Cascada Duruitoarea e pe moarte, ”nemernicilor care gândiți Managementul Durabil al Pădurilor din România”

16

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a postat un video și o declarație cutremurătoare legată de efectul de deșertificare: „schilodirea” munților prin exploatări forestiere și secarea apelor.

„Cascada Duruitoarea așa cum nu a fost niciodată. Acum 45 de ani o auzeam din Durău, de la fag. Era o coloană de apă uriașă care cădea în hău, făcând un vuiet uriaș. E drept că atunci nu exista Stațiunea Durău, iar în exploatarea pădurilor se foloseau termeni ca jgheab, țapină, corhănire, uluc, funicular, podeț, cuvinte pentru care actualii măcelari forestieri sunt străine. Efectul de deșertificare este evident, iar când în munți cascadele mor, mă întreb ce se va întâmpla curând în zonele de deal și de șes. Munții sunt sisteme complexe cu funcții vitale în ecosistemul planetei. Munții cu pădurile și apele lor sunt plămânul și inima oricărei țări. Am văzut mulți munți în lumea asta, dar mai schilodiți ca ai noștri nu cred că mai există. Când ultima cascadă și ultimul izvor din Carpați vor seca, copiii voștri, nemernicilor care gândiți Managementul Durabil al Pădurilor din România, vor roade lanțurile de la drujbe și vor bea ulei mineral.”, a declarat Raul Papalicef.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
16 Comentarii
  1. Roxana spune

    Chiar dacă nu s-au făcut exploatări în amonte, dar sa știți ca exploatările de copaci, arbori, nu trebuie sa aibă loc doar în amonte ca să influențeze precipitațiile, ci tăierile de copaci din toată lumea influenteaza precipitațiile.

  2. Nicu Ciucanu spune

    Indirect , defrișările afectează în timp nivelul de precipitații și deci și debitul oricărei ape curgătoare !

  3. Ola spune

    Da seceta mare…
    Da ca se taie incontinuu pt ca noi localnicii vedem cum trec nesfarsitele remorci pline cu lemne in Izvoru Muntelui …?
    Degeaba …nu ne puteti prosti. Asta nu e exploatare sustenabila ce fac astia…si nu se mai opresc.

  4. Cristi spune

    Și în desert DC este seceta? pentru ca sunt copaci? Acolo se plantează și devin adevărate oaze chiar păduri ajutând la ridicarea pânzei freatice. Idioților când vine ploaie torențială pădurea retine foarte multa apa în sol, inpiedicand inundațiile… Dacă sunt tăiate acest mecanism,, pompa,, este întrerupt și asa apar secetele și în momentul când vine ploaia pământul este mult prea arid sa mai retina apa provocând alunecări și inundații… Inconstientilor… Lua-ti exemplu la Aborigeni

  5. Valentin spune

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cascada_Duruitoarea Papalicef sa nu mai dezinformeze

  6. Valentin spune

    Pe baza carui studiu efectuat s-a ajuns la concluzia ca devina este Managementul durabil al padurilor? Cascada Duruitoarea ce fel de bazin hidrografic are ? Sunt izvoare subterane, curgeri de versant ? Oare lipsa precipitatiilor(din iarna si primavara aceasta) nu este un factor major in scaderea debitului ?

  7. Andries Viorel spune

    Suntem un popor care nu merita aceasta tara, acest colt de rai. 😠

  8. Nn spune

    A fost si seceta mare anul acesta asta nu inseamna ca nu se taie in prostie

  9. Daniel spune

    Duruitoarea nu Re nicio treaba cu defrișările. În amonte de cascada nu s-au făcut defrișări, nici măcar exploatare forestiera!

  10. Modoramu Radu spune

    Seceta prelungita afecteaza toate cursurile de apa .Situatia este destul de grava cred ca asta e problema la cascada Duruitoarea

  11. Florin spune

    Bai Papalicef de secetă ai auzit.? Ce treabă are silvicul cu regimul apei în sol?

    1. Alex spune

      In primul rand, aveti macar bunul simt sa spuneti normal ” domnule Papalicef”, ca nu v-ati jucat in nisip impreuna, ma gandesc, si chiar daca o fi fost asa, sa-i respectam pe altii pt a putea fi respectati la randul nostru…In al doilea rand, inainte sa faceti altfel de afirmatii, documentati-va si dupa aceea vorbiti! Desigur are padurea foarte mult de a face cu seceta, informati-va, exista suficient de multa lectura pe aceasta tema.

  12. Eugen P. spune

    Mare păcat ! A fost din timpuri străvechi, și este un simbol pentru județul nostru. Cineva ar trebui să facă ceva pentru a salva această situație absolut de neconceput pentru noi, nemțenii !

    1. Dorel spune

      Așa este când șefii sunt numiți politic. Au un singur interes, să fure cât mai mult pentru partid și pentru ei. În rest, nu-i interesează nimic. Delăsare, nepăsare și să le crească salariile în timp de pandemie!

    2. Marius spune

      Da, tot timpul vechiul „cineva”. Nu frate, noi cu puterea noastră putem schimba ceva, nu „cineva”. Votează corect si raportează orice neregulă pentru început.

    3. Alx spune

      Romanii sunt cea mai josnica natie din Europa. Gandesc ca ultimele animale, numai sa faca bani peste noapte ar fi in stare sa o vanda si pe mama. Un popor de o prostie cronica, mai jos decat romanii nu cred ca mai exista vreun neam, avand in vedere ca asemenea ecocid nu e intalnit nicaieri altundeva in Europa.

      Din fericire am crescut si traiesc intr-unul din marile orase unde sa zicem e un altfel de mediu, dar nici nu vreau sa ma gandesc cate prostie, analfabetism, lene, hotie, egoism si barbarie, ce nivel jos al educatiei exista pe la sate sau in orasele mici. Cum naiba poti sa distrugi o tara care putea fi acum cea mai frumoasa din Europa si sa ii vinzi padurile pentru niste bani? Romanii sunt inferiori ca natie, au o gena stricata nu ai ce sa le faci…din atata puturosenie cata exista in diversele comunitati cu zeci de oameni care isi beau ajutorul social in carciumi, este de asteptat sa fie atatia hoti de lemne, cum sa rateze oportunitatea plevile sa se imbogateasca fara munca grea? Romanul ar fi in stare sa transforme totul in jurul lor in desert, numai sa aiba bani. Daca tara asta era locuita de oameni normali, acum ar fi pe primele locuri in turism. Dar nu se poate daca IQ-ul national nu depaseste 90 si cu o asemenea societate decazuta moral.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate