Valul de refugiați a pus în alertă DSP Neamț. Un caz de COVID și monitorizări pentru difterie, poliomielită, rujeolă și rubeolă

0

Conform legislației în vigoare, România asigură gratuit îngrijire medicală, diagnostic și tratament prin unitățile sanitare de pe teritoriul țării, pentru toți cetățenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Aceștia au dreptul de a primi asistență medicală, în funcție de nevoi, inclusiv dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru prevenirea, supravegherea și controlul Tuberculozei (TB) si HIV/SIDA.

Echipele medicale din cadrul DSP Neamt efectuează triajului epidemiologic și evaluează zilnic starea de sănătate a refugiaților cazați în 7 locații din județul Neamț. Au fost evaluate până în prezent 372 de persoane. În prezent sunt monitorizate 137 de persoane, din care 75 de copii. 13 persoane, din cele monitorizate, au boli cronice care necesită tratament.

O persoană a fost confirmată cu covid-19 și izolată pentru evaluare și tratament în spital.

Începand cu data de 1 martie 2022, a fost introdusă supravegherea de tip sindromic care vizează:
• persoanele refugiate/în tranzit care se află în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în
alte locații de cazare stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență,
• populația generală.

Se acorda o atenție deosebită depistării cazurilor cu simptomatologie specifică la orice persoană (nu numai persoane venite din Ucraina), pentru următoarele sindroame care corespund unor boli cu risc mare de import de la persoanele venite din Ucraina:
• sindromul de tip difteric respirator/cu alte localizări,
• sindromul neurologic acut de tip paralizie acută flască (PAF) și
• sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic.

Au fost raportate până în prezent 18 de cazuri de infecții respiratorii, 8 cazuri de boală diareică acută și o suspiciune, neconfirmată, de sindrom de tip difteric respirator. 5 persoane au fost internate în spital.

Comunicat DSP Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate