TREBURI URÂTE ÎN PARCUL COZLA(partea I)

17

DRUM DE ŢARĂ…DRUM BĂTUT?

Când tancurile armatei sovietice părăseau România, lăsau în urmă şosele şi drumuri desfundate. Dar toate acestea se petreceau după un război crâncen, lipsit de menajamente. Din păcate, astăzi, după atâţia ani de „pace” portocalie, situaţia nu se prezintă prea bine, mai ales că drumul amenajat cu piatră cubică, din Parcul Cozla, în urmă cu o sută de ani, a fost distrus (tâlhăreşte, cu bună-ştiinţă, din interese meschine, de tip mafiot?)… Nici măcar tancurile Armatei Roşii nu au deteriorat în asemenea hal(vezi foto nr. 1, foto nr. 2 şi foto nr. 3), un drum pavat cu piatră cubică! Este arhicunoscută, totuși, calitatea şi rezistenţa acestui material de origine magmatică! Cum de s-a ajuns până aici, nu-i greu de răspuns. Totul a început simplu şi neconvingător, cu o promisiune electorală, în anii 2003-2004: TELEGONDOLA! Acest obiectiv a fost realizat cu mari eforturi financiare, dar cu profit zero! Numai edilul și apropiații săi cunosc cine și-a rotunjit portofelul. Cheltuielile nu vor fi amortizate, probabil, niciodată! Mai mult, vreme de un cincinal bolşevic, singura cale de acces a fost distrusă prin exploatarea ei iresponsabilă şi nemiloasă. Mediul ambiant a fost maltratat cu multă cruzime: au fost defrişate suprafeţe importante aparținând fondului forestier care asigurau stabilitate unui sol fragil, în pantă! Au fost lăsate spre degradare construcţii ingenioase(îmbunătățiri și amenajări funciare), care împiedicau alunecările de teren(vezi foto nr. 4, foto nr. 5, foto nr. 6).

ÎNAPOI, SPRE COMUNA PRIMITIVĂ, CU GRĂDELE DIN NUIELE!
Se știe că un copac, de regulă salcâmul, este mai trainic și mai eficient decât piatra, reușind să oprească alunecările de teren și chiar prăbușirea stâncilor(vezi foto nr. 7 și foto nr. 8). În schimb nu se cunoaște în ce măsură, marii specialiști tocmiți de municipalitate… ”au băut cerneala”. Unele secrete profesionale sunt prea evidente pentru a fi studiate la școală, altele se obțin din mers, de la cei maturi, cu experiență verificată. Un studiu metodic, sistematic și bine organizat se dobândește prin intermediul învățământului superior, nicidecum la crâșmă sau la masa de poker! Realitățile surprinse de aparatul fotografic trezesc serioase suspiciuni și justificate semne de întrebare asupra misiunii îndeplinite de conducerea Primăriei Municipiului Piatra Neamț, vreme de două mandate! Intenționat, ori nu, amenajările funciare și consolidările executate în urmă cu un veac, au fost lăsate de izbeliște, deși întreținerea lor nu ar fi fost prea costisitoare. Cu oarecare inconștiență, au fost retezați brutal mai mulți arbori(salcâmi și alte soiuri), plantați cândva, cu rost tehnic, pentru a frâna degradarea și alunecarea solului. Ultima împădurire masivă s-a făcut imediat după cutremurul devastator din 1977, de către administrația comunistă. Distrugerile provocate de instalarea păguboasei telegondole nu au fost îndepărtate. Cineva cu scaun la cap, dar nu un scaun prea mare, ci unul provocat de o alimentație dezordonată, a decis că cea mai bună soluție împotriva alunecărilor de teren, ar fi utilizarea așa-numitelor ”grădele din nuiele”. Metoda a fost împrumutată din arhivele comunei primitive, dovedindu-și o relativă eficiență, dar cu un termen de garanție redus: vreo 7-8 ani. Problema este alta: terenul era deja împădurit, fiindu-i astfel asigurată stabilitatea, în mod natural, pentru cel puțin o sută de ani! Mintea(?) cu ”scaun la cap” a decis că este mult mai bine să fie retezați copacii, conform proverbului rusesc ”tontul taie pomul ca să-i mănânce rodul”. Apoi, fără nici o remușcare, s-a trecut la metoda cea mai primitivă, deși ne aflăm în mileniul tehnologiilor revoluționare: instalarea grădelelor(vezi foto nr. 9 și foto nr. 10)!!!

TÂLHĂRII LA DRUMUL MARE?

Cea mai evidentă operațiune rămâne distrugerea singurei căi de acces-auto, spre un obiectiv turistic celebru: TERASA GOSPODINELOR! Până la restaurantul COLIBELE HAIDUCILOR se ajunge ușor, chiar dacă drumul ar fi deteriorat. Până la Terasa Gospodinelor se ajunge mai greu atunci când singura cale de acces este supusă, (intenționat?), unui masiv proces de intensă degradare(cu voie de la stăpânire?). De la Colibele Haiducilor și până la Terasa Gospodinelor se poate vedea limpede că mai mult de jumătate din piatra cubică din paviment a fost scoasă și stivuită, grosier, în fața Colibelor Haiducilor(vezi foto nr. 11). În vecinătatea grămezii de bolovani a fost clădită o movilă de pământ. Treaba trenează de ceva timp, pentru ”încurajarea”…turismului local! Te poți gândi la orice, dacă ești de prin partea locului, pentru că nimeni nu explică nimănui de ce stau treburile atât de anapoda: vrea cineva să comercializeze piatra cubică din caldarâm? Vrea cineva să șicaneze cele două crâșme arhicunoscute, pentru a le falimenta, doar pentru a stimula transportul cu păguboasa telegondolă? Colo sus, la telegondolă există încă un rând de crâșme… Dacă distrugem drumul, atunci onorabila clientelă se va sui în telegondolă și va ateriza direct în noua crâșmă, sărind peste concurența tradițională… Este și acesta un raționament… Pot fi doar presupuneri, dar sunt greu de combătut. (Va urma)
TEXT ȘI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
17 Comentarii
  1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @nationalistu`. Proiectele babilonice din acest oras au fost aprobate de Consiliul Municipal si de primarul aflat in exercitiul functiunii, la sugestia dumnealui. Aceste proiecte au angajat sume exorbitante, peste capacitatea financiara si posibilitatile economice ale orasului. A existat suficienta opozitie in privinta „proiectului telegondila”. Concetatenii pietreni nu au cunoscut toate dedesubturile proiectului pentru ca nu au fost informati corespunzator. Apoi, nu poti solicita opiniile unor persoane fara competente adecvate, intr-o asemenea halima. Totusi, au fost duse la capat cu indaratnicie de taurina. De cativa ani, este un fapt implinit. Chiar daca la mijloc sunt si bani europeni, acesti bani provin si din contributiile Romaniei la fondul bugetar european. In privinta telegondolei,lucrurile stau diferit, din tot soiul de imprumuturi… In privinta terenului fragil(pietrisuri sfaramicioase, flis, pe alocuri sisturi bituminoase,roca sedimentara…) se pot spune doar cateva lucruri: inainte de toate, amenajarile funciare se fac dupa studii aprofundate asupra istoricului zonei. Ceea ce vedem azi nu probeaza ca s-a tinut cont de asa ceva, ori au fost ignorate alunecarile masive de teren de acum un secol, a fost ignorat episodul legat de ~vila Matache~ Nimeni nu a dovedit ca a studiat prima amenajare de teren de sub mandatul primarului Nicu Albu si nici habar nu are de aceste studii si lucrari vechi de peste o suta de ani. Pentru amenajari de anvergura trebuie sa cunosti nu numai solul, ci si muntele in ansamblul sau. Personal, nu am fost impotriva unor proiecte de anvergura, fie acestea si faraonice, dar asemenea proiecte au nevoie de mai multe componente, de studii mult mai serioase si riguroase, de bani multi, de un climat economic fertil si prietenos, de un mediu natural corespunzator. Doar in cazul unor conflagratii executi lucrari de anvergura fara sa tii seama de prea multi factori, prioritatea fiind acordata instinctului de supravietuire! Primarul si echipa sa nu au avut rabdare, dar a existat o mare foame de bani. Transportul cu telegondola implica si costuri energetice enorme, fara sa se vada nici un profit. Pana la urma, la mijloc a fost doar un gest voluntar, o anumita grandomanie, poate si unele angajamente private… In cel mai fericit caz este nevoie de cel putin un deceniu(in functie de climat, de ploi si ninsori, de forta de munca, de un nou buget etc) doar pentru ameliorari si remedierea partiala a zonei. Nimeni nu vorbeste despre un termen de garantie asupra calitatii si rezistentei lucrarilor!!! Doresc sa fiu bine inteles: municipalitatea trebuie sa lucreze in interesul cetateanului, nicidecum invers!

    1. IONUT CORFU (nationalistu`) spune

      Multumesc pentru raspuns! Mai ales pentru ca ati consumat ceva timp pentru el.La urmatorul episod despre Cozla va voi raspunde.Deja acest articol nu mai este urmarit de prea multa lume.Asa ca mai bine-mi dati numarul dumneavoastra de telefon decat sa ne tot scriem unul altuia aici.Interesul este ca lumea sa vada si sa aleaga.Sper sa vedeti acest comentariu si odata cu el sa va rog sa nu ma mai asimilati sub nici o forma fortelor politice de la putere si cu atat mai putin PDL.Sunt nationalist si cand moare nationalismul voi considera ca nu mai am drept de vot.Doar drept la replica.

  2. Grigore Enescu Madalin spune

    Am remarcat o intrebare standard care o pun majoritatea strainilor de Piatra Neamt, cand le-am propuns mersul cu telegondola:

    „Unde duce?” sau „Si ce-i acolo sus?”.

    Moment in care stau si eu in dilema ce sa raspund. „vezi orasul de sus, e un restaurant etc” Raspunsuri la care curiosul turist de obicei se desumfla instant si pleca cu masina la Bicaz sau Targu Neamt. Unde daca urca sus … baremn vede ceva notabil.

    Nu-mi pot aduce aminte o celebra telecabina veche care sa nu duca undeva. Cea de la Brasov duce sus la cetatea dacica etc.

    Avem asadar cea mai absurda telegondola care nu duce … nicaieri. Un fel de simbol al absurdului romanesc.

  3. popa gheorghe adrian spune

    @Gabi
    COMENTARIU PERTINENT..Felicitari!

  4. ilona spune

    Ce golan ordinar.Cum dracului a scapat asta de puscarie pana acum?

    1. cipandeil spune

      cine? jiji, e baiat de baiat… poate dupa ce moare DEFINITIV molima portocalie sa fie luati la purificat toti edilii care mai mult au furat, dacat au facut ceva notabil… se cam strange latul, nea jiji… fa-ti bagajele si inchiriaza un elicopter, ca de asta ti-ai facut stadion…

  5. cititor spune

    Haios ca la noi mai rar.Am avut prim ministru,sefi SRI,ministri, specialisti care au lucrat in afara, in lucrari hidrotehnice si acum ne blocam .Ce scrie la proiect privind”studiu de impact asupra mediului”?Daca nu se respecta ce scrie in studiu ?Cineva trebuie sa asume pentru toate catastrofele acestea .Intradevar „gradelele din nuiele”,cleionajele,sunt lucrari hidro pentu combaterea eroziunii solului,insa, iarasi curiozitatea,exista un specialist ,un proiect care a insotit aceasta solutie?Probabil, ca dupa doi-trei ani, se face „licitatie”,conform „legii” ,pentru lucrarea” combaterea eroziunii solului pe Cozla”
    P.S. Pentru cine trebuie sa auda:unde este piatra cubica,cca 100 mc,care era depozitata la fosta moara a dracilor din gara veche?Din carera Greci -Tulcea, se face export de pitra cubica,pentru pavimente si noi am acoperit orasul cu pavele.D-le Gaidau vederi f.frumoase se pot face cu pavele umflate de ghiata care este formata sub ele si care au crea un deal si o vale in tot orasul.Cu ce costuri si cine plateste remedierile?.

  6. Gabi spune

    @nationalistule
    Rationamentul tau nu se potriveste deloc aici. Pentru simplul motiv ca lucrarile ocazionate de telegondola lui Stefan nu erau necesare. Orasul Piatra Neamt, indiferent cat de „patrioti” sau patetici am fi nu este un oras turistic care sa necesite o panarama in mijlocul sau. Pur si simplu a fost sfartecat si orasul si muntele pentru a construi o mascarada care pe deasupra aduce si pierderi bugetului primariei.Adica noua. Mai mult decat atat s-a distrus in totalitate centrul istoric si s-a facut un chici din acest oras. Asa ca, panaramile facute de Stefan nu reprezinta nicidecum „o haina in plus” pe cetateanul pietrean , ci un bir in plus cu care sarmanul plateste gura nesatula a dementului.

  7. Gelu spune

    @nationalistu
    Fara suparare…
    Insa eu as fi preferat ca inainte,asa cum a fost deja facut de primarul Nicu Albu acum 1 secol.Inainte de lucrari nu erau nici surpari,nici noroi.
    Drumul era perfect practicabil.
    Consolidarile erau din piatra,peste care cel mult se asternuse patina muschiului de padure.
    In rest,se mai arunca cate un pet de plastic,dar nu era bai.
    Ceea ce am vazut si fotografiat eu insumi acolo m-a ingrozit,si nu prea poate fi remediat.Daca ai uitat deja,iti pot furniza poze de acum 2-3 ani,ori poate de acu’100 de ani …diferentele au aparut in actuala administratie.eu unul nu prea vad plusuri,pe Cozla.

    1. nationalistu` spune

      Dragul meu! Cozla aia saraca aluneca de cand e orasul asta facut.Un fapt normal daca observam solul.Am studii in silvicultura si stiu despre ce vorbesc.Alunecarile de pe versantul sudic se ptrec de mult.Recunosc faptul ca e posibil ca lucrarile de acolo sa le fi accentuat.Insa sigur instabilitatea versantului nu este produsa de lucrarile din zona.Este adevarat nu este totul cum ar trebui sa fie(drumuri,santuri,etc.).Insa nici lucrarile nu s-au terminat.Tonul autorului,ca in multe elte cazuri,este clar tenedentios.Unde era el cand s-a cerut autorizatia de mediu si de ce nu s-a opus?Adica sa fi demonstrat ca facem rau orasului si mediului, inca din faza de proiect.

  8. nationalistu` spune

    Daca s-ar fi facut orice altceva,orice ar fi vrut vreo unul dintre voi cu autor cu tot in frunte,tot nu ar fi fost bine.Ma taceti naibii din gura! Meritati sa fiti lasati in bolovani,noroaie si urzici toata viata voastra.Prostului nu-i poti pune o haina in plus nici cu forta.
    Dar daca o vrei pe cea de pe el ti-o da cu mana lui. Pe unde ati fi vrut sa mearga basculantele si camioanele cu utilaje cu tot? Crengile alea sunt acolo pentru ca asa se fac lucrarile de corectare in silvicultura priceputilor si inginerilor.Ce vreti? Sa puna betoane in mijlocul padurii? Faceti rost de un manual de silvicultura si veti vedea ca asta este una din metodele de impiedicare a alunecarilor de teren.Dar mai destepti decat gaidau nu prea gasim prin Moldova.Comentarii despre interventii chirurgicale pe creier cand ai sa faci maestre? Daca va place asa de mult in epoca medievala de ce nu va mutati in fundul padurii? Nu iubesc deloc odiosii asa cum este si Stefan.Insa daca se face ceva e bun facut.Voi aveti ceva cu omul,insa ca sa va razbunati pe el dati foc la tot satul.Nu se face asa.Noduri in papura putem gasi oricand oricui pentru orice face. Sunteti de-a dreptul patetici.

    1. marius spune

      Achiesez

  9. Gabi spune

    Nimic nu a stat in calea acestui dement de primar in drumul sau pentru inavutire.A distrus cu o cruzime iesita din comun, Teatrul Tineretului, Parcul traditional istoric, a daramat Muntele Cozla si nu in ultimul rand a scos in drum cei mai buni specialisti care se formasera in societatile primariei aducand in locul lor rudele sau prietenii sai necalificati.A ars tot ce a intalnit in cale pentru a-si umple buzunarele fara fund si burdihanul sau de rinocer.Oare va plati vreodata?

  10. popa gheorghe adrian spune

    ESTE FRUSTRANT, dar ce sa-i faci, cand voturile nu sunt muncite ci luate cu japca…asa se intampla. PANA CAND CETATENI AI ORASULUI PIATRA NEAMT? pana cand mai inghititi mizeria? tunelul spre nicaieri a costat 30 milioane de lei noi din care 5,5 milioane a dat primaria din banii proprii si restul UE. Oare cu 1,3 milioane de euro nu se putea face ceva social in oras? MATERNITATEA SE PRABUSESTE, NU AI CURAJ SA NASTI AICI!!! vorbim degeaba cat timp fiecare se gandeste la patratica lui, cum mi-a zis un imbecil de pe Stefan cel Mare cand ma interesam de policlinica.

  11. Eugenia spune

    Credeti ca lui pinalti ii pasa ca o sa cada muntele pe noi? Mai sta un pic si isi ia talpasita spre Nisa.

  12. terente spune

    vina principala o are directia silvica neamt si marii specialisti in silvicultura ing silvici maftei ca director general si doru gherghel fost sef de ocol vaduri.nici un handicapat nu era de acord ca 7 ha padure in varf de munte(cozla)sa fie rasa apoi dupa scoaterea cioatelor sa se decoperteze 2 m adancime.stefan nu a dat nici o semnatura pentru defrisare.pa acel frumos drum de piatra cubica ce ducea pana la gospodina au circulat utilaje forestiere cu incarcatura de 40 tone.si pentru acest transport distrugator a dat dezlegare politia rutiera.au actionat pe bani multi ca o organizatie mafiota cu dezlegare de la centru.nimeni nu a facut nimic pentru acest oras pentru oprirea distrugerii.nici macar gica popescu fost mare sef la mediu nu a intervenit ci a influentat(cumparat)darea avizelor favorabile.mare parte din ei au traficat lemnul exploatat.

  13. x spune

    Multa piatra cubica a plecat deja,o parte mica ce e drept o vedeti linga foto Piatricica sa facut o alee la un cabinet medical chiar in colt.Pentru „gradele de nuiele” nuielele au fost aduse de la Roman si montate de tigani din Piatra Soimului,s-au plantat milioane de puieti.sa prins vreunul? eu nu am vazut Piatra cubica sa scos sa sapat un sant-montat conductele de scurgere a apelor pluviale,sa astupat la loc apoi s-au inceput din nou sapaturi exact pe acelasi traseu abia astupat pentru a se monta si conducta de gaze,ambele lucrari facute de Moldocor .Punctul „belvedere” de pe sosea care se spunea ca va fi refacut a fost refacut dar pentru a se construi acolo o circiuma desi se lucreaza de aprox 2 ani este si acum inchis.S-au facut o multime de ziduri de sustinere din beton si piatra unele utile ,multe nu dar nu s-au stabilizat alunecarile de teren 2 la numar repetate una deasupra poienii tapului si alta mai sus

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate