Unde sunt consultarile cu societatea civila ? De ce ne grabim?

1

Luând act cu îngrijorare de aprobarea rapidă în Senatul României, în absenţa oricărei consultări cu partenerii sociali şi cu societatea civilă, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar într-un tur, Asociaţia Pro Democraţia (APD) îşi exprimă consternarea şi cere Guvernului şi partidelor politice să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi să accepte să aplice bunele practici în materie electorală, renunţând la adoptarea, cu doar şase luni înaintea alegerilor parlamentare, a modificării radicale, într-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral.


În urmă cu doar cinci luni, partidele care formează astăzi majoritatea guvernamentală criticau, în contextul aprobării fără consultare publică şi împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a altor organisme internaţionale, prevederile legii cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparenţă şi atitudinea autoritară a Guvernului şi a partidelor ce îl susţineau pentru ca astăzi să folosească, se pare, aceleaşi metode. Inconsecvenţa USL care trece cu uşurinţă peste recomandările Comisiei de la Veneţia şi susţine modificarea rapidă şi radicală a legislaţiei electorale, este cel puţin alarmantă.

Aşa numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulţi ani. Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica caricatural diferitele forme ale sistemului majoritar. În schimb, ceea ce există este colegiul uninominal (circumscripţia electorală, în limbaj tehnic) ale cărui limite sunt trasate la noi în interesul partidelor la putere.

Sistemul electoral votat în Senat este un serios pas înapoi. Acest sistem a fost folosit pe întreaga durată a regimului comunist, din 1948 până în 1989. Şi atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniştii să concureze. Oare, spre un astfel de regim ne îndreptăm?

Adoptarea sistemul majoritar într-un tur poate produce grave distorsiuni ale democraţiei reprezentative şi este cel mai probabil neconstituţional. Caracterul egal al votului pentru Parlament prevăzut la Articolul 62 din Constituţie, corelat cu asigurarea reprezentativităţii cerute de Articolul 61, este încălcat de sistemele majoritare, în special de cel într-un singur tur. Mai mult, sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale, care, în condiţiile crizei actuale, pot creşte tensiunea socială. Suprareprezentarea artificială a primelor partide, şi nu doar a primului, cum se spune în absenţa unei analize comparative, amplifică riscurile politice şi posibilitatea derivei antidemocratice. Viziunea pe termen foarte scurt, cumulată egoismului de partid sau de alianţă politică, pot antrena ţara într-o aventură riscantă.

 In aceste conditii, APD cere Guvernului si partidelor politice:

1.Respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia;

2.Amanarea dezbaterii pana dupa alegerile parlamentare;

3.Realizarea unei dezbateri reale, consistente si de durata, atat asupra sistemului electoral pentru legislative, dar si la celelalte nivele.

Cristian SAVIN
Presedinte Club Piatra Neamt
Asociatia Pro Democratia

––––––––––––––––
Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. nationalistu` spune

    Ce credeati? Ca va curge lapte si miere cu USL? Sau cum spunea cineva pe aici ca USL este ultima slvare? Numeai cu PRM am fi putut iesi din mocirla.Asta acum vreo cativa ani. Asa ca acum nu puteti decat sa mancati „democratie” pe paine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate