(VIDEO) Dezbatere la primărie pe tema ridicării mașinilor parcate neregulamentar. Probleme în regulament identificate de cetățeni

2

Primăria Municipiului Piatra-Neamț a organizat miercuri, 31 august, la ora 14.00 o dezbatere publică privind  proiectul de act normativ: Regulament privind activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar, a vehiculelor staţionate pe domeniul public în alte locuri decât drumul public, a vehiculelor care ocupă abuziv sau blocheaza accesul în locurile de parcare amenajate pe domeniul public/privat al municipiului, a vehiculelor parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap şi a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public/privat al statului sau al  municipiului Piatra-Neamţ.

La această dezbatere au participat reprezentanți ai ONG-urilor, un consilier local, cetățeni, reprezentanți ai primăriei și instituțiilor subordonate. Dezbaterea a fost condusă de viceprimarul Marius Irimia.

Roxana Grozavu, din partea Asociației Drepturilor Omului și Solidaritate Socială  (ADOSS), a punctat câteva aspecte care generează din punctul domniei sale de vedere neconcordanțe juridice în regulament, pornind de la ideea că în contextul diminuării numărului de locuri de parcare din cauza culoarelor de mobilitate urbană nu e firesc să se impună sancțiuni atât de drastice mașinilor care parchează neregulamentar, și aici nu vorbim doar de mașini parcate în intersecții, fără drept pe locuri pentru persoane cu dizabilități sau care blochează accesul mașinilor de pompieri sau ambulanță. Vorbim de parcarea pe alte locuri decât cele marcate ca atare.

S-au mai semnalat aspecte care ar putea conduce la abuzuri de tip „vânători de comori” din partea companiei care va ridica mașinile sau a poliției locale care primește în mod interpretabil atribuții sporite pentru identificare și sancționare.

De asemenea, consilierul local PSD Eduard Robert Minuț a ridicat problema prețului stabilit al amenzii, respectiv 350 de lei. Roxana Grozavu a precizat, la rândul său, că această sumă este una foarte mare pentru un cetățean obișnuit care se confruntă cu locuri de muncă prost plătite sau cu șomaj.

Roxana Grozavu, jurist de profesie, a mai identificat o serie de probleme și în anexele regulamentului care generează discriminare de gen, pe lângă alte aspecte de ordin legislativ, afirmând că dacă regulamentul trece în forma actuală și nu sunt corectate toate erorile va sprijini cetățenii în instanță pentru a cere despăgubiri de la semnatarii acestui regulament, pe persoană fizică, nu din bani publici.

Robert Iosub, jurnalist și președinte al Asociației Future din Piatra-Neamț, a precizat că este ilegal, imoral și anormal să se ridice toate mașinile parcate neregulamentar în Piatra-Neamț.

„Nu se opune nimeni să fie ridicate mașinile care blochează sau încurcă traficul sau mașinile parcate fără drept pe locurile pentru persoanele cu dizabilități, dar nu orice mașină care e parcată neregulamentar și nu încurcă pe nimeni. Pot fi amendați cei care parchează neregulamentar și nu încurcă, dar nu să li se ridice mașinile.

Problemele de legalitate sunt următoarele:

  1. Este ilegal să stabilești reguli și sancțiuni înainte de a oferi cadrul pentru respectarea lor, ori noi la Piatra-Neamț avem mai puține locuri de parcare decât mașini.
  2. Este neconstituțional să imobilizezi proprietatea cuiva când acesta încalcă o regulă pentru care nu i se opferă posibilitatea să o respecte.

E ca și cum la această dezbatere ar fi doar 5 scaune în sală și ați impune o regulă să fie dați afară toți cei care nu stau pe scaun. Trebuie să oferiți întâi posibilitatea oamenilor să respecte o regulă și apoi să o puneți și să aplicați sancțiuni

Problemele de moralitate sunt următoarele:

Principalul vinovat pentru lipsa locurilor de parcare pentru toate mașinile înmatriculate în Piatra-Neamț este chiar primăria. Foarte mulți ani grosul profitului obțiunut din parcări a mers la firme ale unor băieți deștepți care au căpușat aceste servicii, iar redevența dată primăriei nu a fost folosită în special pentru crearea de noi locuri de parcare.

Pietrenii au plătit în decursul timpului pentru a parca sume de bani care ar fi ajuns să se construiască parcări suficiente, doar că primăria a gestionat prost acești bani, iar pentru asta nu trebuie sancționați tot pietrenii. Ei și-au indeplinit partea lor de îndatoriri și au plătit taxe, impozite și parcări. Primăria e cea care nu și-a îndeplinit atribuția de a face suficiente locuri de parcare.

Anormalitatea este argumentată prin faptul că acest serviciu va fi dat unei firme care trebuie să facă profit. Asta înseamnă că va trebui să ridice minim 10 mașini pe zi. Când nu vor găsi mașini care să încurce circulația sau să fie parcate fără drept pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități vor trece la ridicat mașini care sunt parcate neregulamentar pentru că primăria nu a putut să le ofere locuri de parcare proprietarilor, iar așa ceva nu este normal.

În concluzie, pietrenii care parchează neregulamentar fără să încurce pe nimeni o fac pentru că primăria nu le oferă posibilitatea să parcheze regulamentar. Nu spunem să nu fie sancționate parcările neregulamentare, ci doar spunem că dacă nu încurcă, este ilegal, imoral și anormal să fie ridicate aceste mașini”, a declarat Robert Iosub.

De asemenea, după dezbatere, Roxana Grozavu a concluzionat: „Reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț vor o nouă afacere, aceea de a ridica mașini cu taxe mai mari decât în București la sectorul 1 și nu îi interesează dacă nu sunt locuri de parcare destule, din contra, vor desființa un număr foarte mare de parcări și chiar mai mult de atât, în 2 ani nu au făcut niciun loc nou de parcare… Mesajul meu: plecați acasă!

1. O primărie cu 277 de angajați, 12 angajați în departamentul juridic pot prezenta un regulament cu greșeli grave de redactare, cât și de fond.

2. Cetățeanul și orice ființă vie (pisică, cățel) nu au drepturi, pot să moară într-o mașină ridicată dacă proprietarul mașinii nu are 550 lei pentru a plăti.

3. Discriminarea este la ea acasă, formulare cu exprimare adresată doar bărbaților.

4. Redactare cu legislatie greșită, atât ca expunere, cât și de context.

5. Sub pălăria mașinilor fără stăpân și celor abandonate vor oferi cadrul legal prin HCL să înceapă hingherii de autoturisme să facă bani.

6. La ora dezbaterii, în Primăria Piatra-Neamț nu se știe numărul exact de locuri de parcare care vor fi desființate, nu se cunosc prevederile Ordinul MS 119/2014 și nici câte parcări existente respecta lățimea și lungimea parcării conform normativelor pentru proiectarea parcărilor de autoturisme în localitățile urbane. Și lista poate continua.”

Argumentele primăriei și obiecțiile aduse de participanții la dezbatere pot fi urmărite integral mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ciprian spune

    Despre acele persoane care își abandonează mașinile pe stradă lângă bordura apoi uita de ele,ce părere aveți?Din punctul meu de vedere stradă nu este parc auto,nu este o firma de piese auto.Ex.Str.Mihai Viteazu,unde este o spălătorie auto sunt 4 mașini uitate,o Skoda galbenă,un Renault taxi.o Dacie break,un Volkswagen . Interesează pe cineva să vadă cei cu ele?Mașinile pe care nu le folosești nu le uita pe stradă.

  2. das Reich spune

    Piatra Neamt a devenit Caracalul Moldovei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate