Ultrasunetele, efecte negative asupra oamenilor?

0

Trăim într-o continuă ambianță sonoră și pretutindeni suntem însoțiți de un cortegiu de sunete si zgomote de cele mai diferite intensităţi, care pot afecta negativ confortul  și chiar sănătatea noastră.oboseală

O nouă cercetare făcută de specialiștii Universității Southampton indică faptul că oamenii sunt expusi, zilnic, fără știrea lor, la ultrasunetele din aer. Conform studiului, s-a constatat  că o creștere  a expunerii la ultrasunete, în locații precum stațiile de cale ferată, muzee, biblioteci, școli și stadioane au determinat plângeri de greață, amețeli, migrene și oboseală.
Ultrasunetele din locurile publice pot fi generate de mai multe surse, inclusiv difuzoare, senzori de uși și megafoane.
Muncitorii care au fost expuși perioade lungi de timp și în mod regulat la frecvențe și intensităţi diferite la locul de muncă, au raportat efecte negative similare.
Nu există o documentare suficientă pentru a confirma sau nega efectele pe care le au ultrasunetele asupra oamenilor. „Orientările actuale și cunoștințele de cercetare sunt insuficiente pentru a determina nivelurile de ultrasunete sigure pentru muncă asupra unui număr mare de oameni”, declară inițiatorul studiului, profesorul Tim Leighton.
Tot profesorul Tim Leighton precizează: „liniile directoare (instrucțiunile) existente sunt insuficiente pentru astfel de expuneri publice mari, deoarece majoritatea se referă la expunerea profesională, în cazul în care lucrătorii sunt conștienți de expunere, poate fi monitorizată și pot purta echipament de protecție. În plus, aceste linii directoare se bazează pe răspunsul mediu al unui grup mic, de cele mai multe ori bărbați”.

Folosindu-se de telefoane inteligente și tablete echipate cu o aplicație care a produs o spectrogramă de citire a microfonului, profesorul Leighton a colectat informații care au demonstrat existența unor câmpuri cu ultrasunet, cu frecvențe foarte înalte înregistrate într-un număr de clădiri publice, într-un moment în care erau ocupate de sute de oameni. Rezultatul studiului a fost apoi calibrat cu două sau trei sisteme de microfon și cu un sistem de  date audio independente.
Informațiile obținute au arătat că oamenii au fost expuși la frecvențe de peste 20 kHz (care este pragul maxim acceptat în ghidurile actuale). Acest lucru l-a determinat pe profesorul Leighton să-și continue cercetările și să producă un nou set de orientări pe baza acestui studiu.

Cercetările de acest gen trebuie întreprinse pentru a evalua dacă actualele practici audiologice, echipamente și standarde sunt potrivite pentru regimurile cu ultrasunete, dar și pentru identificarea unor măsuri care vor avea ca scop rectificarea deficiențelor de acest gen.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate