[VIDEO] 21 iunie 2020, ziua când Soarele „dispare”

0

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă și de pe teritoriul ţării noastre, deși nu este foarte spectaculoasă, anunță Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau.

Este vorba despre o eclipsa inelară care apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt un eveniment astronomic rar.

Ca eclipsă parțială, va fi vizibilă în aproape toată Africa, în sud-estul Europei (inclusiv în România și în Republica Moldova), în aproape toată Asia (cu excepția părții de nord a Rusiei), în Indonezia (cu excepția sudului insulei Java), în nordul Australiei, în partea de nord a Oceanului Indian și în vestul Pacificului. Eclipsa parțială apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.

Așadar, eclipsa din 21 iunie 2020 nu va putea fi observată de pe teritoriul României ca eclipsă inelară, ci doar ca eclipsă parțială, cu un grad mic de acoperire,  între orele 8:00 și 9:00. Discul Lunii nu va acoperi decât o mică porțiune a discului Soarelui, în situația în care cerul va fi senin.

Atenție! Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, este nevoie de un filtru solar special. În caz contrar, există riscul producerii unor accidente grave ale ochiului, care pot duce la orbire.

VIDEO: Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate