Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ – carte de vizită

2

Cladirea care gazduieste Teatrul din Piatra-Neamt a fost finalizata de arhitectul Carol Zane in 1958 si functioneaza din 1961 ca institutie de sine statatoare. Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete. An de an au venit la Piatra Neamt cei mai buni absolventi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus in miscarea teatrala romaneasca si nu numai: Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic…

Toate aceste personalitati au reusit sa creeze o stare benefica a actului teatral, recunoscutul „spirit de echipa” de la Piatra Neamt. Prestigiul Teatrului Tineretului a fost consolidat si de rapiditatea cu care s-a impus in viata teatrala internationala. Intr-o vreme, cand spectacolele romanesti treceau cu greu granita, Teatrului Tineretului s-a impus in manifestari teatrale de avengura. In prezent, Teatrului Tineretului este unul din cele mai dinamice, moderne si indraznete teatre din Romania. Probabil datorita tineretii sale, 70 % dintre actori au sub 30 ani. La fel sunt si multi dintre regizorii care au lucrat aici. Repertoriul consta in principal in piese contemporane, romanesti si straine, dar si din marile valori ale dramaturgiei universale.
Teatrul Tineretului Piatra Neamţ a jucat un rol deosebit în viaţa teatrală din România şi înainte de 1989. Orasul Piatra-Neamt s-a bucurat de o mai mare libertate din partea cenzurii, iniţiativele repertoriale sau regizorale provocând şi privirea binevoitoare a criticii. Din acest motiv, actorii care au jucat pe scenele acestui teatru au putut să îndrăznească, să dea frâu liber creativităţii. Talentul, tinereţea şi nonconformismul au fost reperele Teatrului Tineretului. Era obligatoriu pentru cartea de vizită a unui regizor să realizeze cel puţin un spectacol la Piatra Neamţ. Teatrului Tineretului s-a impus în manifestări teatrale de avengură: festivalul de Teatru pentru Copii (Nűrenberg, 1967), Bienala de la Veneţia (1968), Festivalul Popoarelor San Marino (1971), Festivalul Internaţional pentru Copii Sibenik (1973), Festivalul Mondial de Teatru Nancy (1977). Această atmosferă, alături de festivalul care s-a născut în 1969, a generat un ceva anume, pe care exegeţii l-au intitulat „Fenomenul Piatra Neamţ”.
Desi exista voci care reclama lipsa de diversitate in domeniul teatrului, precum si moartea publicului odata cu schimbarea generatiilor, nu strica o vizita la teatru, macar pentru a testa pulsul vietii de aici. Teatrul are in plus fata de film o apropiere mai mare fata de actor, poate fi chiar o comunicare reciproca; poti revedea un spectacol pentru ca de fiecare data se joaca putin altfel: actorii au alta stare sufleteasca, sunt alte conditii…cateodata poate iesi extraordinar, iar cateodata putin peste mediocru. Trecand peste pretul biletului, care variaza de la sume destul de ridicate la sume infime, un spectator poate intelege efortul pe care il depune un actor in scena pentru a trezi in cei prezenti deschiderea catre arta, catre o forma culta de divertisment, catre un show live, necenzurat. Va propunem o vizita la teatru, un risc, sa-i spunem asa, al fiecăruia de a se convinge cu propria ființă daca teatrul nemtean este inca viu, sau este de domeniul trecutului si al nostalgiilor bunicilor nostri. Este trist, totuși, faptul ca dacă acum doua decenii oamenii condamnau cenzura din teatru, in prezent aceiași oameni condamna libera exprimare si arta dusa pana la limite. Asta e, probabil, si mereu va fi condiția umana: niciodata nu va fi multumita.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. carrollstrehlow spune

    Scopul nostru este de a oferi o solutie completa pentru toti cei care participa la show-uri comerciale sau alte evenimente, fara a fi limitati de configuratie.

  2. Octavian Dinu spune

    Prin combinarea a 50 de ani de experienta in domeniu, produsele Crosswire si Trusswire au ajuns sa fie prezente in expozitiile din toate colturile lumii, acum si in Romania.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate