Vaccinarea copiilor de la 5 ani în sus: Guvernul cumpără 4000 de doze de adrenalină pentru reacții alergice

1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți, o hotărâre privind achiziționarea a 4.000 de dispozitive preumplute cu adrenalină de uz pediatric, necesare desfășurării în siguranță a vaccinării anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani.

Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate constând în dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150Junior” de uz pediatric necesare desfășurării în siguranță a procesului de vaccinare a populației din grupele de vârstă 5-11 ani împotriva COVID-19”, se arată în Hotărârea nr. 103, adoptată marți de CNSU.

Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, se mai precizează în Hotărârea CNSU.

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat astăzi că autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată pe 25 noiembrie din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), iar în România au început pregătirile pentru imunizarea copiilor din această categorie de vârstă.

Încep prin a aduce câteva detalii legate de vaccinarea grupei de vârstă 5-11 ani, a copiilor din această grupă de vârstă. Am spus săptămâna trecută că se așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar, practic, devansează acest termen și ne așteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie, sfârșit de noiembrie, să avem această autorizare, mai exact, foarte probabil că undeva pe data de 25 noiembrie vom avea opinia Agenției Europene a Medicamentului. Iar pentru vaccinul de la compania Moderna, care, de asemenea, a depus documentația pentru evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului se așteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie.

Pot să vă spun că am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare, în sensul în care la acest moment centralizăm solicitările din fiecare județ de înființare a unor cabinete de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii care au secții sau compartimente de Pediatrie. De asemenea, în centrele de vaccinare unde există în momentul de față vaccin de la compania BioNtech/Pfizer pentru vaccinarea persoanelor de peste 12 ani vom organiza un cabinet de vaccinare în cadrul acelui centru care va fi destinat pentru această grupă de vârstă, pentru 5-11 ani, tocmai pentru că ne dorim foarte mult să încurajăm vaccinarea la nivelul întregii familii, pentru a crea acea barieră de protecție imună a familiei.

Așteptăm la sfârșitul acestei săptămâni colectarea informațiilor din fiecare județ şi sperăm ca până la finalul lunii să fim gata cu pregătirile logistice. De asemenea, la cabinetul medicilor de familie va exista posibilitatea de vaccinare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Sunt în curs de elaborare procedurile și instrucțiunile aferente. De asemenea, se lucrează la optimizarea platformei de programare și la optimizarea Registrului Electronic Național de Vaccinare, care să permită celor din grupa de vârstă 5-11 ani să facă programarea, prin intermediul unui cont de adult, așa cum se face pentru grupa de vârstă 12-17 ani inclusiv. Şi, mai departe, vom anunța când va fi momentul debutului concret al campaniei de vaccinare.

Evident, pe lângă organizarea logistică și organizarea cabinetelor și a centrelor de vaccinare, este foarte important să avem dozele specifice pentru populația tânără, pentru copii, ținând cont de faptul că vorbim de flacoane diferite, flacoane mult doză cu 10 doze, vorbeam de o stabilitate la două grade timp de 10 săptămâni, în loc de patru săptămâni, cât este la acest moment, iar doza este de circa 10 micrograme, practic, reprezintă o treime din doza care se folosește în acest moment. Reamintesc faptul că datele din studiile clinice efectuate arată un profil de siguranță foarte bun și o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice.”, a declarat șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

HCNSU_nr._103_din_16.11.2021

Anexa_la_HCNSU_nr._103_din_16.11.2021

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Q spune

    Stop cardiac după vaccin nu e „reacție alergică”. E crimă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate