Vești bune pentru apicultorii nemțeni: Modificarea Programului Naţional Apicol este în dezbatere publică

0

Vești bune pentru apicultorii nemțeni. Mai multe modificări benefice ar putea fi aduse Programului Național Apicol din România în urma dezbaterii publice lansate pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde apicultorii pot transmite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ.

Scopul Programului naţional apicol pentru perioada 2020-2022, denumit în continuare Program, este de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii şi pentru achiziţionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, combinezon apicol, mănuşi de protecţie, afumător, daltă apicolă, furculiţă pentru descăpăcit, cuţit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci apicole, macara pentru încărcare-descărcare stupi, motostivuitor pentru încărcare-descărcare stupi, mătci şi/sau familii de albine, precum şi prin acordarea de sprijin financiar formelor asociative apicole legal constituite pentru consultanţă în apicultură, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură, achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, şi echipament pentru ambalarea mierii.

Prin cutie se înţelege echipamentul apicol cu rol de adăpost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrană, realizarea recoltei, dar şi pentru transportul în vederea valorificării culesurilor de producţie.

Unele schimbări au fost deja adoptate în cadrul acestui program, după cum urmează: Valoarea totală a Programului Naţional Apicol 2020-2022 creşte cu 12%, la 168,639 milioane lei, de la 152,419 milioane lei, potrivit unei hotărâri adoptate într-o şedinţă de Guvern, informează Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, cuantumul contribuţiei Uniunii Europene la Programul Naţional Apicol pentru România, pentru anul apicol 2022 este tot de 6,08 milioane euro.

Potrivit MADR, pentru anul 2022, valoarea totală anuală a sprijinului este de 59,21 milioane lei, majorându-se cu circa 12% anual, din care 50% contribuţia Uniunii Europene şi 50% contribuţia României, respectiv 29,6 milioane lei.

Totodată, s-au modificat plafoanele următoarelor măsuri, în sensul majorării sumelor alocate, respectiv: „Raţionalizarea transhumanţei”, de la 37 milioane lei la 44,6 milioane lei.

În ceea ce priveşte „Măsuri pentru repopulare: achiziţionarea de mătci (regine) şi/sau familii de albine pentru apicultură, achiziţionarea de suplimente nutritive energo – proteice solide de către stupinele de elită şi multiplicare şi achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare” sumele alocate au fost majorate de la 44,4 milioane lei, la 53 milioane lei.

„De asemenea, la anexa nr. 2 ‘Normele de aplicare a Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022’, s-au făcut unele completări la modul de decontare pentru măsurile: achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultură; achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi multiplicare; achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”, se precizează în comunicat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate