Vacanțe Muzicale 2016, ziua a doua

0
Programul ediţiei a XLIII-a a Vacanţelor Muzicale cuprinde, pentru ziua de luni, 4 iulie 2016, două concerte speciale. Primul se adresează iubitorilor muzicii corale, invitat fiind cel mai valoros ansamblu coral al ţării, Corul Naţional de Cameră MADRIGAL! Al doilea eveniment al serii de luni se va constitui într-un regal folcloric oferit de Orchestra Fraţilor ADVAHOV, ansamblu foarte apreciat dincolo de Prut!
 CORUL NAŢIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL”

Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, creaţia bizantină şi muzica contemporană românească şi universală.MADRIGAL

Corul Madrigal a fost înfiinţat în anul 1963 de către reputatul dirijor Marin Constantin, susţinând peste patru mii o sută de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America şi Asia.

La numai cinci ani de la naşterea sa, Madrigalul a primit Medalia UNICEF, iar trei ani mai târziu prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat IL Saggitario d’Oro, în Italia – 1976, Medaille en Vermeil – Luxemburg 1979, Diploma de onoare şi Premiul Grand Duc Adolf tot în 1979, Premiul excepţional al ATM în 1979, Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1985 şi 1993.

În 1992 Corul Madrigal a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar preşedintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a ţinut un discurs emoţionant omagial şi i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003, Corul Naţional de Cameră Madrigal a primit din partea Preşedinţiei României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor.

Începând din anul 1964, Madrigalul a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu”. Din 1969, Madrigalul a susţinut permanent concerte în S.U.A., Canada, Europa şi Asia.

“Miracolul Madrigal” cum l-a numit Wilma Vernocchi, membră a conducerii Operei Scala din Milano, a incitat imaginaţia multor poeţi şi compozitori care au scris special pentru ansamblul creat de Marin Constantin. Miriam Marbe, Sigismund Toduţă, Sabin Pauţa, Tiberiu Olah, Liana Alexandra, Cornel Ţăranu sunt doar câteva nume din componistica românească, iar din constelaţia poeţilor, Grigore Vieru şi Nichita Stănescu au scris cele mai vibrante poeme dedicate Madrigalului.

Discografia realizată de Madrigal numără multe LP-uri şi CD-uri înregistrate la Electrecord. De excepţie este CD-ul Mysterium, cu soprana Angela Gheorghiu şi Orchestra Filarmonicii din Londra dirijată de Ion Marin, înregistrat la Casa Decca. Au fost realizate filme de scurt metraj şi filme de televiziune difuzate în România, Italia, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Japonia şi Macedonia. BBC a realizat în 2006 un film cu Angela Gheorghiu şi Corul Madrigal la Mănăstirile din Bucovina, iar Mirel Ilieşiu a luat la Festivalul de la Cannes premiul Palm d’Or cu filmul Cântecele Renaşterii în interpretarea Madrigalului.

În ianuarie 2011 Marin Constantin a trecut în nefiinţă. Celebrul dirijor Ion Marin a devenit directorul de onoare al ansamblului, iar bagheta dirijorală i-a fost predată dirijorului Voicu Popescu.


Orchestra Fraţilor Advahov

Fraţii Vasile şi Vitalie Advahov, descendenţi dintr-o familie de lăutari din sudul republicii, s-au născut în Cahul. Ambii părinţi au fost profesori la Şcoala Pedagogică din Cahul. Tata preda acordeonul şi conducea mai multe grupuri de orchestră. În 1978 a absolvit Institutul de Arte din Chişinău, clasa de acordeon şi dirijor de orchestră. Imediat după aceasta, a format o orchestră în care a adunat toţi lăutarii de la sud, inclusiv pe Dumitru şi Gheorghe Botgros, tatăl şi, respectiv, fratele dirijorului Nicolae Botgros, pe Ion Marinovici, Ionel şi Toma Acriş. Astăzi, orchestra feciorilor săi este un adevărat miracol, de care se bucură toată lumea.Fratii-Advahov

Orchestra municipală a fraţilor Vasile şi Vitalie Advahov, care numără treizeci de instrumentişti, a fost fondată în 2003. Debutul lor din acel an a fost de mare succes, CD-ul „Lume, nu mă judeca”, lansat atunci, a fost înregistrat cu distinsa cântăreaţă de muzică populară din Republica Moldova, Zinaida Julea.

De atunci încoace, Orchestra fraţilor Advahov este solicitată frecvent de către interpreţii de pe ambele maluri ale Prutului. „Cântăm cu vedete, dar promovăm şi tineretul, pentru că suntem şi noi tineri”, afirmă Vasile Advahov.

Specialiştii în materie caracterizează apariţia acestei formaţii drept un miracol, ea adunându-i în jurul său pe cei mai talentaţi tineri lăutari din Basarabia, majoritatea veniţi de pe băncile Liceului republican „Ciprian Porumbescu”, unde au învăţat fraţii Advahov înşişi.

Soliştii care însoţesc orchestra fraţilor Advahov pentru spectacolul din seara muzicii tradiţionale a ediţiei din 2016 a Vacanţelor Muzicale sunt Zinaida Julea, Mihai Ciobanu şi Igor Cuciuc.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate