„Vacanțe Muzicale”, ediția 45: Soprana Ioana Constantin-Pipelea, la seara tânărului artist nemțean

0

Ziua a doua a ediţiei a 45-a a Vacanțelor Muzicale  programează două evenimente artistice de excepție.

La începutul serii, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, publicul pietrean are ocazia de a se întâlni cu soprana Ioana Constantin-Pipelea. La ora 21:00, pe scena amplasată la Curtea Domnească,  pentru seara de jazz, va urca muzicianul Romeo Cozma. Acesta îi va avea alături  pe Luiza (voce), Iulian Pavelescu (chitară), Doru Albu (clarinet), Daniel Dragomirescu (chitară), Cristian Cozma (percuție)

Marţi, 3 iulie 2018, ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA TÂNĂRULUI ARTIST NEMŢEAN

IOANA CONSTANTIN – PIPELEA, soprană (Irlanda)

La pian,  DEABHLA COLLINS (Irlanda)

În program:  lieduri şi arii din oratorii şi opere semnate de A. Vivaldi, F. Mendelssohn-Bartholdy, G. Puccini, L. Delibes.

IOANA CONSTANTIN – PIPELEA

Soprana Ioana Constantin – Pipelea este absolventă a Academiei Regale de Muzică din Irlanda (Royal Irish Academy of Music, Dublin), fostă Young Artist cu Northern Ireland Opera, Belfast. Ioana a studiat pianul la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, avându-i profesori pe Cosma Magdolna, Cristina Popa şi Iuliana Ceobanu; teoria muzicii şi-a însuşit-o cu prof.  Ionel Ceobanu. Studiul vocii l-a început cu mama ei, prof. Gabriela Pipelea.

În perioada studenţiei a participat la cursuri de măiestrie la „Covent Garden”, „National Opera Studio London” şi „English National Opera”, cu artişti de renume precum: Dame Kiri Te Kanawa, Dame Ann Murray, Sir Thomas Allen, Brenda Hurley, Iain Burnside. Ioana a interpretat urmatoarele roluri de operă: Pamina (Mozart: Flautul fermecat) la „Lismore Opera Festival”, Vixen (Janacek: The Cunning Little Vixen) la Teatrul „Samuel Beckett”, „Trinity College Dublin” şi „Royal Irish Academy of Music”, Cupid (Handel: Semele) la „St. Werburgh’s Church in Dublin”,  Emmie (Britten: Albert Herring) la „Project Art Centre Dublin”, Clorinda (Monteverdi: Il Combattimento di Tancredi e Clorinda) la „The Lyr Dublin”.

În genul vocal simfonic a interpretat partea de sopran solo în Simfonia a 4-a de Mahler, cu „Hibernian Orchestra” la „National Concert Hall Dublin”, sopran solo în oratoriul „Messiah” de Handel, cu Orchestra „Baroc” a Irlandei; a fost solistă în concertul B.B.C. Radio live cu „Ulster Orchestra”.

Este laureată şi finalistă a mai multor competiţii. Recent a câştigat bursa „Gerard Arnhold” oferită de „Wexford Festival Opera”, unde a interpretat rolul Fenitckai din opera „Risurrezione” de Alfano.

Proiectele viitoare includ: debutul cu „RTE National Symphony Orchestra”, concert difuzat live pe postul national de radio RTE Lyric FM şi rolul Michellinei în opera Il Bravo de Mercadante la Opera Naţională a Irlandei în cadrul festivalului internaţional de operă de la Wexford.

Dearbhla Collins s-a născut la Dublin. A studiat pianul în oraşul natal, la „Royal Irish Academy of Music”, dar şi la „Hochschule für Musik und darstellende Kunst” din Viena. S-a perfecţionat, studiind la Bologna cu Boris Pertushansky. Este apreciată ca fiind una dintre cele mai bune şi mai versatile muziciene din Irlanda. În cariera sa solistică a obţinut o serie de premii internaţionale.

Dearbhla  Collins este una dintre cele mai bune pianiste din Irlanda. Doamna  Collins este cel mai bine cunoscuta ca fiind acompaniatoare a genului de Lied, Art Song si Mélodie, interpretand alături de cântăreţi de renume. Dearbhla colaborează cu artişti, precum Dame Ann Murray şi Brigitte Fassbaender.  Dearbhla Collins este vocal coach la „Royal Irish Academy of Music” din Dublin, „Universität für Musik”, Viena, şi „Beijing Central Conservatory”.

Dearbhla Collins este, de asemenea, directoarea  artistică executivă a prestigiosului concurs internaţional de canto „Veronica Dunne International  Singing Competition”. În octombrie 2017 a primit un doctorat onorific de la „National University of Ireland”  pentru contribuţiile sale muzicale  în Irlanda.

Împreună cu fratele ei, Finghin Collins, Dearbhla este directoare a „Dublin Song Series”,  în parteneriat cu Sala Națională de Concerte („National Concert Hall”)  și Galeria „Hugh Lane”, Dublin.

Începând cu anul 2007, a cântat alături de Ayllish Kerrigan pe scenele din Irlanda, Germania şi China.

De asemenea, recent a interpretat recitaluri cu renumita soprană germană Juliane Banse și baritonul german Benjamin Appl, la „National Concert Hall Dublin”, precum și recitaluri la Festivalul „Blackwater Valley Opera” şi „Great Music in Irish Houses”.

Între proiectele sale recente se numară un concert cu violoncelistul Nadege Rochat, la „Wigmore Hall”, Londra, concerte cu mezzo-soprana Angela Brower, precum și o înregistrare  la Radio B.B.C. 3, cu soprana egipteană Fatma Said.

Are mai multe albume înregistrate alături de alţi solişti de valoare. Dinttre titlurile cele mai recente amintim: „Schoenberg & Bodley: Vocal Works” şi „I am Wind on Sea”.

Marţi, 3 iulie 2018, ora 21:00, Piaţa Turnului

SEARĂ DE JAZZ

Portret de compozitor: ROMEO COZMA

Invitaţi: LUIZA ZAN (voce), IULIAN PAVELESCU (chitară), DORU ALBU (clarinet), DANIEL DRAGOMIRESCU (chitară), CRISTIAN COZMA (percuție).

ROMEO COZMA, pianist, compozitor, aranjor, profesor, s-a născut la 13 noiembrie 1955 în București. A făcut primii săi pași spre o carieră în muzică studiind pianul la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Urmează apoi cursurile Facultății de Compoziție, Muzicologie, Dirijat și Pedagogie din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași, specializându-se în pedagogie muzicală și compoziție. Acolo are ca profesori renumiți maeștri ai muzicii românești, precum Vasile Spătărelu, Anton Zeman, Sabin Păutza, care au avut o importantă influență asupra carierei sale de compozitor.

Iubirea sa pentru muzica de jazz datează încă din timpul anilor de liceu, când a început să dezvolte o deosebită admirație pentru Chick Corea și Herbie Hancock. El continuă apoi să se dedice jazz-ului, deși compozițiile sale incorporează diferite genuri și stiluri, de la vocal-simfonic și muzică de cameră la muzică electronică, jazz și ușoară.

De-a lungul anilor, Romeo Cozma a dovedit un talent deosebit atât ca pianist cât și ca lider de formație. Prezența sa pe diferite scene  în România și peste hotare (Republica Moldova, Germania, Franța, S.U.A., Austria, Italia, Belgia, Suedia) a avut un impact deosebit, surprinzând publicul printr-o diversitate de formule de la pian solo la combo și big band (începând cu grupul propriu „Studio” din anul 1980), dar și ca pianist solist alături de orchestre simfonice.

În 2004, în urma susținerii tezei de doctorat cu titlul „Ipostaze ale muzicii de jazz” la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Romeo Cozma primește titlul de Doctor în Muzică, devenind astfel primul muzician român cu această distincție în domeniul jazz-ului.

Pe langă deosebitele calități componistice și interpretative, Romeo Cozma s-a remarcat şi prin talentul organizatoric și cel pedagogic. În acest sens a inițiat și coordonat secția de jazz și muzică usoară din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași. Dintre studenţii săi, care acum sunt nume cunoscute în muzica de gen, amintim doar pe: Luiza Zan, Iulian Pavelescu, Răzvan Boroda, Dan Spînu, Maria Răducanu, Teodora Enache.

De asemenea, Romeo Cozma este fondatorul și coordonatorul Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” Iași.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate