Valva contrafăcută de la firma din Neamț a produs pagube uriașe la sonda de gaz din Moftin: un incendiu stins după 20 de zile

3

Descinderile făcute de DIICOT la o firmă din Neamț care aducea echipamente de tip robineţi din China, le falsifica însemnele de provenienţă ca să pară certificate CE şi le vindea, înșelând clienții, au descoperit o situație deosebit de gravă.

Presa din Satu Mare informează că o valvă contrafăcută cumpărată de la firma din Neamț a produs pagube care se ridică la aproximativ 1 milion de euro. În 2017, la firma Serinus Energy din Moftin, Satu Mare a avut loc un incendiu devastator din cauza unei “scăpări neaşteptate de gaze”.

“Serinus Energy Inc. raportează faptul ca luni, 18 decembrie, 2017, la ora 1:49 am CET, în timpul operaţiei de rutină în care se pregătea sonda Moftinu 1001 pentru viitoarea producţie, a avut loc o scăpare neaşteptată de gaze şi prin urmare acestea s-au aprins”, a transmis societatea

Potrivit informaţiilor PortalSM, valva contrafăcută cumpărată de la firma din Neamț ar fi generat scăpări de gaze ceea ce a dus la incendiu. Focul a fost stins după 20 de zile cu implicarea pompierilor din mai multe judeţe şi a unui specialist din Canada.

”Din investigaţiile efectuate s-a stabilit faptul că, la data de 18.12.2017, s-a produs un incendiu la o sondă de gaz din comuna Moftin, județul Satu Mare, cauza incendiului fiind scăpări gaze la o valvă de protecţie. Din datele existente rezultă că valva care a generat scăpările de gaz a fost montată la sonda Moftin 1001 de către C. S.R.L. Câmpina, județul Prahova, societate specializată în proiectarea „la cheie” în domeniu foraj şi extracţie petrol şi gaze. Privitor la această valvă, din datele existente rezultă că fusese achiziţionată de C. S.R.L. Câmpina de la R. S.R.L. (…) O valvă de proastă calitate de la Rombet ar fi declanșat scăpări de gaze la o sondă din Satu Mare, ceea ce a dus la un incendiu”, spun procurorii DIICOT, potrivit presasm.ro.

Reamintim că la data de 19 octombrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, împreună cu procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, au efectuat o acţiune în Neamț și alte județe. Aceasta s-a desfășurat pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, concurență neloială și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în dauna a 106 persoane juridice de pe întreg teritoriul țării.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupării ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a falsifica marcajele de pe produsele industriale și comercializarea acestora, prin inducerea în eroare cu privire la calitatea și proveniența lor, grup la care ulterior ar fi aderat mai multe persoane.

În vederea probării activității infracționale, au fost efectuate 19 percheziții, dintre care 10 la domiciliul unor persoane fizice și 9 la sediul unor societăți comerciale și puncte de lucru ale unor entități comerciale.

În urma percheziţiilor efectuate la data de 19 octombrie, au fost descoperite înscrisuri ce vizează activitatea comercială a peste 110 entități juridice. Totodată, a fost dispusă sigilarea a 4 hale de depozitare a produselor industriale și a unei hale de producție. 21 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, pentru audieri.

La data de 20 octombrie, în baza probatoriului administrat, față de 14 persoane, cu vârste cuprinse între 27 și 52 de ani, procurorul a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială.

În urma perchezițiilor de amploare efectuate de către procurorii DIICOT, trei persoane cu vârste cuprinse între 27 și 51 de ani au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, iar față de 11 persoane cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Citizen spune

    Acolo e cineva in spatele tunului, cineva de sus. Altfel nu se explică indulgenta autorităților. Mai mult, angajau daor femei care arătau f bine ca oameni de vânzări, lucru stipulat clar în anunțurile de angajare, însă, corupta instituție ITM s-a făcut că nu vede niciodată. Despre cealaltă societate din oraș oare când va bubui informația? Mai ales că sunt cumătrii, credeți că ăia fac altceva, sunt serioși?

  2. Citizen spune

    Discutam peste 1 an despre asta,cand nimeni nu va mai avea interes?se stie de ani de zile cam tot ce se intampla cu acest fat frumos economic.posibil ca undeva s-a dorit altceva,sau ca usile scartaie neunse la timp.
    Totul este pentru moment cu impact dar umbla zvonul ca lucrurile…se indreapta si banii revin la surse.

  3. Ares spune

    Yep, mulțumim inconstientilor care in drumul lor să facă măgăriile pe care le fac, sabotează România…

    Eu stau la 14 km de acel loc și vedeam de acasă cum ard zăcămintele de gaz exploatate acolo.

    Și autoritățile puteau intui ca e ceva acolo, dacă prea multa marfa venea din China…

    Morala nu luați de la chinezi nimic, și nu încercați să păcăliți pe nimeni, consecințele sunt împotriva noastră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate