(VIDEO) 100 de ani de la moartea lui Constantin D. Stahi, gravor și pictor născut la Dobreni, județul Neamț

0

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea pictorului şi gravorului Constantin D. Stahi, unul dintre artiştii plastici români importanți care s-a remarcat la sfârșit de secol XIX – început de secol XX.
Muzeul de Artă Piatra-Neamț vă invită să vizionați și să contemplați lucrări ale artistului aflate în patrimoniul muzeal nemțean, prezentate într-un scurt material video realizat de muzeograf Silvia Trăistariu. Pictorul s-a născut la Dobreni, județul Neamț, la 14 noiembrie 1844 (d. 18 iunie 1920, Iaşi) și se trage dintr-o veche familie de preoți stabiliți pe meleagurile Moldovei în jurul anului 1760.
A urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Iași unde i-a avut profesori pe Gheorghe Panaiteanu-Bardasare şi Gheorghe Schiller. La îndrumarea Profesorul Panaiteanu, fondator şi director al Școlii de Belle Arte din Iași, își continuă pregătirea artistică la München, unde a studiat timp de nouă ani, pictura, gravura în metal și xilogravura, stilul münchenez academist influențând întreaga sa operă.
Pictează portrete, scene de gen, peisaje și mai ales naturi statice, obiecte vechi, jurnale, cărți, fructe, cu fidelitate și precizie fotografică, fiind preocupat îndeosebi de redarea cu exactitate tehnică a texturii diferitelor materiale. Atât în portretistică cât și în natura moartă, concepția sa plastică rămâne tributară academismului.
Odată cu formarea unui stil propriu, natura statică va deveni un subiect preferat. Predilecția pentru acest gen îl va apropia tot mai de mult de pictura lui Jean – Baptiste Chardin dar și de concepțiile plastice ale pictorilor din Țările de Jos. Lucrărlie “Natură moartă cu cărți, albume și lupă”, “Natură statică cu portocale”, “Prescură pentru proscomidie” aflate în colecția Muzeului de Artă Piatra-Neamț, sunt exemple care demonstrează atașamentul artistului la viziunea plastică müncheneză.
Deosebit desenator și gravor, Stahi va executa un număr însemnat de copii după operele unor pictori celebri precum Durer, Holbein și Mieris.
Muzeul de Artă deține una dintre copiile executate minuțios, după Franz von Mieris. “Dejunul”, gravură pe aramă, a fost realizată în timpul studiilor sale la München. Lucrarea a fost multiplicată în 300 de exemplare și a obținut Medalia de bronz a Academiei din München. Lucrările “Binecuvântarea pâinii și a vinului” realizată după Carlo Dolci și “Madona cu copiii” realizată după Anibale Carraci sunt alte două copii realizate în ulei pe pânză, aflate în patrimoniul nemțean care impresionează prin fidelitate si precizie.
Activitatea artistică a lui C.D.Stahi a fost dublată de cea de profesor și apoi director al Școlii de Arte Frumoase din Iași.

Documentare bibliografică:
Silvia Trăistariu – Muzeograf coordonator
Lucian-George Vasiliu – Muzeograf
Bibliografie:
GRIGORESCU Dan, MIHALACHE Marin, ”Pictura românească în imagini”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1970
SUHAR Liviu, “Natura moartă în opera lui C.D.STAHI”, Ed. Cronica, Iași, 2004
HATMANU Maria, “Expoziția C.D.STAHI”, Muzeul de Artă, Iași, 1971

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate