„Tu decizi! Votează legal!” Campania de prevenire a infracțiunilor electorale

0

Ministerul Administrației si Internelor desfăsoară, în perioada 9 noiembrie – 9 decembrie 2012, în contextul alegerilor pentru Camera Deputaților si Senatului, Campania de prevenire si informare a cetățenilor intitulată „Tu decizi! Votează legal!”. Scopul campaniei este acela de a responsabiliza alegătorii cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, neinfluențat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare.

Pentru promovarea acestei campanii, au fost realizate un spot tv si un spot radio, precum si afise si fluturasi conținând mesajul de informare si constientizare „Tu decizi! Votează legal!”.

La nivelul județului Neamț, în cadrul unor acțiuni, polițiștii de proximitate, polițistii din mediul rural si specialistii în prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, jandarmi si lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor distribui 12.000 de fluturasi si vor posta, în locuri de maximă vizibilitate pentru publicul larg, 1.400 de afise cu mesajele campaniei. Totodată cetățenilor li se vor face recomandări pentru respectarea legislației în domeniu. Prin intermediul Instituției Prefectului Neamț afisele realizate pentru promovarea campaniei se vor regăsi la toate secțiile de votare din județ, în ziua votului. A fost operaționalizat site-ul http://www.votlegal.mai.gov.ro, care conține informații cu caracter legislativ, precum si un flux de stiri actualizat în mod dinamic (cu informații, foto si fisiere audio-video) despre acțiunile desfășurate, potrivit competențelor, de structurile M.A.I. din plan central si teritorial, pentru asigurarea unui proces electoral în condiții de legalitate. Accesul direct la informațiile campaniei va fi asigurat prin intermediul banner-ului web de pe toate site-urile structurilor MAI din județ si ale instituțiilor partenere, precum si prin utilizarea platformelor on-line – Facebook, Twitter, YouTube.

Contraventii si infractiuni prevezute de legea 35/2008 pentru alegerea camerei deputatilor si a senatului

Constituie contravenții:

– Semnarea listei de susținători cu încălcarea dispozițiilor legii, constituie contravenție. Amendă de la 1.500 lei până la 4.500 lei

– Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricăror alte afise ori anunțuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

– Refuzul de a se primi si înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei

– Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot si stampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei

– Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum si sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale sau un candidat independent. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

Constituie infracțiuni:

Conform Ordonanței de Urgență privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de către alegător, în acelasi scop, constituie infracțiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înțelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum si mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele si obiectele de propagandă electorală, precum: afise, pliante, cărți postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, mânusi, pelerine, jachete, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat si alte obiecte, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri, a căror valoare depăseste 10 lei fără TVA pentru fiecare articol. Alte infracțiuni prevăzute de Legea 35/2008:

– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.

– Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

– Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.

– Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracțiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. Tentativa se pedepseste.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate