Unirea Principatelor Române, celebrată la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț

1

Ieri, 23 ianuarie,  Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ a fost gazda unei manifestări dedicate Unirii Principatelor Române. Prin intermediul acestei activităţi Complexul Muzeal Județean Neamț a deschis seria activităților cultural științifice menite a celebra Centenarul.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros format din elevi, profesori și cadre militare și a beneficiat de prezența unor invitați speciali: prof. univ. dr. Mihai Cojocariu, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și domnul Vladimir Caragia, directorul postului de Radio „Datina” din Chişinău.

„Vă mulțumesc că ați venit într-un număr deosebit de mare, ceea ce ne onorează, cu atât mai mult cu cât astăzi vă propunem o lecție de istorie. Începem anul Centenar, un an căruia îi vor fi dedicate marea majoritate a evenimentelor care se vor petrece nu doar în județul Neamț, ci în întreaga României. Inspectoratele școlare, garnizoanele, centrele pentru cultură și artă, bibliotecile, muzeele, teatrele își vor clădi activitatea din acest an pentru a pune în valoare ceea ce a însemnat Marea Unire de la 1918.”,  a precizat dr. Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

„Suntem în anul Centenar și trebuie să avem în gând și suflet faptul că trecutul istoric niciodată nu este mort. El este viață și trebuie cunoscut și respectat.”, a punctat dr. Mihaela Verzea, directorul adjunct Complexului Muzeal Județean Neamț.

Momentul a fost continuat de conferința susținută de  prof. univ. dr. Mihai Cojocariu, care a adus în atenția publicului faptul că,  din păcate, uneori, istoria poate fi una selectivă, dar a făcut și un îndemn de a citi mai mult pentru a ne cunoaște adevărata istorie.

Manifestarea a fost încheiată de lansarea proiectului „100+100 şcoli întru Marea Unire” (școli din județul Neamț și Republica Moldova), iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. Amănunte despre acest parteneriat au fost oferite de prof. Elena Preda, inspector școlar pentru disciplina Istorie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Elena Preda spune

    Va multumim frumos pentru sustinerea dumneavoastra, va pretuim consecventa cu care ne sprijiniti proiectele educationale!

    Elena Preda

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate