Vernisaj, lansari de carte si expozitii de artizanat la Piatra Neamt

0

In seara de 10 noiembrie, in Piatra Neamt, Fundatia „Drept Credinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant” a găzduit o serie de evenimente culturale deosebite, dintre care, poate cel mai inedit a fost expoziţia de icoane pe sticlă a artistei Oana Gavriliu. Născută în iulie 1971, în Piatra Neamţ, Oana Gavriliu a urmat cursuri de artă decorativă, grafică şi design şi a fost admisă ca Membru al Fondului Plastic, sub egida UAP, filiala Neamţ. A avut nenumărate expoziţii personale în Piatra Neamt, Bârlad, Tg. Neamţ, Iasi.

A pornit de la colaje şi tehnica in ulei pentru a picta icoane pe sticlă. Formele extrem de stilizate ale picturii sale pe sevalet contrasteaza, oarecum, cu rigoarea impusă de icoanele sale desprinse, parcă, de pe peretii bisericilor bizantine. În pictura icoanelor, artista impune severitate, rigoare, disciplină, o reprezentare picturală a postului şi rugăciunii. Vernisajul artistei a fost sustinut de cuvântările părintelui Dorin Ploscaru şi ale criticului de artă Lucian Strochi.

Evenimentul a fost incununat şi de evocarea domnului Grigore Caraza a paginilor din volumul Aiud Insângerat şi de lansarea de carte Etica şi morala în design a autoarei Geanina Luminiţa Vatamanu. Grigore Caraza, la vârsta de 81 de ani este unul dintre reprezentantii dizidenţilor din regimul comunist, incarcerat 21 de ani în penitenciarele din Moldova, alături de Petre Tutea, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Dumitru Stăniloaie, Justin Pârvu şi alţii.

Seara a fost incheiată de expoziţiile de icoane cioplite in lemn ale Margaretei Ferastraoanu şi exploziţiile de artizanat ale mestesugarilor Elena Costinas – icoane pe sticla si impletituri sfoara, Corduhianu Maria – panouri decorative si suport pentru linguri, Todici Maria -covoare, carpete, tapiserii, traistute, Elena Todasca -oua incondeiate, cosulete diverse, frunza ceramica, ustensile pentru pictat oua, Szilaghi Ilona – impletituri papura, Grigoriu Stefan – lucrari in lemn- lingurite, linguri, linguroaie, cani, canite, farfurii, platouri, Ciuverca Aurelia – oua incondeiate,Paun Mircea – miniaturi de case si anexe gospodaresti in lemn, Lazarica Popescu -miniaturi covoare tesute manual,  Ferenti Dorina -broderie sparta.

Dupa cum puteti observa si dumneavoastra neamul romanesc e talentat de fel si poate crea opere de arta din cele mai mărunte materiale.

M.I.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate