Vibrații discrete în memoria legendarului Nicu Albu. După 115 ani

2

Absolvent de studii de medicină la Universitatea Alexander von Humboldt – Berlin, Nicu Albu (2 februarie 1853 – 31 mai 1908) rămâne cea mai de seamă personalitate politico-administrativă din istoria orașului Piatra-Neamț. A fost omagiat discret la mormântul său de la Mănăstirea Bistrița, sâmbătă, 27 mai.

De organizare s-a ocupat, ca de obicei, Asociația Nicu Albu, reprezentată la slujba de pomenire de un nucleu de membri: Iulian Luca – președinte, primarul Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun – președinte de onoare, asistat de viceprimarul Valeriu Lazarov, Ion Grădinariu și Cătălin Misăilă – vicepreședinți, plus purtătorul de cuvânt. Exceptând primarul-gazdă, a participat doar un singur oficial, prefectul Adrian Niță, care a depus o coroană de flori cu un mesaj mai mult decât perfect, „Recunoștință eternă”.

Vicepreședintele delegat din fruntea CJ Neamț, Ion Asaftei, a lipsit motivat, dar a fost reprezentat personal de Iulian Luca. Din rațiuni de evidentă incompatibilitate cu activitatea, cu palmaresul glorios al lui Nicu Albu, asociația a decis să nu-l invite pe primarul Andrei Carabelea.

Sub marca Nicu Albu, Piatra-Neamț a făcut saltul de la târg la orașul care, la începutul secolului trecut, își construia un profil și un statut aparte, așa cum arătam în articolul amplu (vezi aici) și în rezumatul (vezi aici), publicate în 2021.

Mandatul de primar (1901-1904) al celui care a fost de două ori prefect al județului Neamț (1885-1888 și 1895-1899), deputat (1891-1894) și de două ori senator (1905-1907 și 1907-1908) este identificat drept „Marea Epocă Constructivă”. Câteva jaloane cu adevărat epocale se impun din simpla lor enumerare: introducerea iluminatului public electric și a relețelei de apă potabilă, realizările urbanistice vizionare, mutarea gării în oraș, inaugurarea Parcului Cozla și salvarea urbei prin împădurirea dealului cu același nume (care plecase la vale în 1897), înființarea serei de flori, primul blocaj de piatră al râului Bistrița, dar și aducerea telefonului în județ, făcând uz de funcția de prefect.

Nu în ultimul rând, remarcabilă a fost aplecarea sa spre presă, sprijinind apariția publicațiilor locale Mișcarea, Propășirea și Munca.

Nicu Albu a pus bazele organizației județene a Partidului Național Liberal și a condus-o timp de peste 30 de ani. Este cetățean de onoare (post-mortem) al municipiului Piatra-Neamț din 1995, titlul fiind acordat în vremea administrației locale PD conduse de primarul Gheorghe Ocneanu și viceprimarul Dan Marian Lospa. Îi poartă numele o școală, o stradă și Parcul Zoo desființat și abandonat de Administrația Carabelea.

Bustul din bronz, creație a sculptorului român Oscar Späthe, a fost reamplasat în parc în 1995, la insistența șefului viitoarei asociații dedicate, înființată în 2002.

La inaugurarea istorică a bustului, pe 14 septembrie 1923, a participat însuși Ion I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri. „Prin înfăptuirile realizate în diverse direcţiuni şi dragostea edilitară arătată oraşului, căutând mereu să-l înfrumuseţeze, luptând şi pentru ridicarea judeţului, poate fi dat ca exemplu în întreaga ţară. A fost printre cei mai buni primari şi prefecţi. Amintirea lui va rămâne veşnică în conştiinţa noastră şi a populaţiei de pe Valea Bistriţei”, sublinia ilustrul liberal în elogiul prezentat.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Emilian Barbu spune

    Gest epigonic, dar frumos !

  2. Rares spune

    Deci a fost un articol de Nicu Albu sau o metodata de a te plange ca saracul ca „vai doamne nu mai avem gradina zoo, boo hoo” ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate