Un secret bine pazit de autoritati

24

In timp ce noi ne bucuram pe la concerte si mici prin Piatra Neamt, un pericol iminent pandeste la cativa zeci de kilometri de noi, Lacul Cuejdel.
Povestea acestui lac este foarte putin cunoscuta de pietreni, deoarece a fost tinuta departe de presa pentru a nu aparea intrebari. In anii ’70, in zona Garcina au avut loc mari alunecari de teren, iar cele mai mari au fost in jurul anilor ’80, cand volumul de precipitatii a dus la revarsarea Cuejdiului chiar in zona de centru a orasului Piatra Neamt, producand pagube insemnate. De atunci, in spatele alunecarilor de teren din zona Garcina a inceput sa se formeze un lac, Lacul Cuejdel. Initial, in anii ’80 acest lac era o balta adanca de 1 metru si nu prezenta niciun pericol pentru absolut nimeni, dar cu timpul aceasta balta a crescut si a ajuns cel mai mare lac de baraj natural din Romania, poate chiar din Europa.
Acumularea de apa a depasit de mult volumul foarte mare de apă, iar in ultimii ani lacul a ajuns la cota maxima si a inceput sa se reverse printr-un prea-plin.
Absolut nimeni nu vrea sa spuna ca nu exista niciun studiu asupra barajului natural, nici un plan de detensionare a presiunii asupra barajului natural si, ca sa intelegeti ce volum de apa pandeste la cativa kilometri de Piatra Neamt, va spunem ca Lacul Rosu se intinde pe o suprafata de 12 hectare, iar Lacul Cuejdel a depasit demult 15 hectare, ceea ce ar insemna la un calcul simplu ca intre dealuri, in apropierea orasului, avem un lac  mai mare decat Lacul Rosu si absolut nimeni nu stie ce se va intampla cu acest lac aflat in permanenta crestere si care a ajuns la limita barajului natural, nimeni nu stie daca acea alunecare de teren care tine lacul in spate ar rezista la un cutremur usor de 4-5 grade, nimeni nu stie si nu vrea sa isi bata capul cu absolut nimic.
Surse care cunosc in amanunt acest secret bine pazit de autoritati au declarat ca „Avem la Garcina, langa oras, un lac mai mare decat Lacul Rosu, staviliti de o alunecare de teren despre care nu poate spune nimeni ca va mai rezista mult. Inainte de revolutie existau planuri ca, in cazul in care lacul ajunge la jumatate din capacitatea de umplere, sa fie deschis controlat pentru ca malul de pamant ce forma lacul nu ar face fata presiunii, dar a venit revolutia si nimeni nu a mai fost interesat de siguranta oamenilor din aval. Nu ma pot pronunta asupra rezistentei barajului pentru ca nu exista niciun studiu, dar ma ingrijoreaza foarte tare sa aflu ca a ajuns la limita de sus. In anii ’90, avea 10 metri adancime, acum daca a ajuns sus si deverseaza inseamna ca are peste 30 metri, ca atat era inaltimea barajului, si ca aceasta deversare poate oricand sa rupa malul la fel cum se intampla cu orice dig peste care se revarsa o apa.”


Am mers in zona si, cu multa panica, am observat ca de anul trecut au inceput din nou alunecari de teren, dar neexistand un studiu stiintific nu ne putem pronunta categoric asupra rezistentei barajului. Putem, insa, fi foarte ingrijorati de volumul imens de apa adunat si de care nu se vorbeste nimic, ba chiar o foarte mare parte din populatia orasului Piatra Neamt nici nu stie ca avem la Garcina un lac  mai mare decat Lacul Rosu, iar aceasta trecere sub tacere a celui mai mare lac de baraj natural din tara ne face sa ne punem tot felul de semne de intrebare.
Un lucru este cert: daca un cutremur sau o alunecare de teren sau presiunea si deversarea apei ar rupe acest baraj, victimele vor fi cel putin de ordinul miilor.
Nu stim daca autoritatile nemtene se vor trezi in ceasul al 14-lea si vor trimite pe cineva sa studieze problema si sa faca macar un studiu de rezistenta a barajului, dar am considerat ca e bine ca pietrenii sa stie ca la capatul raului Cuejdi se afla un lac care sta dupa un mal de pamant, e  mai mare ca lacul Rosu, adica o acumulare de apa de peste 15 hectare cu o adancime medie de peste 10 m. Si e bine ca pietrenii sa stie ca absolut nimeni nu a fost interesat catusi de putin de pericolul pe care il prezinta aceasta acumulare de apa, de cat de rezistent e barajul sau de scenarii in cazul surparii. Nu exista niciun studiu , niciun calcul de rezistenta , niciun plan, decat cateva studii sumare facute prin anii ’90 care sunt legate doar de mediu, nu de rezistenta barajului.
Dormiti linistiti, autoritatile vegheaza.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
24 Comentarii
  1. Vatavu Laurentiu spune

    pentru cine nu stie in Italia a fost o situatie relativ identica cu un baraj artificial care in ciuda semnalelor de alarma date de o ziarista autoritatile au minimalizat rigurozitatea studiului geologic ,si drept consecinta intr-o noapte a fost rasa de pe fata pamantului o localitate murind peste 2000 de locuitori ,daca initial ziarista era ridicolizata sau amenintata sa taca ,dupa tragedie a devenit sufocata de interviuri si laude care evident nu a readus pe nimeni la viata .la fel cum sepresupune si la noi acolo a alunecat muntele.

  2. GEO_XXL spune

    Deversare controlata pe o teava de 1000. Sa faca in aval de baraj un canal dalat mai mare si sa lase sa curga liber. Daca nu fac nimic sunt cretini.

  3. Dan spune

    Exista vorba „din tantar armasar” o sa reformulez: ” nu mai faceti din Ghiol…. Amazon”!

  4. Gigi spune

    Serios, ii cea mai imensa prostie care o vad scrisa aici, jur. Poate mai sunt altele si mai mari dar n-am dat inca de ele. Sunt curios cat de subtire o fi malul ala de pamant ca tot se vorbeste ca vai, e firav. Si daca da peste dig care-i problema, va e frica de oleaca de noroi? Uite, o colega a scris bine: n-ati auzit si de colmatare? Au fost cutremure resimtite la piatra neamt chiar anul trecut si nu s-a inecat nimeni cu apa din Cuejdel din cauza lor. Panica, doar asta se vrea prin acest articol. Daca vreti panica, va zic eu panica, sa vedeti daca se rupe digul si scapa pastravii din lacul ala care din ce-am inteles, s-a interzis pescuitul sportiv acolo, sa vedeti aia cand s-or manifesta cand ajung la Piatra Neamt, aia manca tot ce prind in cale, ca de cand n-au mai vazut pescari….is mai rai ca Piranha, asa ca, sa vedeti panica atunci, mii de nemteni or sa haleasca =)).

  5. stejarul1 spune

    Moldovenii minieri au rezolvat surpari in suteran asa pot rezolva si la suprafata . Cu stima ing minier I . Suciu si „”An nou Fericit „”!!!

    1. feraru marcel spune

      Moldovenii minieri ??? Poate minerii Moldoveni, stimate dom’ „inginer”…. Stiti cumva si pe unde traiesc Moldovenii agricoli ?? Da’ cei piscicoli ? Cei viticoli ?? Cu Stima, fara discutie, dom ‘Inginer Minier”.

  6. adevarul spune

    https://www.google.ro/maps/place/Lacul+Cuiejdel/@46.9987761,26.2535734,12z/data=!4m2!3m1!1s0x47355bc73ac80235:0x35f31f20e83eee5e?hl=ro uite aici daca vrei sa vedeti cat de „150 hectare” are lacul. Nu are ce sa faca pietrenilor…

  7. Raid spune

    „…e de 15 ori mai mare DECAT lacul Rosu…”

  8. Simona spune

    Un articol care doreste sa creeze panica si cam atat.. Despre colmatare nu a auzit nimeni nimic si ca intotdeuna ce-i natural e periculos. Doar specialistii sunt mai buni decat natura…

  9. Horia spune

    Bataie de joc cu proiectul care abia s-a finalizat. Mai degraba ar fi dat bani sa curete mai des malurile dupa sarbatorile anuale.

    https://www.facebook.com/cuejdel

  10. MOSU spune

    Care autoritati? Cinr sa informeze , cine sa munceasca la studii? toata lumea „munceste” cum sa mai fure sa-si rotunjeasca conturile din banci. Ce-i aia informarea cetatenilor de pericole ce pindesc distrugerea satelor ,a oraselor? Si asa de ani de zile se cauta distrugerea Romaniei , ce a mai ramas din tara noastra ,campuri parasite si terenuri goale ,dupa ce in acele locuri au fost institutii in care zeci ,sute ,mii de oamenii munceau.Nu vreau sa gresesc dar nimeni in tara asta nu are decat un singur scop:imbogatinerea cat mai rapida si un trai cat mai comod , fara multa transpiratie.

    1. feraru marcel spune

      Nu va contrazic, dar comentariul d-vs, are ceva din povestea drobului de sare si i se poate aplica intrebarea aia : „ce are sula cu prefectura”? De la lac pana la hotii care-si rotunjesc veniturile si conturile in banci, distanta nu-i mare, s-ar putea spune, avand in vedere unele constructii mai apropiate sau nu de mal. Totusi, nu de la lac si nici de la cei cativa mai procopsiti ni s-ar putea trage. Motivele, executantii, bastanii aia adevarati sunt in alta parte. Sper sa ma intelegeti corect. Daca , da va multumesc, daca nu, va cer scuze.

  11. andrei spune

    Eu , sunt din Garcina , am fost la lac anu acesta , a scazut mult din cauza secetei , dar nu sa auzit de el findca noi garcineni nu vrei sa dezvaluim multe despre acest lac findca daca ar afala mult lume l-ar polua cum fac ei de obicei !!!

    1. Mariuta Mihai Dan spune

      Exista mii de metode prin care informatii din surse anonime pot fi facute publice… pe bloguri, prin media etc…
      Nu trebuie sa va fie rusine sa spuneti adevarul!

    2. Mircea spune

      Sa nu mai spuneti la nimeni !

  12. nechita maria spune

    TRIST??? sigur, ca frumusetile naturale(chiar periculoase) nu sant promovate, dar mai trist ca autoritatile noastre NU FAC NIMIC nici pt. turism, nici pt. siguranta populatiei RUSINEEEEEEE

  13. viitoru primat spune

    BINE CA PRIMARITA A FACUT UN ,,PUNCT DE INFORMARE” LA INTRARE IN GARCINA PE ZECI DE MII DE EURO PENTRU ZONA LACULUI.

    1. nechita maria spune

      dar in punctul de informare a scris si pericolul??? sigur NU

  14. Ciprian spune

    Daca am ajuns sa numim ”mal de pamant” un munte stam naspa cu geografia :)) . Pericolul de a se surpa este 1% fata de cel care ne-ar pandi daca s-ar rupe barajul de la Bicaz. Hai nu exagerati ca nu feceti altceva decat sa panicati lumea cu prostii de kkt. Lacul Cuiejdel este un lac minunat aflat intr-o zona inca ”virgina” din punct de vedere turistic care o recomand TUTUROR. Lacul cuiejdel se afla efectiv intre DEALURI de marimi considerabile.

  15. vasile spune

    atat de bine e pastrat secretul incat nu vedem lacul nici pe google maps?

  16. diogene spune

    Bine ca s-a propus un proiect european de investitii in turism care depaseste 5 milioane de euro.E vorba de zona turistica ce se dorea a fi intre Piatra si Cuiejdel eventual si cu o mocanita.Ma intreb daca i-a facut cineva un studiu de fezabilitate.

  17. calake spune

    si ci daca, am asigurare contra dezastrelor, hahahahahahahahahahahaha

  18. georgeta spune

    Foarte trist.eu sint di Piatra-Neamt

  19. Lucian spune

    TRIST!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate