fost cazuri relatate chiar de ziarul D vstra , cum a fost cel al Tinerilor din Tașca , care au fost ajutați de Preotul din com și de Primărie , Numai că Nevoi sunt multe și posibilitățile reduse , de aceea poate s au gândit colegele că o masă caldă , poate face Mult pentru o parte din oameni , Precizând că ideea , produsele prepararea lor și costul lor au fost suportate de către colegele de la Ziar , presupune preîntâmpinarea unor Acuze , Sa găsit I R Filantrop , are oarece gânduri , probleme și menește de pe acum , Ori Chiar așa ai ajuns Robert , servești masa la Azil în loc să fii și Tu că Băieții ,la Mall , cu președintele Arsene la un Protocol , fiind prieteni , i t i pierzi timpul la Azil , macar ai lăsat și pentru Noi , ceilalți colegi de breaslă ai tai ceva ? O ciorbita , un cârnăcior , fursec ori o buc de ruladă , sa fi făcut o Masă și pentru Noi , sa te Pomenim și mai mult decât în prezent , când Ne aducem aminte , numai la vreo Conferință , Încheiere de Contract Servicii ceva , Daniels. ar fi papat și El o ciorba caldă , Ptr dregere , Deacum data viitoare , Speram sa nu ne uiți , Puteți trimite și Pachet Nu te refuzăm. Sa fie Primit ! Doamne ajuta .

 4. Florin spune

  Felicitari! Bravo!

 5. G, Tamba spune

  Felicitari colectivului de la ziarpiatranemt.ro pentru ac easta initiativa caritabila,demna de urmat.

 6. Leo Taxil spune

  Felicitări! O faptă bună, demnă de toată lauda, și un exemplu bun de urmat și de alții!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate