Un grup infractional a produs un prejuduciu de 344.000 de lei statului

0

În data de 3 noiembrie 2010, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitătii Organizate Neamt, sub îndrumarea Brigăzii de Combatere a Criminalitătii Organizate Bacău, în cooperare cu Directia de Combatere a Criminalitătii Organizate, Brigăzile de Combatere a Criminalitătii Organizate Iasi, Suceava, Ploiesti si Timisoara, S.I.P.I. Neamt, IPJ Neamt si Inspectoratului de Politie al Judetului Buzău, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt, au organizat o actiune în judetele Neamt, Bacău, Iasi, Vaslui, Botosani, Buzău si Arad, pe linia combaterii finantării terorismului si spălării banilor .
Actiunea a avut drept scop destructurarea unui grup infractional constituit din 10 persoane, specializat în comiterea infractiunilor de evaziune fiscală în domeniul comertului cu produse cerealiere. În cadrul actiunii au fost efectuate 16 perchezitii domiciliare si la sediile unor societăti comerciale din judetele mentionate, fiind ridicate documente ( avize de însotire, facturi fiscale, borderouri de achizitie) si suma de aproximativ 57.000 de lei.
În urma activitătilor complexe desfăsurate de politisti si procurori s-a stabilit că S. G., de 43 de ani, din judetul Arad, în calitate de administrator al unei firme, a constituit o grupare infractională specializată în achizitia de cereale, în special de la producători primari, în transportul acestora si livrarea ulterioară către baze mari de achizitie a cerealelor.
Din grupare făceau parte: T.V., de 20 de ani, din judetul Neamt, în calitate de
administrator de firmă, C.P., de 46 de ani, din judetul Iasi, în calitate de reprezentant de firmă, C.R., de 23 de ani, din judetul Iasi, B.D., de 40 de ani, din judetul Arad, C.R., de 27 de ani, din judetul Iasi, R.O., de 29 de ani, din judetul Arad, în calitate de administrator de firmă, D.O., de 42 de ani, din judetul Buzău, în calitate de administrator de firmă, I.V., de 38 de ani, din judetul Arad, în calitate de administrator de firmă si I.L., de 48 de ani, din judetul Vaslui.
Achizitiile erau efectuate de către membrii grupării, prin folosirea de borderouri de achizitie si facturi false, iar pentru comercializarea produselor se întocmeau ulterior documente fictive de însotire a mărfii sau chiar documente reale, care erau însă anulate în momentul în care marfa ajungea la destinatie.
Sumele de bani, reprezentând pretul cerealelor livrate marilor baze de achizitie erau directionate în conturile societătilor comerciale, constituite special în acest scop, de unde erau ridicate de către administratorii persoanelor juridice respective sau de către alti membri ai grupării împuterniciti în acest sens. Societătile comerciale erau folosite doar o perioadă limitată de timp, acumulând datorii mari către bugetul consolidat al statului, constând în T.V.A. si impozit pe profit, apoi activitatea comercială era suspendată sau încetată, cu consecinta eludării plătii taxelor si impozitelor . Până în prezent a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 344.000 lei.

S. G., de 43 de ani, din judeul Arad, T.V., de 20 de ani, din Neamt, C.R., de 23 ani, din Iasi, B.D., de 40 de ani, din  Arad si C.R., de 27 ani, din Iasi au fost retinuti de procurorul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt, pe bază de ordonantă de retinere pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârsirii infractiunilor de constituire de grup infractional organizat si evaziune fiscală, astăzi, urmând a fi prezentati Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivă.
Fată de ceilalti cinci suspecti, s-a dispus măsura interzicerii de a părăsi tara, acestia fiind cercetati în stare de libertate .
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităti infractionale si a întregului prejudiciu.

I.P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate