Trebuie construit un baraj! Risc de inundații la Piatra-Neamț

4

În anul 2016, Sistemul de Gospodărire a Apelor – Neamţ a făcut un proiect pentru un baraj care să preia orice viitură dinspre lacul Cuiejdel. (click aici pentru articol)

NU ESTE DE GLUMĂ – O nouă alunecare de teren în zona Cuiejdel sau infiltrare a apei prin barajul natural format ar fi un dezastru pentru Gârcina și Piatra-Neamț. Nici măcar debitul de apă gândit de comuniști la amenajarea Cuiejdiului nu mai poate fi preluat complet din cauza unor lucrări făcute pe parcursul apei, cum ar fi acoperirea albiei în zona Unic și piață, lucrări care limitează transportul de debit, ne-au declarat specialiștii de la Ape. Aceste obstacole creează niveluri ridicate în spate și e posibil să iasă apa peste zidurile laterale, ne-au explicat aceiași specialiști.

Singura soluție benefică pentru municipiul Piatra-Neamț ar fi ca în amonte de Piatra-Neamț, pe teritoriul comunei Gârcina (am identificat și o locație și așteptăm aprobările) să se facă o acumulare nepermanentă. Un baraj cu o fereastră de anumite dimensiuni prin care să se limiteze debitul de apă care vine în Piatra-Neamț ca să evităm orice risc de inundații. Viitura se acumulează în acest baraj și se scurge treptat, ne-au declarat specialiștii de la SGA.

Această investiție ar trebui să fie o prioritate pentru Piatra-Neamț, mai ales ținând cont de seceta din ultimii ani, secetă care va fi urmată de o perioadă cu precipitații. Având în vedere numărul locuitorilor din Piatra-Neamț, această investiție ar prebui să fie printre primele priorități, spun specialiștii de la Ape și știu ei ce spun pentru că de prin anii 80 nu am mai avut inundații, iar pentru cei care nu știu cum arată când vine Cuiejdiul mare le arătăm noi o poză de la ultimele inundații din anii 80-90.

Sau alte inundații, din anii 30, tot din Piatra-Neamț.

Istoria ne arată că la intervale de 40-50 de ani nivelul precipitațiilor pune mari probleme municipiului Piatra-Neamț. Dacă se păstrează această ritmicitate a naturii, în curând va veni din nou mai multă apă spre Piatra-Neamț. Suntem pregătiți?

Iosub Robert

4 Comentarii
 1. Sorin Dumitrache spune

  Centrul orașului a avut o arhitectură de excepție pentru vremea respectivă. Spații ample, cu vedere la munte. Prezentul este grotesc. Preferabil să vină apa și să ia totul…

 2. rusu vasile spune

  felicitari pentru poze, puteti sa ne mai dati asa ceva. va multumim

 3. Efemer spune

  Prima imagine e din 1975…cel putin atunci era apa la hotel Ceahlau pana la genunchi…ma uit cu nostalgie in partea dreapta si nu vad spatiile comerciale hidoase de astazi!

 4. Morar spune

  Bravo domnule iosub, un articol pertinent, la obiect și de f mare interes! Felicitări

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate