Un an și jumătate de la legea privind intervenția în cazul atacurilor urșilor. Cifrele oferite de Ministerul Mediului

0

În 21 iulie 2021, Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, OUG 81/2021, care reglementează intervenția imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora, prin alungare, relocare sau extragere.

„Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice. Inițial, OUG s-a referit exclusiv la intervenții în intravilanul localităților. La momentul aprobării în Parlament, forul legislativ a decis extinderea prevederilor acesteia și la extravilan.”, precizează Ministerul Mediului.

La exact un an și jumătate de la adoptarea actului normativ, centralizatorul acțiunilor derulate indică un total de 418 intervenții, dintre care:

✅️alungări: 347

✅️relocări: 52

✅️extrageri: 19

Vorbim de peste 400 de situații în care, dacă nu s-ar fi intervenit, bunurile, integritatea sau chiar viața cetățenilor s-ar fi putut afla în pericol. Este îmbucurător că majoritatea covârșitoare a intervențiilor se soluționează prin alungare sau relocare. Din păcate, există și situații în care singura soluție este extragerea, însă numărul mic de astfel de intervenții demonstrează că temerile unora cu privire la eventuale nereguli sau abuzuri, exprimate la momentul adoptării OUG, au fost total nefondate, și că măsura pe care am luat-o a fost cea corectă. Soluția pe termen lung rămâne însă managementul activ al acestei specii, cu măsuri multiple, bazate pe analize științifice clare și fără echivoc”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Centralizatorul e disponibil aici – click.

Ministerul Mediului mai precizează:

De asemenea, având în vedere numeroasele adrese și sesizări ale cetățenilor și instituțiilor de stat sau private, prin care au fost semnalate atacuri și conflicte între carnivore mari și om, precum și necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea și securitatea publică sau să producă diverse pagube, MMAP a emis, în 4 aprilie 2022, Ordinul care stabilește nivelul maxim de intervenție și prevenție în cazul speciei urs brun.

De altfel, MMAP are, conform legii 407/2006, obligația de a acorda nivel de intervenţie şi prevenţie anual, pentru prevenirea pagubelor şi accidentelor la speciile pentru care vânătoarea este interzisă. Potrivit aceleiași prevederi, nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an.

În 2022, în urma recomandării Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România, numărul maxim al cotelor de intervenție a fost stabilit la 140 de exemplare, un număr de 88 de derogări fiind realizate. Restul cotelor au fost redistribuite în zonele cu cele mai multe pagube raportate.

Reamintim că, deoarece vânătoarea la specia urs este interzisă în România, acțiunile de intervenție și prevenție se poate realiza numai de personalul tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare, și numai în condițiile prevăzute de lege.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate