Un alt pericol care mimează simptomele gripei

1

E adevărat că în acest moment cea mai mare problemă o reprezintă infecția cu virusul corona, însă nu trebuie să neglijăm nici faptul că odată cu încălzirea vremii, avem de-a face cu un alt dușman, pe cât de mic, pe atât de periculos: căpușa.

Căpuşele sunt parte din familia acarienilor, trăind cu sângele oilor și vitelor, câinilor şi pisicilor, dar parazitând şi reptile, păsări şi alte mamifere. Sunt hematofage, adică se hrănesc cu sânge, intermitent. 

În lume există câteva sute de diferite tipuri de căpușe iar multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cat și la animale, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de căpușe.

Nu toate căpușele însă transmit boala Lyme, cunoscută si sub numele de Borelioză.

Experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Center for Disease Control) susțin că în majoritatea cazurilor, căpușa trebuie să fie atașată de o persoană sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite boala.

Cu cât căpușa este atașată mai mult, cu atât este mai mare riscul ca aceasta să transmită boala. Prin urmare, este importantă identificarea și îndepărtarea căpușei cât mai repede cu putință.

Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli. 

Simptomele si semnele tipice includ:

  • Febra
  • Cefaleea (n.r: durerea de cap)
  • Oboseala
  • Rash (n.r: iritație) caracteristic numit “eritem migrator”

Netratată, infecția poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos, ducând chiar la paralizii. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice.

Cum extragem căpușa?

În momentul în care căpușa se atașează de corpul nostru, aceasta înfige un ac în piele cu ajutorul căruia se poate hrăni. În timp ce căpușa se hrănește, bacteriile din corpul ei intră în oraganism, provocând infecția.

Prin urmare, pentru a o îndeparta, avem nevoie de o pensetă. Nu este indicat să se aplice pe căpușă substanțe precum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. În schimb, se prinde bine căpusa si se foloseste o viteză lenta și constantă pentru a o extrage. Ulterior, se poate dezinfecta zona cu spirt. 

Cea mai buna metoda de a extrage capusa este de o prinde de cap si nu de corp. In acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii in organism este mult mai mic„, sustine dr. Alan Taege.

Cum ne putem proteja?

Prevenția este cea mai bună măsură de protecție împotriva căpuselor. Iată ce recomandă experții CDC:

  • Evită zonele cu ierburi înalte și multe frunze;
  • Atunci când faci drumeții, mergi pe centrul potecilor;
  • Folosește un produs repelent care conține compuși chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 în proporție de minimum 20%, pentru o protecție de câteva ore;
  • Utilizează produse care conțin permetrin pentru a trata îmbrăcămintea și echipamentul sportiv, cum ar fi bocanci, pantaloni, șosete și corturi;
  • Protejează-ți animalele de companie! Câinii sunt foarte susceptibili la mușcături și la unele boli transmise de căpuse. Ei pot aduce, de asemenea, căpușe în casă și trebuie protejati folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, șampoane sau anumite medicamente;
  • Odată ce ai intrat în casă, mergi direct la duș, pentru a îndeparta orice risc de mușcătura de căpușe; 
  • Pune hainele pe care le-ai purtat afară, la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicată va ucide eventualele căpușe de pe hainele uscate. Dacă hainele sunt umede, poate fi nevoie sa le ții mai mult timp la uscat.

Sursa: reginamaria.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Contra spune

    Nu e adevarat! Se freaca cu spirt s-o ametesti si se scoate incet cu penseta. Nu introduce doar un simplu ac in corpul capusat…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate