Un veac de la moartea lui Hogaş (1847-1917): Din istoricul Casei Memoriale „Calistrat Hogaş”(I)

0

Prin adresa Muzeului Arheologic Piatra-Neamț, din 26 ianuarie 1965, către Comitetul pentru Cultură și Artă de pe lângă Sfatul popular al orașului Piatra Neamț, semnată de întemeietorul muzeului amintit, în anul 1934, preotul Constantin Matasă-director și muzeograful Petronius Hălăucescu, se înaintează fișa de monument a Casei Memoriale Calistrat Hogaș (fișa de ansamblu, fișa locuinței, fișa camerei de lucru cu anexe, fișa chioșcului camerei de vară), prin care institiuția amintită este rugată „a dispune înaintarea unui exemplar Comitetului Regional pentru cultură și artă (Bacău), spre a se aprecia măsurile ce trebuiesc luate pentru organizarea casei memoriale, deoarece, în conformitate cu HCM. Nr.977 la 28 august 1967 (născut la 18 aprilie 1847 și decedat la 28 august 1917) se va comemora 50 de ani de la moartea scriitorului, inclusiv „două exemplare din fișa monumentului istoric-Mormântul lui Calsitra Hogaș spre a se putea aprecia și dispune din timp măsurile necesare.”

Bazându-se pe documentele amintite vom reda și noi, în cele ce urmează, date referitoare la casa și mai apoi mormântul neobositului călător și drumeț montan.

La timpul respectiv locuința scriitorului era reunoscută sub denumirea „Casa Lui Calistrat” Hogaș (casa memorială-monument istoric), având adresa pe strada Avântului, nr.1, Piatra -Neamț”, având drept schiță de itinerar: Casa Memorială se află la 400 de metri nord de stația C.F.R. și la 100 de metri sud de centrul orașului, la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Avântului și strada Durăului.

Ca beneficiar figurează Sidonia Hogaș, fiica scriitorului și Sfatul Popular al orașului Piatra Neamț, care devine camera muzeală din colțul de NE al clădirei principale (A) și camera de est a celei secundare (B) chioșcul (C), prin donație; Sidonia Hogaș a donat în anul 1964 casa lui Calistrat Hogaș Sfatului Popular al orașului Piatra Neamț, pentru a se organiza casa memorială…”.

Din istoricul clădirii reținem printre altele: „primele mențiuni documentare privind ansamblul apar în proiectul 4/1954 întocmit de S.T.P. Bacău pentru amenajarea casei memoriale Calistrat Hogaș, menționând „camera muzeală” din 1939 (deschisă de fiica scriitorului)”.

În ce privește „anii de construcție a pieselor” amintim:

  • clădirea principală (A) anterior anului 1884, a doua jumătate a secolului XIX
  • clădirea secundară corpul B, în același timp
  • „chioșcul”-camera de vară a scriitorului și fântâna, anterior clădirilor, a doua jumătate a secolului XIX”

În rubrica calamități naturale se semnalează în fișa de momnument, în anul 1932, că „a ars o mică parte din acoperișul și dușumeaua camerei de lucru a scriitorului (în corpul B, clădirea secundară)”.

Referitor la transformările survenite ni se aduce la cunoștință că „au mai existat trei case și anume „casa veche”, „casa mică” și „casa de la drum”, fiecare având câte o fântână.

Casa mică, fostă a lui Hagi Gheorghe, în care scriitorul a locuit prima oară, era amplasată pe locul imobilului actual din strada Avântului, nr.5, având fațada la această stradă. Piesele existente nu au suferit transformări, dar „camera de vară”-chioșcul a fost adus de lângă casa mică”.

Casa de la drum a fost amplasată vis-a-vis de camera de lucru a lui Hogaș, paralel cu strada Durăului și demolată de mult, iar Casa veche expropiată între 1900-1904 a fost amplasată la vest de actuala clădire, pe aliniamentul casei cu nr.5 de pe strada Avântului și nr.9 de pe strada Durăului”.

Ne este prezentat și „ inventarul monumentelor”.

Casa în care a locuit marele scriitor și povestitor progreseist (cuvânt impus în terminologia activității unor scriitori de către regimul comunist) Calistrat Hogaș, e compusă din două corpuri de case care comunică printr-un pasaj de lemn și un chioșc din lemn cu o fântână alăturată:

  • Corpul principal A, cu fațada spre bulevard
  • Corpul secundar B, paralel cu str.Avântului
  • Chioșcul-camera de vară a scriitorului cu fântâna, în grădină, pe latura de vest”

Se menționează că Sidonia Hogaș, fiica scriitorului , care locuiește în casa memorială, deține trei fotografii a „casei vechi”(fațada și latura de est, din anul 1913)”.

Considerăm că modestul nostru periplu referitor la casa celui care a locuit în ultima parte a vieții la Piatra Neamț, unde și-a dat obștescul sfârșit, la vârsta de 70 de ani-mai precis 70 de ani, 4 luni și 10 zece zile-este un omagiu și un act de pioșenie și veșnică amintire pentru Hogaș al nostru”.

Prof. Gh. RADU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate