În urma deceselor din rândul lebedelor, medicii veterinari recomandă măsuri de prevenire a răspândirii gripei aviare

2

gripaDupă cum puteați citi în articolul publicat ieri, 26 ianuarie  – Mai multe lebede au murit pe lacurile din zonă. Testele exclud gripa aviară, cadavrele mai multor lebede au fost ridicate pe apele din zona municipiului Piatra-Neamț.  O parte din testele prelevate de DSVSA Neamț au avut rezultat negativ în ceea ce privește Influența Aviară, însă medicii veterinari nu exclud suspiciunea unui focar, mai ales că sunt mai multe teste la care se așteaptă rezultatele. Din acest motiv, medicii veterinari informează populația să ia măsuri în ceea ce privește o eventuală epidemie. Dacă virusul ajunge la păsările sălbatice (lebede, rațe etc.), epidemia va fi greu de controlat.

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația virusului gripal de tip A, subtipurile H5 și H7. Boala care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume. Toate păsările sunt predispuse la infecție cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările domestice, inclusive găinile și rațele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală. În absența măsurilor prompte de control susținute de o bună supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile. Boala se poate transmite și la om. La om apare o influență severă, cu simptome relativ specifice: febră mare, tuse, dureri de gât, dureri musculare,  conjunctivită, în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

Recomandări pentru populație:

  • Pentru a preveni răspândirea gripei aviare, proprietarul de păsări are obligativitatea de a nu lăsa păsările în afara exploatației.
  • În exploatație, păsările trebuie să fie adăpostite astfel încât să nu intre în contact cu păsările sălbatice.
  • Rațele și gâștele trebuie să fie separate de alte păsări din exploatație.
  • În zona păsărilor nu trebuie să intre alte persoane decât proprietarul.
  • Este interzisă adăparea păsărilor de apă din surse de suprafață, accesibile păsărilor sălbatice.
  • Trebuie folosită încălțământe special destinată acestui scop.
  • Este interzis accesul păsărilor la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
  • Nu se achiziționează păsări, nu se participă la târguri, expoziții, piețe sau alte reuniuni.
  • Orice îmbolnăvire/mortalitate înregistrată la păsări se notifică la medicul veterinar sau la DSVSA Neamț – tel. 0730330660, email office-neamt@ansvsa.ro
  • Cadavrele păsărilor moarte nu se ridică de către proprietari – se notifică medicul veterinar.
  • Toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om.

Toți cetățenii din Piatra-Neamț sunt obligați să respectă măsurile indicate pentru a împiedica răspândirea bolii și pentru propria sănătate. Nerespectarea prevederilor acestei dispoziții reprezintă încălcări ale legii care pot fi sancționate cu amenzi până la 3600 lei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Mitroi Ionela spune

    E mai simplu sa răspândească panica

  2. Ioan Taranu spune

    Sar putea ca si mancarea grauntele sau ce le dau de mancare cetatenii sa nu le priiasca gasculitelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate