Tot ce trebuie să știi despre sistemul fotovoltaic

0

Energia solară este una dintre cele mai abundente resurse de energie disponibile la ora actuală și este din ce în ce mai folosită pentru producerea de curent electric. Una dintre modalitățile de a valorifica energia solară și de a-ți alimenta casa cu curent electric este instalarea unui sistem fotovoltaic, adică un sistem în a cărui componență intră binecunoscutele panouri fotovoltaice. Dacă și tu te gândești să instalezi un astfel de sistem, citește în continuare și află câteva informații care să te ajute să iei cea mai bună decizie.

Din ce este compus un sistem fotovoltaic

Probabil cele mai cunoscute componente ale unui sistem fotovoltaic sunt panourile fotovoltaice. Este bine să știi că panourile fotovoltaice cele mai comune sunt panourile fotovoltaice policristaline și panourile fotovoltaice monocristaline. Dintre ele, cele mai avantajoase pentru utilizator sunt panourile monocristaline și asta pentru că:

  • Sunt mai mici decât panourile policristaline: avantaj pentru că în general panourile fotovoltaice se montează pe acoperiș, loc în care spațiul este limitat;
  • Au randament mai mare decât panourile policristaline chiar și în zone cu grad de umbrire mare;
  • Rată de conversie mai mare a energiei solare în curent electric
  • Au un coeficient de temperatură mai scăzut ceea ce înseamnă că performează mai bine decât panourile policristaline în condiții de temperatură ridicată

Următoarea componentă a unui sistem fotovoltaic este invertorul solar. Rolul invertorului este acela de a prelua curentul direct produs de panourile fotovoltaice și de a-l transforma în curent alternativ. Invertorul solar cel mai utilizat este invertorul on grid, adică invertorul care permite vărsarea surplusului de curent electric în rețeaua publică de alimentare. Alte două tipuri de invertoare sunt invertoarele off grid și invertoarele hibrid.

După cum le spune și numele, invertoarele off grid funcționează fără să fie conectate la o rețea de alimentare dar au nevoie de baterii solare pentru stocarea surplusului de curent. Aceste invertoare sunt extrem de utile în zonele izolate unde nu există posibilitatea legării locuinței la o rețea publică de alimentare sau în zonele unde nu există un furnizor de energie electrică.

Invertorul hibrid este combinația dintre cele două tipuri de invertoare menționate anterior și face posibilă, cu ajutorul bateriilor solare, stocarea surplusului de curent pentru utilizare ulterioară (pe timpul nopții sau în timpul penelor de curent) dar și direcționarea cantității de curent ce rămâne către o rețea publică.

Ajungem și la smart power meter, sau contor inteligent, un echipament care măsoară atât curentul electric produs de panourile solare cât și cantitatea de curent electric care este trimisă către furnizorul de energie electrică.

În afara acestor echipamente, sistemul fotovoltaic mai are în componența cablu solar, sistemul de prindere pe acoperiș (sau de ancorare la sol) și, dacă este vorba de un kit off grid sau hibrid, bateriile solare pentru stocarea surplusului de energie.

Unde montezi panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice au nevoie de lumină directă pentru o perioadă cât mai lungă de timp pentru a funcționa la capacitate maximă. De aceea, atunci când sunt montate se ține cont de mai mulți factori ce impactează în mod direct producția de curent a acestora. Ne referim aici la gradul de umbrire a zonei în care urmează a fi instalate dar și a acoperișului, orientarea acestuia – panourile montate pe un acoperiș cu orientare sudică vor produce mult mai mult decât cele montate pe un acoperiș cu orientare vestică sau nordică. Alți factori care influențează randamentul panourilor fotovoltaice sunt: gradul de înclinație la care sunt montate panourile; cât de curate sunt panourile și unde sunt montate – pe acoperiș sau la sol, cele montate pe acoperiș având un randament mai mare decît cele montate la sol.

Toate componentele unui sistem fotovoltaic performant pot fi achiziționate de pe site-ul Efurtun. Tot ce trebuie să faci înainte de a le cumpăra este să-ți calculezi consumul pentru a determina ce ce anume se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Ar fi bine chiar să optezi pentru un invertor care să genereze un surplus relativ substanțial de curent electric așa încât energia generată de el să acopere și o eventuală adăugare de consumatori suplimentari. Ca să-ți faci o idee, îți spunem că un invertor solar de 5 kW are nevoie de aproximativ 13 panouri fotovoltaice pentru a genera între  20 – 22 kW zilnic, sau o producție medie lunară de 600 kW. Producția efectivă va depinde de factorii enumerați anterior iar sistemul va produce mai mult dacă este montat, în sud, la câmpie decât același sistem montat într-o zonă din nordul țării. În România, o casă de dimensiuni medii are un consum mediu zilnic de 15 kWh diferența între ce produce sistemul fotovoltaic și consumul zilnic va fi vărsată în rețeaua publică de alimentare cu curent. În același timp, această diferență poate fi văzută ca o marjă de siguranță căci dacă, la câțiva ani de la montarea sistemului, se dorește instalarea unui consumator nou cum ar fi o stație de încărcare pentru mașina electrică, atunci parte din această diferență va fi folosită pentru acoperirea consumului suplimentar.

Sursa foto: unsplash.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate