Cu mintea și inima la primarul liberal Nicu Albu – slujbă de pomenire la Mănăstirea Bistrița

0

Cea mai de seamă personalitate politico-administrativă din istoria orașului Piatra-Neamț, Nicu Albu (2 februarie 1853 – 31 mai 1908), a fost omagiată sâmbătă, 29 mai, la mormântul său de la Mănăstirea Bistrița. De organizare s-a ocupat, după datină, Asociația Nicu Albu. La slujba de pomenire, oficiată de Părintele Arhimandrit Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamțului și stareț al Mănăstirii Bistrița, a participat un grup restrâns de membri din conducerea asociației: Iulian Luca – președinte, primarul Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun – președinte de onoare, Ion Grădinariu și Cătălin Misăilă – vicepreședinți, Vasile Frăsinariu – secretar, plus purtătorul de cuvânt. Ideea era de a lăsa loc suficient de adunare și manifestare actualilor fruntași politico-administrativi. N-a fost cazul. Istoria ilustrului înaintaș liberal Nicu Albu doare și arde.

Pe semnătura lui, cum s-ar spune astăzi, Piatra-Neamț a făcut saltul de la târg la oraș care, la începutul secolului trecut, își construia un profil și un statut aparte. Mandatul de primar (1901-1904) al celui care a fost de două ori prefect al județului Neamț (1885-1888 și 1895-1899), deputat (1891-1894) și de două ori senator (1905-1907 și 1907-1908) este identificat drept „marea epocă constructivă”. Pentru a înțelege ce-au însemnat acei ani, măcar din ce au reflectat nenumăratele materiale de presă publicate în timp, merită recitit articolul semnat de gazetarul pietrean Florin Jbanca, în ianuarie 2015, în Adevărul . Introducerea iluminatului public electric și a relețelei de apă potabilă, realizările urbanistice vizionare, mutarea gării în oraș, inaugurarea Parcului Cozla și salvarea orașului prin împădurirea dealului cu același nume (care plecase la vale în 1897), înființarea serei de flori, primul blocaj de piatră al râului Bistrița, dar și aducerea telefonului în județ, când deținea însă funcția de prefect – iată numai câteva realizări cu adevărat epocale prezentate în textul menționat. Nicu Albu este cetățean de onoare (post-mortem) al municipiului Piatra-Neamț. O școală, o stradă și Parcul Zoo recent desființat îi poartă numele.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate