Un internet mai curat: Lupta cu știrile false capătă amploare în România

6

stiriAplicația „De necrezut” realizată de un grup de voluntari specializați în IT din Sibiu avertizează utilizatorii dacă un site ar putea răspândi informații îndoielnice prin afișarea mesajului: „Pare de necrezut? Verifică informația și din alte surse”. Mesajul poate fi văzut în postările pe rețeaua de socializare Facebook (vezi capturile mai jos). Este vorba de o extensie de browser care este disponibilă în magazinul de aplicații al browserului Google Chrome. Întrucât internetul și rețelele de socializare au început să devină medii foarte toxice și manipulatorii din punct de vedere informațional, un astfel de instrument oferă un sprijin real în indentificarea știrilor false sau susceptibile de a fi neadevărate în totalitate.

„Internetul ne oferă acces la informaţii mai simplu şi mai rapid ca niciodată. Însă, este foarte important să ştim că nu tot ce circulă pe net trebuie luat ca atare. Pentru că ştirile legitime, cele de cancan şi teoriile conspiraţiei se propagă într-un spaţiu virtual comun, câteodată poate fi dificil să facem diferenţa dintre adevăr şi invenţie sau opinie personală. De necrezut indentifică sursele de informare controversate din Facebook şi browser şi le marchează cu un mesaj de avertizare pentru a fi mai uşor de observat. Baza noastră de date este actualizează constant cu pagini ce distribuie conţinut controversat. Nu uitaţi că cei mai susceptibili dezinformărilor de acest gen sunt cei mai puţin familiarizaţi cu mediul online. Aşadar, nu ezitaţi să recomandaţi De necrezut – Oprim dezinformarea familiei şi prietenilor.

Disclaimer: Extensia se bazează pe o lista de website-uri creată de echipa noastră. Încercăm să fim cât mai obiectivi în acest demers, nefiind afiliați politic și fără să urmărim vreo agendă ascunsă. Susținem site-urile de știri obiective!”, scriu realizatorii aplicației pe site-ul dedicat.

Instalează extensia pentru browser de aici.

O să avem un tool care le va detecta automat şi le va posta într-un fel foarte uşor pentru cei 30.000, sperăm noi să ajungem cam la 30.000 de voluntari care să raporteze aceste ştiri. În felul acesta, Facebook le va descoperi mult mai repede şi va putea să le oprească propagarea, înainte de a deveni prea toxice”, spune Radu pentru digi24.ro, un voluntar care a contribuit la realizarea aplicației.

Programul creat de voluntarii din Sibiu a inventariat peste 70 de site-uri care distribuie în mod frecvent ştiri false. Când opţiunea va deveni funcţională, acestea nu vor mai putea fi distribuite pe reţeaua de socializare.

Lista aplicaţiei „De necrezut” conţine 70 de site-uri:

 1. fluierul.ro
 2. vremuritulburi.com
 3. nedreptate.net
 4. expunere.com
 5. descrieri.ro
 6. cunoastelumea.ro
 7. activenews.ro
 8. aflasitu.ro
 9. infoAlert.ro
 10. cyd.ro
 11. efemeride.ro
 12. nationalisti.ro
 13. nasul.ro
 14. nuv.ro
 15. social-media-romania.eu
 16. searchnewsglobal.wordpress.com
 17. lovendal.ro
 18. ziaristionline.ro
 19. yno.ro
 20. caplimpede.ro
 21. secretele.com
 22. napocanews.ro
 23. stirinefiltrate.ro
 24. dzr.org.ro
 25. stiri-extreme.ro
 26. ro.blastingnews.com
 27. onlinereport.ro
 28. obiectiv.info
 29. dailynewsro.com
 30. soim.ro
 31. gandeste.org
 32. recentnews.ro
 33. eufrosin.wordpress.com
 34. criterii.ro
 35. reporteronline.net
 36. lupuldacicblogg.wordpress.com
 37. incorect.org
 38. stireazilei.com
 39. flux24.ro
 40. deretinut.net
 41. ziaruldegarda.ro
 42. presalibera.net
 43. teinformam.ro
 44. perfectmedia.tv
 45. stiriblana.pw
 46. impactpress.ro
 47. us24.ro
 48. sokant.ro
 49. comunitatea.stampenet.com
 50. stirea.ru
 51. oliviasteer.ro
 52. comisarul.ro
 53. luju.ro
 54. exclusivenews.ro
 55. infopuls.ro
 56. invectiva.ro
 57. explozivnews24.ro
 58. alternativenews.ro
 59. exclusiv24.ro
 60. rol.ro
 61. grupul.ro
 62. stiripesurse.ro
 63. romaniatv.net
 64. antena3.ro
 65. curentul.info
 66. justitiarul.ro
 67. stiri.rol.ro
 68. dcnews.ro
 69. rdo.ro
 70. bzi.ro
aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. legio spune

  Omul are discernamant si trebuie sa analizeze si sa stie sa discearna intre adevar si minciuna, ALTFEL VOM AJUNGE CA ANIMALELE, vor gandii altii ce trebuie sa mancam ,sa ne fixeze tainul , noi va trebui ,, SA MUNCIM ,NU SA GANDIM” , unde am mai auzit acest slogan ? In Coreea de Nord se aplica acest internet curat !

 2. Irina Munteanu spune

  cine hotaraste ca-s false?

  1. legio spune

   Da Irina ai dreptate , cine stabileste care este adevarul si ce este falsul ? Nebunii spun ca ei sant sanatosi iar restul oamenilor sant bolnavi ,se va sti in ce consta nebunia ,ca noi toti avem impresia ca detinem adevarul si gandire sanatoasa ! ,,Adevarul ” cui va ramane ,nu cumva internetul va ajunge ,,neangajat ” precum mass-media ?

 3. GheoDinDeal spune

  Un mare pumn in gura pus celor care sunt impotriva binomului. Atitudine fascista, a tefelistilor care vor drepturi si libertati dar nu respecta drepturile si libertatile celorlalti….atitudine mizerabila….

 4. cici spune

  a se citi titlul: Nu va lasati manipulati DE ALTII!
  Nu e nevoie sa instalati aplicatia, trebuie doar sa nu mai intrati pe site-urile respective!
  Si ca sa fiti siguri ca cititi doar ce trebuie, urmariti doar DIGI !
  Nu credeti ce vedeti/ce auziti/ce se discuta!
  Credeti DOAR ce va spune DIGI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate