Vești bune pentru proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani

1
Foto: Arhivă ZiarPiatraNeamț

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat luni o veste foarte bună pentru mulți șoferi din România. Potrivit acestuia, proprietarii care au mașini vechi ar putea primi bani să le ducă la Remat, fără să fie obligați să-și ia altele noi.

Prin urmare, șoferii care au mașini vechi ar putea primi un bonus de la stat și de la autoritățile locale pentru a-și radia automobilele.

Într-o intervenție la Digi24, Tanczos Barna a spus că măsura ar putea intra în vigoare încă din 2022. În același context, el a precizat că nu va fi introdusă nicio taxă nouă pentru mașinile poluante. Totodată, a completat că nu vor crește nici taxele locale pentru acestea.

Acesta a declarat că se pregătește „un program Rabla mai eficient, care să vină în întâmpinarea cerințelor exprimate de producătorii, comercianții, importatorii de autoturisme și de către cetățeni”.

Scopul este ca din circulație să fie scoase cât mai multe mașini poluante. România și-a asumat, în Planul Național de Redresare și Reziliență, să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

Ministrul a transmis că va vorbi cu asociațiile de orașe, comune și consilii județene pentru a găsi modalități de colaborare între acestea și Fondul de Mediu (AFM), pentru a-i încuraja pe proprietarii de mașini vechi să renunțe la ele. Barna a spus că s-a inspirat după modelul implementat anul trecut în Sfântu Gheorghe, unde proprietarii de „rable” au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a le lua de pe spațiul public și de a le casa.

Un astfel de proiect ar putea fi implementat la nivel național, iar AFM ar asigura jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate ar veni de la primării, „dacă au bani”, (rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile în Neamț).

La Rabla și Rabla Plus trebuie să cumperi o mașină. Aici autoritatea publică locală poate să spună: nu vreau să cumperi altă mașină. Dacă renunți la mașina ta și mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut. Într-o colaborare cu ei, cred că putem găsi soluții foarte interesante.

Ne trebuie un cadru flexibil, astfel încât fiecare să poată găsi soluții adecvate pentru situația locală. Poate să vină autoritatea locală cu o variantă de biciclete, sau cu un bonus mai mic”, a adăugat el.

Tanczos Barna spune că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată, restul sumei rămânând să fie acoperită din bugetul local.

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Robert spune

    Vești Bune🤣🤣🤣Sunt curios cine duce mașina la Remat pt 3000 lei… Valoarea unei mașini între 15-20 ani este de 1200-1500 euro.. Daca Statul ar da 1500 euro pt rable mai vechi de 15 ani majoritatea ar duce mașina la Remat..Doar așa poți scoate din trafic mașinile vechi.Nu cu 3000 lei..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate