Veficari OPC in perioada sarbatorilor pascale
In perioada 11.04 – 18.04.2011 s-au desfasurat actiuni control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a următoarelor produse:
– produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri), vin;
– produselor comercializate sub denumirea de „produse de post” (produse alimentare constituite din ingrediente de origine vegetală, texturat proteic de soia, făina de soia, mixuri pe bază de soia), produse de patiserie de post (cozonac, foietaje de post etc.).
Controlul s-a desfăşurat în reteaua de comercializare şi de distribuţie la operatori economici atât din mediul urban cât şi din mediul rural.
Au fost verificati un numar de 22 operatori economici, la care s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor.
Aspectele constatate se refera la:
-la 2 operatori economici s-au constatat semifabricate din carne si produse din carne cu data durabilităţii minimale/ data limita de consum depasita: mici boieresti congelati expirati de 79 de zile si slanina afumata si gusa afumata expirate de 1-3 zile.
-respectarea temperaturilor la păstrarea şi expunerea cărnii în vederea comercializării;
-la 2 magazine situate in Piata Darmanesti Piatra Neamt, s-a constatat carne de pasare congelata (pulpe intregi si pulpe inferioare) expusa in afara spatiului frigorific.
-carne si produse din carne cu abateri de etichetare fata de prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor s-au constatat la 11 operatori economici:
– salam uscat fara niciun element de identificare si caracterizare;
– curcan baby congelat -provenienta Franta si pulpe pui congelate –provenienta Germania fara traducerea specificatiilor obligatorii in limba romana;
-pulpe intregi si pulpe superioare congelate, provenienta Germania, fara traducerea specificatiilor obligatorii in limba romana;
– pulpe cu spata congelate, preambalate in unitatea de desfacere, fara niciun element de identificare si caracterizare;
-slanina afumata si coasta afumata fara niciun element de identificare si caracterizare;
La locul de vânzare a ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informații, conform Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008:
(a) categoria de calitate- A;
(b) categoria de greutate
XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g si mai mică de 73 g;
M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g si mai mică de 63 g;
S – mic: greutate mai mică de 53 g.
(c) o indicație a metodei de crestere a găinilor
0- ouă de găini crescute în are liber cu hrană biologică;
1- ouă de găini crescute în aer liber;
2- ouă de găini crescute în hale la sol;
3- ouă de găini crescute în baterii
(d) o explicație a semnificatiei codului producătorului
(e) data de valabilitate minimă.
Neafisarea acestor informatii s-a constatat la 5 operatori economici. Nemarcarea individuala a oualor cu categoria de calitate, categoria de greutate, o indicatie a metodei de crestere si codul producatorului (avand doar data de valabilitate minima) s-a constatat la ouale produse si comercializate de un operator economic
-Intr-un singur caz, s-a constatat comercializarea de vopsea de oua cu data durabilitatii minimale depasita de 50 de zile.
-la un singur operator economic s-au constatat produse de patiserie: saleuri , blat tort, fursecuri cu data limita de consum depasita de 13 -90 zile.
-la 3 operatori economici s-au identificat cozonac a 500g , cu data expirarii greu lizibila; produse de patiserie comercializate la bucata, care nu au inscrisa cantitatea neta;produse de patiserie comercializate in vrac, la care nu sunt inscrise denumirea produsului si data expirarii.
-Intr-un singur caz, s-a constatat comercializarea produsului -batoane ciocolata cu data durabilitatii minimale depasita de 12 zile.
-neafisarea informatiilor complete la comercializarea cu amanuntul a vinului de masa in vrac, lipsind anul de productie al vinului, s-a constatat la un operator economic
-Abateri de etichetare fata de prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor la produsele de post s-au constatat la 4 operatori economici:
-produsul “galuste cu nuttela” era declarat pe eticheta de prezentare ca fiind ”produs de post”, desi ingredientul nuttela are lapte praf in compozitie. Produsul, fabricat in Ungaria nu are precizat procentul de nuttela, ingredient care apare in denumirea sub care se vinde produsul.
– produsele “crenvursti vegetali” si “pate vegetal cu ciuperci” are denumire specifica produselor de origine animala, inducand în eroare consumatorul final.
– produsul “burger vegetal cu porumb”, ambalat in caserole a 350g, in stare termica de congelare, are eticheta deteriorata, din care nu reiese data durabilitatii minimale.
-La 2 operatori economici s-a constatat carne de pasare congelata (pulpe intregi si pulpe inferioare) expusa in afara spatiului frigorific.
-Neafisarea preturilor in mod vizibil si lizibil s-a constatat la sortimentele de carne congelata prembalata comercializate de un operator economic.
Neindicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură (pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor produselor) s-a constatat la 6 operatori economici.
–Neafişarea la loc vizibil a plachetei cu numarul de telefon TELCONS, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr.72/2010 s-a constatat la 4 operatori economici.
Ca urmare a abaterilor constatate s-au dispus urmatoarele masuri:
-oprirea definitiva a comercializarii a 22 kg produse pascale in valoare de 335 lei si a 3 kg produse de post in valoare de 34 lei;
-oprirea temporara a comercializarii a 774 kg produse pascale in valoare de 4640 lei si 14kg produse de post in valoare de 183 lei;
S-au aplicat un numar de 19 avertismente si 10 amenzi contraventionale in valoare totala de 18.000 lei.