Șantajul vaccinului antirabic a luat sfârșit. O asociație a învins abuzul sistemului

Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (R.E.A.D.C.) -Turda a obținut ieri, 23.01.2018, la Curtea Constituțională a României o victorie uriașă în favoarea tuturor proprietarilor de carnasiere domestice (câini și pisici) din România.

„Datorită luptei pe care asociația noastră a dus-o de mai mulți ani împotriva abuzurilor din sistemul Sanitar- Veterinar, ieri, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „numai după identificarea acestora”, cuprinsă în art. 134 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001, prin raportare la teza întâi a acestui articol, referitoare la „acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân”, este neconstituțională.”, declara cei de la READC.

Dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza acestei legislații cu dedicație, care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării, a carnetului și a înregistrării contracost în R.E.C.S-C.M.V.

Prin urmare, stăpânii de câini care nu-și permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet și înregistrare, nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor.

Acțiunea anuală de vaccinare se desfășoară în luniile octombrie-februarie, iar acum, datorită victoriei noastre, toți cetățenii pot beneficia de vaccinul antirabic gratuit pentru animalele lor, fără a fi condiționați de plata unor costuri anexe.

Medicii veterinari de circumscripție sanitar veterinară din fiecare cartier, oraș, sat, comună, au obligativitatea de a vaccina antirabic și gratuit toți câini și pisicile și pot înscrie animalele în Registrul A.N.S.V.S.A.-Vaccinuri și Boli care este gratuit și obligatoriu pentru a fi raportat la O.I.E.

„Menționăm că, prin această sentință, medicii veterinari pot aplica vaccinul antirabic gratuit și pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget, sume care de peste 4 ani nu au fost obținute, fiind o pierdere la nivel de țară de cca. 84 milioane de euro.

Curtea Constituțională a României a înțeles pericolul care amenința sănătatea publică și bunăstarea animalelor și a luat decizia corectă, repunând în drepturi cetățenii.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în lunga și anevoioasa noastră luptă împotriva structurilor corupte și vă solicităm ajutorul încă o dată, prin rugămintea de a multiplica această decizie spre informarea cetățenilor asupra drepturilor redobândite.

În toți acești ani am luptat pentru drepturile cetățenilor si bunăstarea animalelor și vom continua să o facem cu aceeași dăruire și de acum încolo!”, au declarat reprezentanții READC.

DECIZIA CURTII ESTE AICI.

- Apreciază pagina -

6 Comentarii
 1. Sava elena spune

  Eu sunt din Buzău am 70 ani și 15 câini am plătit mi
  crociparea și am primit antirabic gratuit

 2. Lili spune

  Slava domnului.

 3. Andreea spune

  Super

 4. Ritta spune

  Felicitări. Dar si faptul că la noi nu se respecta valabilitatea acestui vaccin adică de trei ani.Injectam cățeii anual aiurea.Este chiar necesar, ce în alte țări nu sunt câini ai străzi ? Pe ce motiv la noi e obligatoriu anual.

  1. Vlad spune

   Este obligatoriu anual pentru ca rabia este o boala mortala 99,99% si este foarte raspandita la noi in tara, fata de alte tari, cu toate ca se fac eforturi uriase pentru a obtine sub control sau chiar spre eradicarea acesteia. Va rog eu sa va informati si sa va documentati inainte de a scrie tot felul de aberații.

   1. Vlad spune

    Si inca o chestie, sa stiti ca au fost facute o gramada de campanii unde primariile au suportat nota de plata integral atat pentru vaccinare cat si pentru microcipare si costurile aferente acestei manopere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate