Tragediile din Turcia și Siria au pus pe jar Guvernul României: Se grăbește procedura de consolidare a clădirilor cu risc seismic

0

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă anunță că a solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să pregătească până săptămâna viitoare o situație privind stadiul și măsurile prin care se poate accelera implementarea celor două programe gestionate la nivelul Guvernului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, unul cu finanțare de la bugetul de stat și unul cu finanțare de la Uniunea Europeană.

Avem în curs de derulare Planul național de consolidare a clădirilor, cu un buget de aproximativ 700 milioane lei, din care 200 milioane lei de la bugetul de stat și 500 milioane lei credite de angajament, pentru consolidarea a peste 300 de clădiri de locuințe și clădiri publice. La acești bani se adaugă fondurile pe care le putem accesa prin componenta Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență, care include și o finanțare de 500 de milioane de euro pentru consolidare antiseismică. Ceea ce este important pentru cetățenii care locuiesc în clădiri care vor fi consolidate prin aceste două programe este că sumele alocate vor acoperi integral lucrările necesare, fără a fi necesară vreo contribuție suplimentară din partea locatarilor.

În virtutea atribuțiilor decizionale pe care le avem, avem inclusă pe lista de priorități siguranța cetățenilor și din punct de vedere seismic, iar tragedia produsă zilele trecute în Turcia confirmă importanța măsurilor pe care le-am pregătit pentru consolidarea antiseismică a clădirilor.

Suntem solidari cu poporul turc în fața tragediei de proporții prin care trece. Echipe de salvatorii români au ajuns deja în Turcia, pentru a sprijini misiunile de căutare și salvare a oamenilor. De asemenea, am dispus ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ofere sprijin cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur.

Le mulțumesc echipelor de salvatori români, care sunt convins că își vor face datoria în slujba vieții cu aceeași dăruire și același curaj cu care au acționat și în alte misiuni de salvare din țară sau de peste hotare și tuturor echipelor implicate în misiunile de repatriere a cetățenilor români.

a declarat premierul.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate