Vacanțe Muzicale, ediția 48 (seara a cincea): Recital cameral „Fantezie Estivală”, urmat de concertul Popfolklorica
Tinerii muzicieni Raluca Ouatu (pian) și Teodor Țîrlea (flaut) au deschis cea de cincea seară a Vacanțelor Muzicale, ediția a 48-a.
Intitulat „Fantezie estivală”, recitalul pianistei originară din Piatra-Neamț și a invitatului său, susținut în Sala Calistrat Hogaș ( Consiliul Județean Neamț) a cuprins lucrări din creația compozitorilor Joaquín Rodrigo, Georges Hüe, Robert Schumann și François Borne.
Seara de joi, 6 iulie 2023, s-a închis cu evoluția muzicienilor cuprinși în proiectul muzical intitulat Popfolklorica, proiect cross-over româno-norvegian, care aduce împreună un mix de artiști cu influențe și backgrounduri muzicale diferite.
Proiectul muzical este caracterizat de interpretare sută la sută live, cu un stil construit în jurul muzicii pop, alcătuit din elemente din jazz, blues, vintage soul, folk. Repertoriul muzicienilor care fac parte din Popfolklorica constă în piese originale, dar și coveruri reinterpretate.
Penultima seară a Vacanțelor Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, îl aduce pe scena din centrul istoric al urbei pietrene pe mult apreciatul artist Ștefan Bănică junior.
Ediția curentă a Vacanțelor Muzicale beneficiază de finanțarea Consiliului Județean Neamț, a Ministerului Culturii. Partener al proiectului este Primăria municipiului Piatra-Neamț.
*****
Prezentarea artiștilor:
RALUCA ELENA OUATU
Conferențiar univ. dr. al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, Raluca Ouatu s-a născut la Piatra-Neamţ în septembrie 1982. A început studiul pianului cu prof. Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Raducanu la Liceul de Artă din oraşul natal şi a continuat la București cu prof. Magda Stănescu, Marcela Nistor (Liceul „Dinu Lipatti”) Ioana Minei, Ana Pitiş.
A absolvit cursurile de licență, masterat și doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, cu prof. univ. dr. Dana Borșan și prof univ dr. Șerban Dimitrie Soreanu.
Raluca Ouatu a beneficiat de burse de studiu în Germania, Polonia, Lituania şi Italia.
Începând din anul 2009, este director artistic al Orchestrei „Camerata Regală”.
Talentul său deosebit manifestat pentru domeniul muzicii de cameră şi al acompaniamentului a fost răsplătit cu mai multe premii: Premiul „The Best Accompanist” la „Virginia Zeani” Grand Prix, Premiul pentru acompaniament „Bianca” la Concursul Național „Ionel Perlea”, Premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator „Victoria Ștefănescu”, Diplomă de Maestru Acompaniator la Concursul Internațional „Haricleea Darclee”.
A fost acompaniator oficial la: Concursul Internaţional „George Enescu”, Concursul Internaţional „JM Events Romania”, Concursurile şi Cursurile internaţionale de dirijat orchestră „Micul Paris” – Bucureşti şi International Conducting „Jeunesses Musicales” Competition Romania.
A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff, Michael Martin Kofler, Hedwig Swimberghe, Rockwell Blake, Liora Maurer, Marcin Habela, Lucas Meachem, Sharon Mohar, Teodor Țîrlea, Sivia Marcovici.
A colaborat cu Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „George Enescu” Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de Tineret „Camerata Regală” şi Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijată de Zubin Mehta, Orchestra Filarmonică Sankt Petersburg, Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, „Bucharest Brass Ensemble”.
TEODOR ȚÎRLEA
Începând cu anul 2016, Teodor Țîrlea (n. 1984) deține poziţia de prim-flautist al Orchestrei Simfonice din Norrköping, Suedia. În paralel, din octombrie 2022, este angajat pe postul de șef partidă – flaut la Filarmonica „George Enescu” București.
De-a lungul anilor, Teodor Țîrlea a activat ca prim-flautist la Düsseldorfer Symphoniker, Komische Oper Berlin, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi la Orchestra Operei Norvegiene din Oslo. De asemenea, a colaborat cu mai multe orchestre de renume: Orchestra Simfonică Radio din Stockholm, Orchestra del Gran Teatro del Liceu – Barcelona, Deutsche Oper Berlin, şi s-a bucurat de colaborări cu dirijori celebri precum: Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Ivan Fischer.
Formarea sa artistică a început sub îndrumarea profesorului Vasile Gocan și a tatălui său – Florin Ţîrlea -, iar după absolvirea liceului a continuat cu Jean-Claude Gérard și Davide Formisano la Musikhochschule Stuttgart.
Înainte de a-și începe cariera profesională de muzician de orchestră, Teodor Țîrlea a fost membru al Accademia Teatro alla Scala din Milano, a participat la Pacific Music Festival Sapporo (Japonia), Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein (Germania) și la Festivalul de Muzică Zermatt (Elveția), alături de renumitul ansamblu „Scharoun” al Filarmonicii din Berlin.
Ca solist, Teodor Țîrlea a concertat pe scenele Filarmonicilor din Norrköping, Iași, Bacău, Cluj-Napoca.
Fiind un susținător fervent al educației muzicale de înaltă calitate, Teodor Țîrlea, împreună cu familia sa, a înființat în anul 2012 Centrul de Pregătire Muzicală „Ars Cantus” – o școală privată de muzică, în orașul său natal, Cluj-Napoca.
De asemenea, începând cu anul 2019, Teodor Țîrlea a susținut cursuri de măiestrie atât în ţară – („Musica Kronstadt” Brașov, „Ars Cantus” Cluj-Napoca, Universitatea de Muzică București, Facultatea de Muzică Timișoara), cât și în străinătate („Piediluco Festival”, Italia).
POPFOLKLORICA este conceptul sub umbrela căruia artistul Ovi a reușit să aducă împreună artiști cu stiluri de muzică care variază de la jazz la motown sau soul, cu elemente etno și de folclor. Abordarea Popfolklorica contestă limitele muzicale ale scenei românești, prin versatilitatea instrumentală și doza de energie vibrantă pe care o transmit ca grup, care cuprinde șapte membri: Ovi (vocal și clape), Anton Cazanoi (țambal), Cezar Cazanoi (instrumente de suflat), Eugenia Nicolae (vocal), Sorin Zlat (pian), Seby, Joo (bass), Marius Ciupitu (tobe).
OVI. Frontman al conceptului Popfolklorica, cu o experiență de peste 25 de ani de live entertainer, vocalist, keyboardist, compozitor și producător muzical în Norvegia, România, Europa, Asia și S.U.A.
Ca performanțe obținute de-a lungul timpului, care îl consacră printre artiștii titrați din România, reținem: două Premii la Festivalul „Cerbul de Aur” 2009; locurile 3, respectiv 10, în plan internațional, pentru România, alături de Paula Seling, la Eurovision 2010-2014; „Duelul pianelor” 2017-2019 (TVR); compozitor în cadrul „ESC contest” 2009-2022 pentru Norvegia, Belgia, Danemarca, Spania, Armenia & România; songwriter în cadrul: „Songfarm – Sweden” 2010-2015, Black Rock – Santorini 2014, LA & Palm Springs US 2016-2018, Armada & Ultra Music Amsterdam 2018.
ANATOL CAZANOI și CEZAR CAZANOI
Cei doi frați aduc spritul folclorului românesc în Popfolklorica, ca maeștri desăvârșiți ai genului și muzicii etno tradiționale, indiferent de zonă sau stil. Ei au colaborat de-a lungul timpului cu artiști de renume precum: Nicolae Botgros, Loredana, Gheorghe Zamfir sau Eugen Doga.
EUGENIA NICOLAE
Vocalistă a proiectului Popfolklorica, Eugenia Nicolae s-a remarcat în industria muzicală românească prin stilul fresh, născut din combinația folclorului cu alte genuri muzicale contemporane. Își scrie propriile piese, contribuind inclusiv la componistica Popfolklorica. Eugenia Nicolae atinge o armonie muzicală împreună cu Ovi, rezultatul fiind un melanj de interpretări între muzica pop și piesele tradiționale.
SORIN ZLAT
Renumit pianist de jazz, Sorin Zlat se remarcă în proiect prin virtuozitatea sa instrumentală și originalitatea aranjamentelor pe care le propune pentru repertoriul Popfolklorica. Are în spate o carieră impresionantă, cu multe succese repurtate, printre care: Marele Premiu la Jacksonville Jazz Festival și Monaco Jazz Festival. A concertat la Montreux Jazz Festival, London Jazz Fest, Blue Note New York și a împărțit scena cu artiști precum: Chick Corea, Branford Marsalis, Tito Puente.
SEBY JOO
Unul dintre cei mai titrați basiști din industria muzicală românească, Seby are la activ colaborări cu artiști autohtoni precum Connect R, Raluka, sau participare la „Vocea României”.
MARIUS CIUPITU
Toboșarul Popfolklorica, Marius este un instrumentist de excepție. Printre proiectele muzicale la care și în care s-a implicat se numără trupa „Mandinga”, ca membru fondator.