Un colier vechi de 31.000 de ani, descoperit pe șantierul de la Poiana Cireșului

1

O nouă descoperire remarcabilă a fost realizată pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, lângă Piatra-Neamț.
DSC_3402-620x264

Echipa de arheologi condusă de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu a reușit să scoată din străfundurile pământului un colier din melci, purtat de omul preistoric acum 31.000 de ani.

Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului este o  sursă inepuizabilă de surprize arheologice: în 2015 a fost descopoerită  cea mai veche statuetă sculptată în piatră din România și această parte a Europei (veche de 23.000 de ani), iar în anul 2012  a fost scos la luminăscel mai frumos pandantiv gravat în piatră, mai vechi de 20.000 de ani (în toată lumea nu există decât 10 astfel de pandantive).

În anul 2004, în binecunoscutul șantier paleolitic de la Poiana Cireșului-Piatra Neamț, în nivelul Gravetian III, se descoperea primul colier din 12 cochilii de melci perforați, atribuiți specieiLithoglyphus naticoides (Marin Cârciumaru, Minodora Țuțuianu-Cârciumaru, The oldest snail Lithoglyphus naticoides necklace discovered in Romania in the Gravettian III stratum of Poiana Cireșului-Piatra Neamț [25.760±160 –27.321±234 B.P. (31.969 ka),  Annales d’Université Valahia Targoviste, Section d’Archeologie et d’Histoire, Tome XIV, Numéro 1, 2012, p. 19- 42). Erau primii melci perforați din Paleoliticul din România. De atunci nu s-au mai făcut descoperiri de acest fel în nivelurile paleolitice de pe teritoriul țării noastre.

Iată că în acest an, tot la Poiana Cireșului-Piatra Neamț și tot în nivelul Gravetian III, conform ultimelor datări C-14 cu o vârstă de peste 31.000 de ani (vârste calibrate), s-au descoperit deja încă 11 melci perforați (6 întregi și cinci fragmentați în zona orificiului de suspendare). Zece exemplare par a aparține tot speciei  Lithoglyphus naticoides, iar un exemplar în mod cert unei alte specii neprecizată în această fază a cercetătorilor. Tehnica de perforare pentru exemplarele similare celor din 2004 este aceeași, iar pentru exemplarul din altă specie s-a utilizată o tehnică diferită, care includea un polisaj prealabil al cochiliei în zona care urma să fie perforată.”, a declarat arheologul  Marin Cârciumaru pentru cunoaștelumea.ro 

cochilii-poiana-ciresului

Mai multe informații pe cunoaștelumea.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    Pai sant prea multe artefacte descoperite la Poiana Ciresului si de aceia amploiatii de la Bucuresti , cu locul caldut la Ministerul Culturii refuza de vreo 10 ani sa aloce finantare ptr santierele arheologice din Moldova ,oare de ce ? Cumva vechea situatie ,,nimic ptr Moldova ” inafara de varsarea lighianului cu mizerii in capul moldovenilor si a Moldovei .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate