Tot mai mulți nemțeni vor să înfieze copii

0

Numărul familiilor care își doresc să adopte un copil este în continuă creștere în ultimii ani, recordul fiind atins în primul semestru al acestui an.

În această perioadă au primit atestatul de adopție 33 de familii, cu 13 mai multe decât în prima jumătate a anului anterior și aproape la fel de multe ca în 2015, când au fost atestate 34 de familii. Situația este îmbucurătoare cu atât mai mult cu cât unele dintre familii s-au arătat dispuse să înfieze și copii mai mari de 5 ani, și chiar de etnie rromă. De asemenea, există familii dornice să adopte chiar și câte doi copii, fiind vorba de frați.

Deși numărul familiilor care își doresc să devină părinți adoptivi este în creștere, în primul semestru din 2017 au fost declarați adoptabili 13 copii. Ca urmare a acestui dezechilibru, timpul de așteptare este relativ mare, fiind frustrant și greu acceptat de familiile ce își doresc să devină părinți. În ciuda părerii unanime că există mulți copii abandonați, în realitate puțini dintre copiii intrați în sistemul de protecție sunt adoptabili. Chiar și după ce sunt declarați adoptabili mulți nu sunt doriți de potențialii părinți pentru că sunt mai mari de 2-3 ani, au frați, au un handicap, sunt de etnie rromă, etc.

Pentru a da șansa copiilor de a crește în familii iubitoare, se reevaluează periodic situația celor aflați în sistemul de protecție al județului iar acolo unde există dezinteres clar și dovedit al familiilor biologice, se fac imediat demersuri pentru a fi declarați adoptabili. Este evident că avem un progres în domeniu, atât din punct de vedere al creșterii numărului de adopții cât și din punct de vedere al mentalităților, familiile adoptatoare fiind mai deschise și dispuse să își lărgească perspectivele pentru a trăi bucuria de a fi părinți.

Nu trebuie uitat însă că în spatele fiecărei adopții stă o poveste emoționantă despre oameni cu multă iubire de oferit și copii aflați în căutarea afecțiunii și siguranței, iar atunci când se întâlnesc ia naștere o familie minunată“, a spus Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Pe parcursul primelor 6 luni ale acestui an au fost adoptați în total 18 copii, în creștere comparativ cu semestrul I al anului trecut când și-au găsit părinți adoptivi 12 copii și la fel de mulți ca în 2015, când au fost finalizate 18 adopții.

De asemenea, la sfârșitul lunii iunie 2017 pentru 8 copii erau încuviințate rapoartele de adopție, aceștia așteptând doar aprobarea instanței de judecată pentru a fi adoptați definitiv de familiile care îi așteaptă cu mare drag.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate