Un nou început

4

Saptămâna trecută, pe bună dreptate, relația bilaterală româno-americană a fost pe prima pagină a ziarelor și a fost comentată intens la posturile de televiziune. Vizita premierului Ponta în SUA înseamnă validare și încurajare, înseamnă pregatirea unui nou capitol pentru relațiile dintre București și Washington. Nu am deocamdată suficiente informații pentru a face o evaluare pertinentă a rezultatelor acestei vizite, dar constat că premierul și interlocutorul său, vicepreședintele american Biden, au abordat domenii variate, de interes comun.

În ultimii zece ani niciun premier romîn nu a mai fost într-o vizită oficiala în Statele Unite. Deși în program nu a fost cuprinsă o întâlnire cu președintele Obama, premierul român a lăsat să se înțeleagă că vizita de saptămana trecută este încununarea activității sale externe. Pentru Victor Ponta, această vizităpoate deveni cartea sa de vizită pentru cariera sa politică.

În declarația mea politică, doresc să mă refer, în limita timpului ce-mi este alocat, la dimensiunea economică a întâlnirilor din capitala americană.

Premierul  Victor Ponta a declarat că România trebuie să facă pasul următor în relația cu SUA în zona economică și a cooperării comerciale, pornind de la nivelul excelent la care se află parteneriatul strategic cu Statele Unite în ceea ce privește componenentele politică și cea militară. Iar dacă vorbim de zona economică, atunci, desigur, ne referim în primul rând la compania Chevron și la controversata problemă a exploatării gazelor de șist. Subiectul Chevron a fost, întradevăr, unul discutat, dar de România sunt interesați și alți investitori americani de calibru, gen Exxon, General Electric, în zona energiei, dar și investitori în zona agriculturii, a IT-ului, menționând pe această zonă discuțiile purtate cu HP și vizita la IBM.

Independența energetică nu este o sintagmă goală de conținut. Este o oportunitate pentru România, care poate să aducă importante locuri de muncă și scăderi majore ale prețurilor la energie. Iar aici avem exemple extremde concrete. În SUA, de pildă, industria gazelor de șist a generat deja aproape un million de locuri de muncă directe și indirecte. Numai într-un singur stat, Pennsylvania, au fost create 72.000 de locuri de muncă în perioada 2009-2011, în urma extinderii industriei extractive. Țara noastră are șansa să urmeze exemplul altor țări și să folosească resurse extrase din România, care sunt mai ieftine decât cele transportate de peste graniță. Nu trebuie să rămânem dependențide prețurile mari pe care le practică Gazprom din Rusia, în primul rând deoarece acestea sunt influențate politic și nu sunt determinate de piața liberă.

Pentru România, independența energetică este un obiectiv strategic național, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenționale, inclusivcele din Marea Neagră, dar și printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărât să îl acorde tuturor exploatărilor de resurse neconvenționale, de gaze de șist, efectuate în România nu doar de compania americană Chevron, ci și de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu. Avantajele economicear fi uriașe. S-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a caștiga o mare bătalie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine. Gazul Statelor Unite este la o treime față de prețul din Europa, iar în ultimii ani aproape un million de noi locuri de muncă au fost create în America în domeniul expoatării gazelor și a petrolului de șist. La noi de ce nu s-ar putea?

Reprezentanții Chevron i-au comunicat premierului că nu intenționează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condițiile de protecție a mediului și cele tehnologice, cât și avantajele economice. Premierul a precizat că toate companiile care investesc în România trebuie săștie că nu au motive de teamăși că legea este respectată, iar persoanele care încalcă aceste legi și atentează la integritatea altei persoane sau a proprietăților sunt sancționate. Este de la sine înțeles, în aceste condiții, că o parte importantă dintre cei care azi sunt împotriva proiectului, vor fi deschiși la explicații, dar trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate țările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de rațional, dar care nu poate să impună majorității o decizie sau renunțarea la un proiect strategic național.

Voi încheia spunând că oficialii americani au transmis autorităților române mesajul că doresc ca interesele legitime ale firmelor săfie protejate și au cerut asigurări că activitatea acestora va fi sprijinită dacă este desfășurată legal și pe baza tuturor avizelor. Toate reacțiile au fost de încredere și de satisfacție pentru stadiul actual al investițiilor și de intenții foarte clare pentru viitor.

Vă mulțumesc pentru atenție,

Ionel Arsene

Deputat PSD de Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. ticu spune

    Inconstientul vesel.Daca unul care a furat(plagiat),unul care minte non-stop,unul care vede corupti peste tot dar nu si in partidul sau,coduce aceasta tara e vai si amar de Romania.

  2. feraru marcel spune

    Un nou inceput ?? NU !! Se continua traditia din mosi stramosi, ca pretendentul la cinul de conducator al tarii, sa mearga la Inalta Poarta, unde sa primeasca binecuvantarea privitor la Domnie. V.V. Ponta, duce mai departe, ceea ce s-a inceput in 26.12.1989, dupa asasinarea ultimului cap de stat Roman, independent si patriot. Cei ce au venit dupa, au facut precum predecesorii lor din ’45, numai au schimbat „sultanul. L-au mazilit pe ala rosu si l-au ales pe „unchiul Sam” si-ai sai verzisori. De 23 de ani, fiece presedinte, guvern, parlament, nu face altceva decat sa ne afunde tot mai mult in marasm economic predandu-ne bucata cu bucata, marelui „frate”vestic. Toti, apar pe la televiziuni, in presa, dau declaratii, se bat cu caramida-n piept, vrand sa ne convinga de bunele lor intentii. Da’ nu numai, ci si ale stapanului nedeclarat al tarii, sultanul verzisorilor, care, cica, ne vrea numai binele din lume. El, nu ne cere nimic, vrand doar sa ne faca binele cu de-a sila. Mai mult decat atat, nici nu trebuie deranjat cu oarece manifestatii ostile, ale „railor si neorientatilor”. Populatia, mai an era indemnata de opozite sa nu accepte forajele si ulterioara exploatare a gazelor prin fracturare. Azi, discursul s-a schimbat : Chevron, ne vrea binele si ne va ajuta sa traim mai ieftin. Hai, sa n-o mai lungesc si-am sa spun doar, ca declaratiile „prim secretarilor judeteni”, nu-s decat pregatirea de artilerie, dinaintea atacului la presedentie a lui Ponta din 2014. Ca de obicei, multimea va vota, iar „initiatii, vor numara. Si…..va iesi….al de-o promis mai multe si s-o angajat sa se tina de cuvant. Dupa care…..potopul ? Nu, circul. S-om mai duce-o 4 ani, „lelita Ioana”… Lele, Viorele ??
    P.S. : Spuneam la inceput de cei din 1945… Asa o fo’ dar, in 1965, au avut curajul, dupa 20 de ani sa o mai rupa cu hegemonia rosie. DUPA 20 de ani ! Astia de azi…….dupa, acusi 24, fac matanii din ce in ce mai mari, dilatandu-li-se orificiile, fara sa le pese. Daca averile lor-s ok, atunci suporta tot. Unii, incheie cu : Romani treziti-va. Eu cu..Hai la vot, la vot, la vot. Mobilizator, nu ???

    1. feraru marcel spune

      Sa schimbam, o data tot ! Sâc, sâc. S-oftică cineva ??

  3. sustinatorul spune

    Felicitari domnule deputat!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate