Un consilier local cere cursuri exclusiv online pentru 3 școli din Piatra-Neamț. Educație, sănătate ori ambele?

0

Astăzi, 16 octombrie, un consilier local din Piatra-Neamț a anunțat că a trimis către C.A.-urile Școlii nr. 3. Colegiului de Informatică și Colegiului Tehnic Forestier propunerea de mutare a tuturor cursurilor în sistem online din cauza creșterii incidenței COVID-19 în oraș și a colapsului din sistemul sanitar din județ. Argumentul consilierului este acela că în Școala nr. 2 și Liceul de Artă s-a decis deja această măsură. Din informațiile pe care le deținem, înțelegem că, cel puțin la Școala nr. 2, măsura a fost luată ca urmare a infectării unor profesori, însă este o măsură temporară, pentru aproximativ o săptămână, după care se va revizui.

Ministrul Educației a precizat că directorii unităților de învățământ sunt cei care pot cere inspectoratelor suspendarea cursurilor în clase. „Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online, decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei școli. (…) Avem două reguli de bază care au fost ușor de înțeles: la apariția unei îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă: la apariția suspendării unui număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli. (…) Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată, în puține situații, dar manifestată, din partea unor director de școli care, neînțelegând că atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionarii situației din acea școală, și așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată, o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli.”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Mai multe explicații aici – click.

Cu alte cuvinte, dacă părinții sunt dispuși să își trimită copii la școală și nu există alte impedimente de tip cadre didactice în carantină, infectări masive în rândul elevilor ori o decizie la nivelul conducerii școlii, nu poate impune nimeni trecerea în sistem online. Fiecare școală decide ce e mai bine pentru ea, iar decizia aparține conducerii în baza analizei situației de fapt.

Conform datelor transmise de ISJ Neamț, ieri, 15 octombrie, figurau 10 clase cu învățământ online la Colegiul de Informatică, 4 clase la Forestier și 8 clase la Școala nr. 3.

Voi trimite textul de mai jos, imediat, și către cele 3 școli/licee
………………
Către CA-urile Școlii 3, Colegiului de Informatică, Colegiului Tehnic Forestier
În calitate de membru al C.A.-ului propun să analizăm oportunitatea trecerii tuturor claselor în sistem online.
Avem elevi infectați, profesori infectați, clase trecute deja in online dar si clase care funcționează fizic.
Nu sunt un fan al sistemului online dar cred că acum, în județul Neamț și mai ales în Piatra Neamț, situația e una deosebită.
Suntem în plin vârf de pandemie al valului 4 (unii spun că vârful abia urmează), incidența pe Piatra Neamț era vineri, 15 octombrie, de 10,55 la mie și, în afară de cei declarați POZITIV sunt și mulți contacți care se reîntorc la cursuri, după 8 zile, pe baza unui test rapid (care nu e concludent mereu, spun specialiștii).
Cred că acum e o situație excepțională care cere măsuri excepționale.
Alte unități școlare din Piatra Neamț (Școala 2, Liceul de Artă) au luat aceste măsuri deja, fix pentru aceleași motive.
În aceste momente, cred că sănătatea publică trebuie să fie pe primul loc, că sănătatea elevilor și a angajaților școlii trebuie să primeze.
Spitalele sunt pline, nu cred că e cazul ca prin deciziile noastre (sau lipsa deciziilor) să mai contribuim și noi la accentuarea acestei situații dramatice.”
, a anunțat consilerul local Ciprian Enache, membru C.A..

Consilierul local pune la îndoială inclusiv relevanța testelor rapide și consideră că închiderea celor 3 școli are ca justificare o „măsură excepțională”. Având în vedere că decizia va fi luată de conducerile școlilor, este de precizat faptul că unele cadre didactice, unii părinți și elevi contestă măsura:

Domnule membru al CA pe care angajații CNI nu l-au văzut niciodată (eu acum am aflat că faceți parte din CA în școala in care lucrez de 20 de ani), vă rugăm frumos sa nu vă contaminați de „boala primarului” care închide sau distruge tot ce îi iese în cale, dar nu ofera soluții in schimb. Totodată, vă rog să vă informați câți profesori și elevi sunt bolnavi, pentru că la CNI ieri nu era niciun cadru didactic cu covid iar clasele aflate online revin majoritatea săptămâna viitoare.In schimb, vă propun să folosiți metode aflate la îndemână prin care să CONSILIAȚI populația cu privire la sănătatea publică, necesitatea vaccinării, spiritul civic etc.”, a declarat un profesor.

Cei doi copii ai mei, care învață la două dintre unitățile de învățământ pe care propuneți să le închideți, nu sunt de acord cu dumneavoastră. Dar ce știu ei !?”, a declarat un părinte.

Postarea și comentariile pot fi citite aici – click.

Vă rugăm să vă exprimați opiniile pe acest subiect, fie că sunteți părinți, elevi, cadre didactice, specialiști în domeniul medical. Care ar fi cea mai bună soluție pentru școlile din Piatra-Neamț, și nu numai, în situația epidemiologică în care ne aflăm? Decizia stă în pixul directorilor, dar dacă tot s-a născut o dezbatere, ar fi util să se afle și opinia comunității din Piatra-Neamț, direct afectată de aceste potențiale decizii în educație.

Lista-unitatilor-scolare-cu-activitate-online-15-octombrie-2021

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate