Unitatea de primire urgente si cazare a bolnavilor ce vin cu medicamentele la pachet, denumita generic Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, se afla intr-un grav impas financiar

1

Astazi, la Spitalul Judetean Neamt, mare agitatie, toata lumea nervoasa, medicii panicati, bolnavii consternati. De ce? In spital bate un vant de reduceri de fonduri si de personal care implicit se va rasfrange si asupra bolnavilor.

Medicii se plang ca sunt pusi in situatia de a nu mai acorda corect ingrijirile medicale, nu mai pot spitaliza toti pacientii ce necesita internare pentru ca nu li se deconteaza cheltuielile, sumele alocate pentru salarizari sunt diminuate, ceea ce inseamna ca se va umbla la retributii sau la personal.

Desigur, situatia de la spital este vecina cu nebunia si nu suntem deloc de acord cu aceste reduceri, deoarece noi, oamenii normali, contribuim lunar la sanatate, dar nu stim la care, poate la sanatatea celor care isi fac vile ca sa nu se streseze.

Realitatea mai are o fata nevazuta de nemteni, fata care va lua o palma de la noi in cele ce urmeaza.

Asadar, astazi am avut ocazia sa vad multe cadre medicale care erau foarte agitate pentru ca intrau in colimatoriul disponibilizarilor si forfota traficului de influenta demarat astazi credem ca a adus beneficii uriase operatorilor de telefonie.


Desi bolnavii sunt in situatia de a fi trimisi acasa si multi oameni sa fie dati afara din servici tinem sa salutam bravele sindicate din zona curtii spitalului care erau foarte virulente si ne contactau de fiecare data cand scriam ceva rau de spital, dar acum stau ascunse si tac malc sau poate si membrii de sindicat sunt ocupati cu datul de telefoane. Deci bravo sindicatelor care nu au trimis nici macar un comunicat de presa si sincer habar nu am ce fel de sindicat e cel care nu are nicio reactie niciodata.

Daca tot am plecat pe drumul adevarului trebuie sa spunem ca situatia jalnica in care a ajuns spitalul nostru se datoreaza unui jaf sistematic produs aici de la revolutia incoace, se datoreaza medicilor dependenti de mita care au averi ce nu ar putea fi justificate nici daca ar avea salariul marit de 10 ori, din cauza banilor ce pleaca in alte judete pentru a deconta tratamentele nemtenilor care fug de spitalul din Piatra Neamt si lista poate continua.
Desigur, situatia este foarte grava pentru pacienti, dar speram sa devina extraordinar de grava pentru toate cadrele medicale si daca este posibil sa le scada salariile cu 80% pentru ca eu nu am vazut niciodata un lucrator de la spital sa iasa in strada si sa tipe in gura mare ca bolnavii mananca de ani de zile laturi, nu am vazut pe nimeni sa iasa cu o pancarta de gat si sa protesteze ca bolnavii sunt fugariti la alte spitale, nu am vazut pe nimeni sa iasa in presa si sa spuna ca atitudinea unor colegi, cadre medicale, fata de pacienti este exagerat de nesimita si chiar astazi am vazut un spital plin de individualisti, egoisti si egocentristi. Toti se vaicareau, dar din tot spitalul am vazut un singur cadru medical care a spus public ce a avut de spus. In rest fiecare cadru medical e preocupat de propriul scaun si face tot ce stie el ca sa il pastreze, iar noi cu regret trebuie sa spunem ca isi merita soarta.

Este bine de stiut ca masurile aplicate sunt in special de ordin finaciar, iar ca intr-un banc prost, toti se dau cu fundul de pamant si in stil romanesc cand nu mai sunt. O proasta mentalitate spune sa strangi cureaua, cand in realitate atunci cand ramai fara bani inseamna ca trebuie sa muncesti mai mult ca sa faci mai multi bani.
Solutia reala este externalizarea cator mai multe servicii, parteneriate public-private, privatizari (cum e cazul dializei), activitati generatoare de profit si asa mai departe, dar aceste metode sanatoase au foarte multi opozanti care in cazul unei privatizari nu mai pot face toate smecheriile sau nu mai pot manipula bani negri, pacientul nu mai vine cu plicul si uite asa universul unora se poate narui instant cand se trece la un management sanatos.
Ce nu trebuie trecut cu vederea este faptul ca in foarte multe tari se merge pe acest sistem de internari reduse, de asistenta medicala foarte scumpa, de unitati spitalicesti care sa deserveasca o populatie cat mai numeroasa, de tratamente medicale superficiale in cazul asiguratilor ce nu platesc contributiile sau acestea sunt foarte mici. Dar la fel cum e in toate domeniile, noi tindem sa copiem de la ceilalti doar obligatiile si indatoririle, nu si salariile sau nivelul de trai.
Am discutat situatia de la spital si cu domnul presedinte al CJN, domnul Pruteanu Vasile, care ne-a lamurit daca mai era nevoie inca o data ca la spital trebuie reduse cheltuielile, dar fara sa afecteze bolnavii, declarand:

Noi am discutat cu noua conducere a spitalului sa ia masurile necesare pentru a se incadra in cheltuielile bugetare prevazute de legislatia in vigoare ca activitatea spitalului sa devina eficienta si in acelasi timp sa fie asigurate conditiile necesare ca cei care sunt internati sa aiba si tratamentul si hrana necesara. Cred ca noua conducere a spitalului, impreuna cu sefii de sectie vor gasi solutiile cele mai bune ca spitalul, care traverseaza o situatie dificila din cauza datoriilor acumulate in timp, sa revina la o stare initiala  pe care ne-o dorim cu totii.”

Opinia noastra, a ziarpiatraneamt.ro, este ca situatia a devenit alarmanta si e posibil ca bolnavii sa devina victimele colaterale din acest razboi, dar nici mari cuvine de lauda nu avem la adresa cadrelor medicale sau a sindicatelor din sanatate care incearca sa rezolve problema ca si cum ar avea o gaura in barca si, in loc sa o repare, ei se vaita ca scot apa incontinuu ca sa nu se scufunde si nu mai au cand sa vasleasca.

Iosub Robert


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. x spune

    V-as sugera ,daca aveti curaj sa faceti o documentare si un articol despre spitalul judetean incepind cu momentul”ascunderii” in parlament a dr Ghita de dosarele care-l vaneau dupa el si care a lasat o datorie de peste 220 mld lei.Dupa plecarea acestuia in parlament dr Lazar care preluase conducerea spitalului a cerut un audit intern si in conferinta de presa de la jumatatea lui ian 2009 a spus lucruri incredibile pentru oamenii normali;despre aparatura madicala scumpa cumparata pentru care banii plecase,actele erau dar nu si aparatura si ca a cerut un audit de la minister care nu a mai venit si si-a dat demisia.Controalele ulterioare de la minister au vizat numai perioada de dupa directoratul dr Ghita si niciodata anterior.SA VEDEM DACA AVETI CURAJ

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate